Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση που φέρνει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και η απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. αλλά μάλλον το κάνει με τρόπο εκδικητικό. Το Brexit “πλήγωσε” τη Ε.Ε. και τώρα η Βρετανία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να ενεργοποιήσει άμεσα το κεφάλαιο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας και να ξεκινήσει η ίδια άμεσα τις διαδικασίες αποχώρησης!
Η Ευρώπη είναι διχασμένη. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως πριν καν τη Σύνοδο Κορυφής των 27 (πια) κρατών μελών της την προσεχή Τετάρτη (29.06.2016), αφού ο Ντέιβιντ Κάμερον αποκλείστηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η Γερμανία ανέλαβε τα… ηνία και την πρωτοβουλία για συνάντηση στο Βερολίνο των υπουργών Εξωτερικών των έξι κρατών που θεωρούνται οι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πρωί του Σαββάτου (25.06.2016) ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ υποδέχτηκε στο Βερολίνο τους ομολόγους του της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, της Ολλανδίας Μπερτ Κούντερς, της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, το Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ και του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και αφού τους έκανε… βόλτα στο δάσος για να χαλαρώσουν και τους “κέρασε” γεύμα, οι έξι βγήκαν να δώσουν και μια κοινή συνέντευξη Τύπου. Στην οποία διεμήνυσαν στο Λονδίνο πως δεν μπορούν να περιμένουν για το “διαζύγιο”.
#EUref: We now expect the #UK government to provide clarity and give effect to this decision as soon as possible. https://t.co/d3Wl4twPzc
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) June 25, 2016
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως οι έξι ιδρυτικές χώρες θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν τη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και κινήσει δηλαδή το Λονδίνο και η βρετανική κυβέρνηση τις διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας για την αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με το μέλλον της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ευρώπη να παραλύσει” είοε ο Στάινμαϊερ.
Ο Γάλλος υπουργός από την πλευρά του ζήτησε την άμεση παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ώστε να είναι ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης εκείνος που θα ξεκινήσει τις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το οριστικό διαζύγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερό τόνισε πως ο Κάμερον πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης. Κι αν δεν είναι πρόθυμος να το κάνει, τότε μέσα στις επόμενες μέρες πρέπει να οριστεί ο διάδοχός του!
Η Βρετανία πρέπει να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή το άρθρο 50 που επιτρέπει να αρχίσουν συνομιλίες για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε Ζαν Μαρκ Ερό, σημειώνοντας πως δεν θα ήταν αποδεκτό η Βρετανία να παίξει το παιγνίδι “της γάτας με τον ποντίκι”. “Φυσικά πρέπει να διοριστεί ένας νέος Βρετανός πρωθυπουργός, αυτό πιθανόν να πάρει μερικές ημέρες, αλλά επείγει πολύ”, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.
“Ζητούμε να γίνει σεβαστό και να εφαρμοστεί το άρθρο 50, το πράγμα επείγει, είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας όπως και των Ευρωπαίων, ζητούμε η Ευρώπη και οι 27 άλλοι να γίνουν σεβαστοί”, υπογράμμισε.”Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να μην έχουμε μια περίοδο αβεβαιότητας που θα είχε χρηματοπιστωτικές συνέπειες και θα μπορούσε να έχει οικονομικές και πολιτικές συνέπειες”, σημείωσε.
Όμως ο Κάμερον, στο διάγγελμα παραίτησης την Παρασκευή, δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα μείνει στη Ντάουνιγκ Στριτ μέχρι τον Οκτώβριο και έως ότου να εκλεγεί από το συνέδριο του συντηρητικού κόμματος ο νέος επικεφαλής του. Σύμφωνα μάλιστα με τη Sun, ο Κάμερον αποκάλυψε σε συνεργάτες του ότι δεν είναι διατεθειμένος να «φάει τα σκατά» των διαπραγματεύσεων και να δώσει στο πιάτο τη νέα… Βρετανία στον διάδοχό του!
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει απαντήσεις για τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την απασχόληση, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του Μπερτ Κούντερς δήλωσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί ένα πολιτικό κενό και ζήτησε να “γυρίσει το συντομότερο σελίδα” η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι έξι υπουργοί είπαν επίσης πως είναι ανάγκη η Ευρώπη να πλησιάσει τους πολίτες της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους, ιδιαίτερα αγωνιζόμενη εναντίον της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας και εργαζόμενη για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης καθώς και των ζητημάτων της ασφάλειας μετά τις πρόσφατες τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες.
“Οφείλουμε να ετοιμάσουμε αυτές τις απαντήσεις μαζί και να δείξουμε πως η Ευρώπη είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά επίσης ικανή”, τόνισε ο Σταϊνμάιερ, “ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σύντομα σ’ αυτές τις απαντήσεις και αυτό είναι το μήνυμά μας προς το Λονδίνο”.
Φωτογραφίες: DPA / ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters