Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα να επικυρώσει τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Κίνας για τις επενδύσεις.
Ο λόγος αυτής της απόφασης οφείλεται στο γεγονός πως το Πεκίνο διατηρήσει τις κυρώσεις σε βάρος ευρωβουλευτών και άλλων προσωπικοτήτων της Ευρώπης, σε απάντηση για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες με αφορμή την αντιμετώπιση των Ουιγούρων από τις κινεζικές αρχές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εξέταση της Συνολικής Συμφωνίας ΕΕ-Κίνας για τις επενδύσεις (CAI) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «εξαρτάται από την άρση των κυρώσεων εκ μέρους της Κίνας» αναφέρεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία σήμερα (599 υπέρ, 30 κατά και 58 αποχές).
Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να χρησιμοποιήσει τη διαπραγμάτευση» αυτής της συμφωνίας «ως μοχλό πίεσης» για να βελτιωθεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει υπ’ όψη του την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, όταν θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία αυτήν», σημειώνεται στο ψήφισμα.
Η Κομισιόν, που είναι αρμόδια για την εμπορική πολιτική των 27 χωρών μελών της ΕΕ κατέληξε στα τέλη του 2020 σε μια επενδυτική συμφωνία με το Πεκίνο, η οποία ήταν επί χρόνια μπλοκαρισμένη. Η Γερμανία, οι βιομηχανίες της οποίας επιθυμούν σφόδρα να μπουν στην κινεζική αγορά, ήταν από τις χώρες που προώθησαν ενεργά αυτήν τη συμφωνία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όμως στη συνέχεια, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στην Κίνα, κατηγορώντας την για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ. Το Πεκίνο απάντησε επιβάλλοντας με τη σειρά του κυρώσεις σε ευρωβουλευτές, σε πανεπιστημιακούς και στο γερμανικό ινστιτούτο προβληματισμού MERICS. Ακτιβιστές και εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο μουσουλμάνοι Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα στη Σιντζιάνγκ.
Οι ακτιβιστές και ορισμένοι Δυτικοί πολιτικοί κατηγορούν την Κίνα για βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία και στειρώσεις. Το Πεκίνο από την πλευρά του αρνείται ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των Ουιγούρων και υποστηρίζει ότι στα στρατόπεδα λαμβάνουν επαγγελματική εκπαίδευση και είναι αναγκαία για να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός.
Υπό αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε στις αρχές Μαΐου ότι «αναστέλλονται» οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι υπηρεσίες του για την επικύρωση της συμφωνίας κρίνοντας ότι «το περιβάλλον δεν είναι πρόσφορο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ