51 μέρες μετά τις ευρωεκλογές οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δεν μπορούν να ξεπεράσουν εθνικούς και κομματικούς εγωισμούς για την επιλογή προσώπων στους κοινοτικούς θεσμούς.
Η προσπάθεια σε επίπεδο συμβουλίου κορυφής για την επιλογή προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και ενδεχομένως προέδρου του Eurogroup, απέτυχε. Παρά το ότι ήταν και το βασικό θέμα στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου κορυφής, που διήρκεσε μέχρι τις πρωινές ώρες, οι διαφορές μεταξύ των «28» ήταν τόσο μεγάλες ώστε η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για τις 30 Αυγούστου.
Διαμάχη ξέσπασε κυρίως με αφορμή την πρόταση της Ιταλίας να αναλάβει διάδοχος της Κάθριν Άστον στο πηδάλιο της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φρεντερίκα Μοργκερίνι. Ναι μεν, όπως είπε αργότερα ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, οι «28» συμφώνησαν στο να δοθεί το αξίωμα σε πολιτικό από σοσιαλιστικό κόμμα, αλλά οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης διαφώνησαν με το πρόσωπο, διότι θεωρούν τη Μοργκερίνι φιλικά προκείμενη στους Ρώσους περισσότερο από όσο θα ήθελαν. Ενδοιασμοί για το κατά πόσο διαθέτει σχετική εμπειρία εκφράστηκαν και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Ματέο Ρέντσι δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, επιτέθηκε μάλιστα εναντίον του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι. «Η συνάντηση θα μπορούσε να ήταν πιο αποτελεσματική, αν υπήρχε καλύτερη οργάνωση», τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο Ρέντσι. «Είπα στον Ρομπέι, την επόμενη φορά να μας στείλει με SMS εάν υπάρχει συμφωνία για να μην κάνουμε τζάμπα το ταξίδι». Ο ίδιος ο Ρομπέι αρκέστηκε να πει ότι «υπήρξε ατυχία, αλλά η κατάσταση δεν είναι καθόλου δραματική».
Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της αποδραματοποίησε την κατάσταση λέγοντας ότι «ήταν σημαντικό να γίνει μια πρώτη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων». Και πρόσθεσε με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση της 30ής Αυγούστου ότι «είμαι πεπεισμένη ότι θα καταλήξουμε σε αποφάσεις». Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι δεν έγιναν συζητήσεις σε βάθος για πρόσωπα.
Όμως ο χρόνος πιέζει, κάτι που παραδέχτηκε και η ίδια η καγκελάριος. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα πρέπει πολύ σύντομα να παρουσιάσει τη νέα Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ αυτών και τον ή την διάδοχο της Κάθριν Άστον, αφού ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Γι’ αυτό θα έπρεπε να είχε ληφθεί απόφαση χθες σχετικά με αυτό τουλάχιστον το αξίωμα. Η Μέρκελ δικαιολόγησε την καθυστέρηση με το ότι υπάρχει σχετική αλληλεξάρτηση, αφού σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας η επιλογή προσώπων θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη γεωγραφική και δημογραφική πραγματικότητα της ΕΕ. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα κόμματα και ως προς το φύλο.
Συμφωνία, ωστόσο, υπήρξε στο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η ΕΕ είναι δυσαρεστημένη με τη Μόσχα και την έλλειψη εποικοδομητικής στάσης σε όλα τα σημεία της ουκρανικής κρίσης. ‘Έτσι, οι «28» αποφάσισαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις και σε ρώσικές επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Αριθμός και ονόματα επιχειρήσεων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πάντως αυτές οι επιχειρήσεις αποκλείονται από συνεργασίες με ευρωπαϊκούς ομίλους και δεν θα μπορούν να διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ. Στην τελική ανακοίνωση του συμβουλίου κορυφής αναφέρεται ότι η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να περιληφθούν στη «μαύρη λίστα» και ρώσοι ολιγάρχες ή επιχειρηματικοί όμιλοι που στήριξαν την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Επίσης ζήτησαν διαρκή εκεχειρία.
Διαβάστε επίσης:
”Η τρόικα θέλει να ελέγχει την Ελλάδα ακόμα και μετά από το Μνημόνιο”
Πηγή Deutsche Welle