Τρίτη, 5 Νοε.
15oC Αθήνα

Τρίτο φύλο οι τρανσέξουαλ και οι ευνούχοι

Τρίτο φύλο οι τρανσέξουαλ και οι ευνούχοι

Κι όμως. Δεν αναγνωρίστηκαν νομικά σε καμία από τις λεγόμενες «προοδευτικές» και «ανεπτυγμένες» χώρες του κόσμου. Είναι η Ινδία το πρώτο κράτος στον κόσμο που αναγνώρισε ως τρίτο φύλο τους τρανσέξουαλ και τους ευνούχους!

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αναγνώρισε την περιθωριοποιημένη κοινότητα των τρανσέξουαλ, καθώς και τους ευνούχους, ως ένα τρίτο φύλο. Πρόκειται για μια ετυμηγορία σταθμό, που εγκωμιάστηκε από τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καλεί την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την ισότιμη μεταχείρισή τους.

“Η αναγνώριση των διαφυλικών ως ενός τρίτου φύλου δεν είναι ένα κοινωνικό ή ιατρικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, αναφέρουν στην ετυμηγορία τους οι δύο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δίκασαν την υπόθεση.

“Οι διαφυλικοί είναι κι αυτοί πολίτες της Ινδίας. Το πνεύμα του συντάγματος είναι να παρέχονται ίσες ευκαιρίες σε όλους του πολίτες για να αναπτυχθούν και να πετύχουν αυτό που μπορούν, ανεξάρτητα από κάστα, θρησκεία ή φύλο”.

Ένα πρόσωπο που είναι διαφυλικό, δεν ταυτίζεται με το φύλο που αναφέρεται στο πιστοποιητικό γεννήσεώς του. Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου ή που υιοθετούν τον τρόπο ζωής του άλλου φύλου χωρίς αναγκαστικά να αλλάξουν φύλο, εξηγεί ο Σαντζάι Σριβαστάβα, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάπτυξης στο Νέο Δελχί.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ανακοινώθηκε μετά την ακρόαση μιας προσφυγής που είχε κατατεθεί από ομάδα τρανσέξουαλ που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, αναγνωρίζει την κοινότητα ως μια περιθωριοποιημένη ομάδα και δίνει οδηγίες στις αρχές να εφαρμόσουν πολιτικές για να βελτιώσουν την κοινωνική και οικονομική θέση της.

Οι συνήγοροι των προσώπων που προσέφυγαν δήλωσαν πως αυτό σημαίνει πως το τρίτο φύλο θα αναγνωρίζεται, μαζί με το άρρεν και το θήλυ, σε όλα τα έγγραφα ταυτότητας, ανάμεσα στα οποία το πιστοποιητικό γεννήσεως, το διαβατήριο και η άδεια οδήγησης.

Στην Ινδία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφυλικοί και ευνούχοι, λένε ακτιβιστές, αλλά επειδή δεν αναγνωρίζονται νομικά, είναι εξοστρακισμένοι στο περιθώριο της παραδοσιακά συντηρητικής ινδικής κοινωνίας, πέφτουν θύματα διακρίσεων και καταχρήσεων και συχνά εξωθούνται στην πορνεία

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ορίσει μια ορισμένη ποσόστωση στις θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα, τις θέσεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, για υποψήφιους του τρίτου φύλου, δήλωσε ο δικηγόρος Σαντζίβ Μπατναγκάρ.

Επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και στην εκπαίδευση, πολλοί διαφυλικοί άνδρες που έγιναν γυναίκες -γνωστοί ως “χίτζρα”- είναι υποχρεωμένοι να εκδίδονται ή να περιφέρονται σε οργανωμένες ομάδες επαιτώντας ή απαιτώντας χρήματα.

Τα εγκλήματα μίσους είναι συχνά στην Ινδία, λένε ακτιβιστές, ωστόσο λίγα μόνο καταγγέλλονται στις αρχές, εν μέρει λόγω της έλλειψης ευαισθησίας εκ μέρους των τελευταίων.

Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των διαφυλικών Λάξμι Ναραγίαν Τριπάθι δήλωσε πως η ετυμηγορία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τον τερματισμό τέτοιων διακρίσεων.
“Σήμερα ο δικαστής Ραντακρίσναν και ο δικαστής Α.Κ.Σίκρι δήλωσαν πως οποιοδήποτε έθνος μπορεί να προοδεύσει μόνον αφού χορηγήσει στους πολίτες του όλα τα δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στους διαφυλικούς δόθηκε το μεγαλύτερο δικαίωμα”, είπε ο Τριπάθι. “Σήμερα αισθάνομαι ένας υπερήφανος πολίτης της Ινδίας”.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε επικριθεί το Δεκέμβριο από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν αποκατέστησε μια απαγόρευση του ομοφυλοφιλικού σεξ, έπειτα από τετραετή περίοδο αποποινικοποίησής του. Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να αλλάξει το νόμο.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν πως ελπίζουν ότι η ετυμηγορία για τους τρανσέξουαλ θα ενθαρρύνει το νέο κοινοβούλιο να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας ως μία από τις πρώτες ενέργειές του.

Βουλευτικές εκλογές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ινδία και τα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν στις 16 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ινδία: Σε θάνατο καταδικάστηκαν τρεις για ομαδικούς βιασμούς

Ασύλληπτο! Τρέφεται με τούβλα και λάσπη! (VIDEO)

Ινδία: Ισόβια σε τέσσερις που βίασαν 18χρονη

Ινδία: Αμετάκλητα εις θάνατο οι 4 βιαστές της φοιτήτριας

Μαλλιά – κουβάρια στο ινδικό κοινοβούλιο – Ξύλο και σπρέι πιπεριού! (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε