Κόσμος

Τουρκία: Οργή από την αντιπολίτευση! Ζητούν ακύρωση του δημοψηφίσματος και καταγγέλουν νοθεία!

- Το πρώτο θύμα του δημοψηφίσματος - Κλείνει εταιρεία δημοσκοπήσεων
- Ο ιδιοκτήτης της καταγγέλει νοθεία και λέει ευθέως ότι άλλαξαν 2,5 εκατομμύρια "όχι" και τα έκαναν "ναι"
- Θα προσφύγουμε στα διεθνή δικαστήρια, λέει η αντιπολίτευση
- Σοκ προκαλούν τα ντοκουμέντα που δείχνουν ξεκάθαρη νοθεία

Σε μια χώρα που οι μεγαλύτερες πόλεις της (Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη) είπαν “Οχι” στο δημοψήφισμα είναι να απορεί κανείς πως έστω και οριακά βγήκε το “ναι”. Ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε το δημοψήφισμα νοθεύοντας το αποτέλεσμα, όπως καταγγέλει δημοσκόπος αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Eurasia Opinion Research Center (AKAM), Κεμάλ Οζκιράζ είχε δηλώσει ότι θα κλείσει την εταιρεία του αν κερδίσει το “ναι” στο δημοψήφισμα και μάλιστα είχε προβλέψει ότι θα νικήσει το “οχι” με 53%.

Ο Οζκιράζ ανακοίνωσε το κλείσιμο της εταιρείας μέσω twitter και ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός δείχνοντας ότι δεν πιστεύει τα επίσημα αποτελέσματα.

«Κάποιος μου είπε: “Εσύ ξέρεις το αληθινό αποτέλεσμα. Αλλαξαν 2,5 εκατομμύρια ψήφους και από “όχι” τις έκαναν “ναι”. Ναι, ήξερα τα αποτελέσματα αλλά δεν υπάρχει λογική στο να κάνεις έρευνες αν έχουν την δυνατότητα να παραποιούν 2,5 εκατομμύρια ψήφους. Αν τα αποτελέσματα είναι αληθινά και αποτύχαμε να τα προβλέψουμε δεν έχει νόημα να κάνουμε δημοσκοπήσεις».

Και συνέχισε: «Αν τα επίσημα αποτελέσματα της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δείχνουν ότι κέρδισε το “ναι” η ΑΚΑΜ θα βάλει λουκέτο. Έγραψα ότι πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Εγκαταλείπω την καριέρα μου και την εταιρεία μου που ίδρυσα μόνος μου με δικές μου προσπάθειες. Η ευθύνη είναι δική μου. Θεέ ευλόγησε την Τουρκία».

Ο Οζκιρόζ δήλωσε επίσης ότι θα πληρώσει όλους τους υπαλλήλους του και δήλωσε: «Ξοδέψαμε πολλά χρήματα αλλά ήταν από την τσέπη μας. Δεν προσπαθήσαμε ποτέ να παραπλανήσουμε κανέναν».

Κλείνοντας είπε επίσης ότι είναι 100% σίγουρος ότι τα αποτελέσματα είναι “πειραγμένα”.

Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητάει η αντιπολίτευση

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία ζήτησε σήμερα την ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου και είπε πως το κόμμα θα προσφύγει αν χρειαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Μπουλέντ Τεζτσάν, αναπληρωτής πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), είπε πως το κόμμα έχει λάβει παράπονα από πολλές περιοχές πως δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας και είπε πως ορισμένα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν μυστικά. Είπε επίσης πως η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να δεχθεί ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου.

«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες τέτοιες ψήφοι υπάρχουν και πόσες σφραγίστηκαν αργότερα. Αυτός είναι ο λόγος που η μόνη απόφαση που θα θέσει τέρμα στη συζήτηση για τη νομιμότητα (της ψηφοφορίας) και θα καθησυχάσει τις νόμιμες ανησυχίες του κόσμου είναι η ακύρωση αυτής της ψηφοφορίας από τη YSK», δήλωσε ο Τεζτσάν σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε πως το CHP θα προσφύγει σε δημοτικές εκλογικές αρχές και στη YSK και, ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των προσφυγών, θα καταφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε οποιαδήποτε σχετική αρχή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ιστορία του καμεραμάν που σκότωσε τον βιαστή του γιου του μπροστά στις κάμερες και αναδείχθηκε σε λαϊκό ήρωα
Ο 40χρονος εικονολήπτη Γκάρι Πλοσέ εκτέλεσε με μία σφαίρα στον κεφάλι τον Τζεφ Ντουσέ, τον δάσκαλο καράτε που είχε απαγάγει και κακοποιήσει σεξουαλικά τον 11χρονο γιο του Τζόντι
Τζόντι Πλοσέ
Αυτοκτόνησε η Βιρτζίνια Τζουφρέ – Είχε κατηγορήσει τον Επστάιν και τον πρίγκιπα Άντριου για βιασμό
Τον Αύγουστο του 2021, η Βιρτζίνια Τζουφρέ μήνυσε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση όταν εκείνη ήταν 17 ετών και είχε πέσει στα δίχτυα του κυκλώματος του Έπσταϊν
Η Βιρτζίνια Τζούφρε 1
Ο πλανήτης ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον Πάπα Φραγκίσκο - Το σφράγισμα του φέρετρου και η πορεία προς την ταφή
Ο τάφος του Πάπα Φραγκίσκου θα είναι λιτός, όπως εκείνος το είχε ζητήσει, από μάρμαρο Λιγυρίας (επαρχία της βόρειας Ιταλίας), από τη γη της καταγωγής των παππούδων του
Πάπας Φραγκίσκος στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου