“Άνθισε την ημέρα των Χριστουγέννων και ήδη έχει αρχίσει να κλείνει. Έχει διάρκεια ζωής 72 ώρες κατά τις οποίες αφήνει μια έντονη μυρωδιά σάπιου κρέατος η οποία τραβάει μύγες και σκαραβαίους που μεταφέρουν τη γύρη”, δήλωσε η βοτανολόγος Πατρίτσια Ολιβέιρα που ασχολείται με το φυτό αυτό. Εξηγεί ότι η ανθοφορία του γιγάντιου φυτού, που είναι γνωστό με το όχι ιδιαίτερα κολακευτικό υποκοριστικό “άνθος-πτώμα” είναι ένα σπάνιο γεγονός. “Αυτή είναι η δεύτερη ανθοφορία του. Η πρώτη ήταν το Δεκέμβριο του 2010”.
Η Ολιβέιρα θυμίζει ότι η επιστημονική ονομασία του άνθους είναι Amorphophallus titanum — “άμορφος γιγάντιος φαλλός”. Όταν ανθίζει έχει την ίδια θερμοκρασία με αυτή του ανθρώπινου σώματος, παράγοντας που συντείνει να απλώνεται η πολύ ιδιαίτερη οσμή του. Το ύψος του φυτού έφθασε την Πέμπτη το 1,67μ., σύμφωνα με τη βοτανολόγο. Ωστόσο το φυτό που έλκει την καταγωγή του από το ινδονησιακό νησί της Σουμάτρας μπορεί να φθάσει έως τα 3 μέτρα.
Το είδος αυτό του φυτικού βασιλείου περιγράφεται για πρώτη φορά το 1878 από τον ιταλό φυσιοδίφη Οντοάρντο Μπατσάρι. Δέκα χρόνια αργότερα άνθισε στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους Κιου στο Λονδίνο και η επόμενη ανθοφορία του ήταν το 1926.
Το άνθος-πτώμα του βοτανικού κήπου Ινοτσί, 60 χλμ. από το Μπέλου Οριζόντς, βλάστησε από σπόρους που είχαν σταλεί από το βοτανικό κήπο Marie Selby στη Φλόριντα.