Site icon NewsIT

To Ισραήλ προετοιμάζεται για τα αντίποινα στο Ιράν – Έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας

20.10.2024 | 16:27
To Ισραήλ προετοιμάζεται για τα αντίποινα στο Ιράν – Έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να συγκαλεί σήμερα Κυριακή (20.10.2024) το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επικείμενης επίθεση στο Ιράν

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 19:30 το βράδυ (τοπική ώρα) στο στρατιωτικό αρχηγείο της Kirya στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα στους Times of Israel που επικαλείται πληροφορίες από το γραφείο ενός υπουργού. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το χτύπημα στο Ιράν, ως απάντηση στην επίθεση που βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου. 

Σημειώνεται πως σήμερα έγινε γνωστό πως το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το FBI διεξάγει έρευνα για τη διαρροή πολλών «άκρως απόρρητων εγγράφων» που σχετίζονται με την επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Τα έγγραφα διέρρευσαν πρόσφατα και εμφανίζονται σε κανάλια στο Telegram που συνδέονται με το Ιράν.

Σύμφωνα με μία πηγή, πιστεύεται ότι τα έγγραφα είναι πιθανό να διέρρευσαν στο διαδίκτυο από μέλος του στρατού των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μία διαρροή, παρόμοια με αυτή των εγγράφων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία έγινε τον Απρίλιο του 2023 και συνδέθηκε με έναν αεροπόρο της Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης.

Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN, «η διαρροή είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

Τα έγγραφα, με ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου, εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο την Παρασκευή (18/10/24) και περιλαμβάνουν σημειώσεις προοριζόμενες μόνο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους «Five Eyes» – Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτά, περιλαμβάνονται πληροφορίες για τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ένα χτύπημα κατά του Ιράν, όπως ασκήσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας με πυραύλους.

Εντείνονται οι επιχειρήσεις του Ισραήλ σε Λίβανο και Γάζα

Στο μεταξύ το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες νεκρούς.

Κτήρια-στρατηγεία της Χεζμπολάχ βομβάρδισε νωρίς το πρωί, ο ισραηλινός στρατός, εξεδουτερώνοντας τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

«Η πολεμική αεροπορία (IAF) πραγματοποίησε χτύπημα με βάση τις πληροφορίες σε κέντρο διοίκησης του αρχηγείου πληροφοριών της Χεζμπολάχ και σε υπόγειο εργαστήριο όπλων στη Βηρυτό» αναφέρουν οι IDF.

«Η IAF εξάλειψε τον τρομοκράτη Al-Haj Abbas Salama στην περιοχή Tebnine, ανώτερο διοικητή στο Νότιο Μέτωπο της Χεζμπολάχ. Ο Salama επέβλεπε τις μάχες στην περιοχή Bint Jbeil και εκτέλεσε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του κράτους του Ισραήλ. Επιπλέον, ο Salama υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο Νότιο Μέτωπο της Χεζμπολάχ όλα αυτά τα χρόνια.

Επιπλέον, οι τρομοκράτες Rada Abbas Awada και Ahmad Ali Hussein εξοντώθηκαν.

Ο Awada ήταν ανώτερος εμπειρογνώμονας επικοινωνιών της Χεζμπολάχ και ο Χουσεΐν υπηρέτησε ως επικεφαλής μονάδας κατασκευής όπλων που ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία του στρατηγικού όπλου της Χεζμπολάχ, μετά από εις βάθος εκπαίδευση κατασκευής στο Ιράν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με «ομοβροντία ρουκετών» απάντησε η Χεζμπολάχ

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ προχώρησαν στη ρίψη μιας «σημαντικής ομοβροντίας ρουκετών» εναντίον αυτής της βάσης ανατολικά της Σαφέντ, «ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού εναντίον χωριών και κατοικιών» στον Λίβανο, είπε η φιλοΐρανική οργάνωση.

Είναι η έβδομη φορά που η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι στοχοθέτησε τη Σαφέντ και τα περίχωρά της σε διάστημα 2 ημερών.

Νεκροί τρεις στρατιώτες του Λιβάνου 

Ο λιβανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο τριών στρατιωτών του από ισραηλινά πυρά εναντίον ενός από τα οχήματά τους, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου ο ισραηλινός στρατός κάνει επιδρομές εναντίον της φιλοΐρανικής Χεζμπολάχ.

«Ο ισραηλινός εχθρός στοχοθέτησε ένα στρατιωτικό όχημα στον δρόμο μεταξύ Έιν Έμπελ και Χανίν στο νότιο τμήμα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τρεις νεκροί», δήλωσε ο στρατός σε ένα δελτίο Τύπου που ανήρτησε στο Χ.

Με αυτές τις απώλειες, αυξάνεται σε 8 ο αριθμός των Λιβανέζων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εντατικοποίησης των ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον του Λιβάνου την 23η Σεπτεμβρίου.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version