Η συζήτηση για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ήταν κάποτε τραβηγμένη, όμως η κρίση στην ευρωζώνη και η προοπτική η νομισματική ένωση να προχωρήσει σε μια στενότερη πολιτική ένωση έχουν πείσει κάποιους ανώτερους βρετανούς πολιτικούς ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να αναζητήσουν μια νέα σχέση με τις Βρυξέλλες.
Ο νυν πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι είναι μια «απολύτως έντιμη θέση» να ζητήσει άμεσα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, μια σχέση την οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι πλειονότητα των Βρετανών θα απορρίψει. Παρόλα αυτά ο Κάμερον είχε επισημάνει ότι δεν θα τασσόταν ποτέ υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο με τα συμφέροντα της χώρας του.
Ο Μπλερ δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα οδηγήσει «σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στην ΕΕ», ενώ πρόσθεσε: «Σε αυτό το σημείο ανησυχώ βαθιά ότι η Βρετανία ενδέχεται να αποφασίσει έπειτα από δημοψήφισμα να εγκαταλείψει την όλη διαδικασία».
«Αν μεταφερθούν και άλλες εξουσίες στην ΕΕ, τότε θα πρέπει να ενισχυθεί και η δημοκρατικής της νομιμότητα», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο Πέμπτη.
«Η Βρετανία πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό γιατί χρειαζόμαστε μια ισορροπία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών», υπογράμμισε ο Μπλερ.
«Αν αυτό γίνει με τον λάθος τρόπο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια πολιτική κρίση που ενδέχεται να αποδειχθεί τόσο μεγάλη όσο η κρίση του ευρώ. Οι άνθρωποι δεν θα συμφωνήσουν με την κατάργηση του έθνους κράτους», εκτίμησε ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός.
Ο Κάμερον μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αποφύγει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον και υποσχόμενος μια νέα σχέση με την Ευρώπη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ