Το δημαρχιακό μέγαρο του Σαράγεβο (Vijecnica) κτίριο σπάνιας αρχιτεκτονικής της αυστρο-ουγγρικής περιόδου είναι πλέον ανοιχτό για επισκέψεις, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης που διήρκεσαν πάνω από δύο δεκαετίες και επανέφεραν ένα μέρος της χαμένης αίγλης του.
Ο δήμαρχος του Σαράγεβο ανακοίνωσε ότι από τις 17 Ιουλίου έως το τέλος του μήνα θα διαρκέσουν οι “Ημέρες Ανοιχτών Θυρών” ώστε οι κάτοικοι και οι τουρίστες να επισκέπτονται δωρεάν το κτίριο – κόσμημα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.
Υποδεχόμενος τους πρώτους επισκέπτες στο ρόλο οικοδεσπότη ο κ. Κόμσιτς ανέφερε πως το κτίριο στο πέρασμα των αιώνων άλλαζε χρήσεις με τις κατάλληλες προσαρμογές, ήταν έδρα του Κοινοβουλίου της Βοσνίας, έδρα της Εθνικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, έδρα του Δικαστηρίου και της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.
Υπενθύμισε ακόμη τις τραγικές μέρες, την 25η και 26η Αυγούστου του 1992, όταν από το βομβαρδισμό του Σαράγεβο από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκαν δύο εκατομμύρια βιβλία και σπάνια χειρόγραφα, άρθρα περιοδικών και εφημερίδων, αν και οι εργαζόμενοι κατάφεραν να διαφυλάξουν αρκετά ιστορικής σημασίας βιβλία για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία από την κεντρική αίθουσα του κτιρίου να θαυμάσουν τον επιβλητικό εσωτερικό χώρο, την περίστυλη στοά, τις κεντρικές σκάλες και τις διακοσμημένες με ζωγραφιές οροφές.
Ένας τμήμα του κτιρίου θα λειτουργήσει ως Μουσείο, σε άλλο θα στεγαστεί η Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και ένα ακόμη τμήμα προορίζεται για το δημοτικό συμβούλιο του Σαράγεβο, όμως ο κ. Κόμσιτς υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο είναι να μην αποτελέσει έδρα οποιουδήποτε διοικητικού οργάνου.
“Πρέπει να μετατραπεί σε πολυλειτουργικό χώρο. Η κεντρική αίθουσα προσφέρεται για συναυλίες, όπως διαπιστώθηκε, στις 28 Ιουνίου, στην εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν φιλοξένησε τη Φιλαρμονική της Βιέννης. Σε όλα τα υπόλοιπα μέρη μπορούν να διοργανώνονται μουσειακές εκθέσεις ή εκθέσεις έργων τέχνης” τόνισε.
Ο δήμαρχος του Σαράγεβο δήλωσε ότι πρέπει να προγραμματιστούν επισκέψεις ξένων αντιπροσωπειών και ανέφερε ότι κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από τις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας ζήτησε να επισκεφθεί το δημαρχιακό μέγαρο.
“Έχω μείνει άφωνη” δήλωσε στο βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena, μία από τις πρώτες επισκέπτριες του δημαρχιακού μεγάρου, η Ραμπίνα Τσέβντεκ, η οποία έχει φύγει εδώ και πολύ καιρό από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και ζει στη Σλοβενία.
Ο Γιάσμιν Τσαβρκ, ο οποίος συμμετείχε στο έργο αναστήλωσης, επισκέφθηκε με τα παιδιά του το κτίριο και τόνισε ότι έμεινε έκθαμβος από την ομορφιά του, αν και όπως σημείωσε οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
“Μένω δίπλα στο κτίριο εδώ και 60 χρόνια. Όταν κάηκε, ο σύζυγός μου και εγώ καθόμασταν στο μπαλκόνι και κλαίγαμε. Μόνο αυτό μπορούσαμε να κάνουμε. Τώρα κλαίω για δεύτερη φορά, από ευτυχία επειδή είδε το φως της μέρας ξανά αυτό το όμορφο κτίριο” δήλωσε η Μουνεβέρα Σιγέρτσιτς, σύμφωνα με το Radio Free Europe.
Το δημαρχιακό μέγαρο (Vijecnica) ανεγέρθηκε όταν η Βοσνία, πρώην οθωμανική επαρχία, προσαρτήθηκε στην Αυστροουγγαρία.
Ο αρχιτέκτονας του κτιρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 1896, θέλησε να αντικατοπτρίσει την ευαισθησία της νέας κυβέρνησης προς τη μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα της Βοσνίας, με το πληθωρικό οθωμανικό στυλ με νεο-μαυριτανικές πινελιές.
Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Αλεξάντερ Βίτεκ, ο οποίος πέθανε πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών και τον διαδέχθηκε ο Κίριλ Μέντοντ Ιβένκοβιτς. Την περίοδο εκείνη το μέγαρο ήταν έδρα της δημοτικής αρχής και αργότερα βιβλιοθήκη.
Μετά την καταστροφή του, ομάδες αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών εργάστηκαν επί σειρά ετών για την αναστήλωση με στόχο να το επαναφέρουν στην παλιά κατάσταση, επιλέγοντας με προσοχή τα σωστά χρώματα και υλικά.
Η κεντρική αίθουσα περιβάλλεται από πέτρινες κολόνες, ενώ η οροφή είναι κατασκευασμένη από βιτρό. Οι οροφές στα περιμετρικά δωμάτια είναι ζωγραφισμένες, σύμφωνα με τα αρχικά χρώματα και το ύφος.
Σε πρώτη φάση η αίθουσα παραχωρήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης το οποίο τη χρησιμοποίησε έως το 1949 και στη συνέχεια μετατράπηκε σε βιβλιοθήκη, στην οποία ολόκληρες γενιές κατοίκων της πόλης μελέτησαν και προετοιμάστηκαν για εξετάσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Εκτός όμως από την ευχάριστη πτυχή, υπάρχει και μία αρνητική εδώ και 18 χρόνια η δημοτική αρχή της πόλης είναι σε διαμάχη με την Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της χώρας, για το ποιος έχει την κυριότητα του κτιρίου.
Η διοίκηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και πολλοί πρώην εργαζόμενοι αν και δεν προσκλήθηκαν ήταν εκεί χθες, κατά την έναρξη των επισκέψεων για το κοινό. “Στα έγγραφα είμαστε ο μοναδικός χρήστης κι αυτό δεν έχει αμφισβητηθεί” ανέφερε ο διευθυντής της, Ιζμέτ Οβτσίνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόταση της Κροατίας για την ένταξη της Βοσνίας στην ΕΕ
Άνοιξε πυρ εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Σαράγεβο