Κόσμος

Τυνησία: Πέταξαν πέτρες στον πρόεδρο Μονσέφ Μαρζούκι και τον πρόεδρο της βουλής Μπεν Τζααφάρ

Πέτρες εναντίον του προέδρου της Τυνησίας, Μονσέφ Μαρζούκι, και του προέδρου της βουλής Μπεν Τζααφάρ πέταξαν διαδηλωτές στη Σίντι Μπουζίντ.

Κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης για τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη της τυνησιακής επανάστασης, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον του αρχηγού του κράτους στην Τυνησία, Μονσέφ Μαρζούκι, και του προέδρου της βουλής της χώρας, Μουστάφα Μπεν Τζααφάρ.
 
Τα επεισόδια σημειώθηκαν, ύστερα από μια ομιλία του Μαρζούκι και ενώ ο Μπεν Τζααφάρ ετοιμαζόταν να πάρει το λόγο. Οι δυνάμεις της τάξης απομάκρυναν αμέσως τους δύο πολιτικούς ηγέτες. Νωρίτερα ο πρόεδρος Μαρζούκι αποδοκιμάστηκε από κατοίκους της Σίντι Μπουζίντ, της πόλης που αποτέλεσε το λίκνο της εξέγερσης, ενώ επισκεπτόταν τον τάφο του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, η αυτοπυρπόληση του οποίου πριν από δύο χρόνια σήμανε την έναρξη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Ο Μαρζούκι κατέθεσε το πρωί μια ανθοδέσμη στον τάφο του μικροπωλητή των λαϊκών αγορών, ο οποίος είχε αυτοπυρποληθεί μπροστά στην έδρα του κυβερνείου (της επαρχίας) στην περιθωριοποιημένη περιοχή της κεντροδυτικής Τυνησίας σε ένα απονενοημένο διάβημα καταγγελίας της φτώχειας και του κατατρεγμού του από τους αστυνομικούς.

Ο νέος αρχηγός του κράτους, παρότι σύμμαχος των ισλαμιστών του Ενάχντα, οι οποίοι ηγούνται της κυβέρνησης, αποδοκιμάστηκε από κατοίκους. «Είχατε έλθει πριν από ένα χρόνο και είχατε υποσχεθεί πως τα πράγματα θα άλλαζαν σε έξι μήνες, αλλά τίποτα δεν άλλαξε!», φώναξε ένας από τους διαδηλωτές και ένας άλλος: «Δεν σας θέλουμε εδώ». Ο Μαρζούκι απάντησε ότι η τυνησιακή κυβέρνηση «δεν έχει μαγικό ραβδί», πριν μεταβεί στην έδρα του κυβερνείου όπου ο Μπουαζίζι είχε αυτοπυρποληθεί.
 
Οικονομικά και κοινωνικά αιτήματα βρίσκονταν στην καρδιά της τυνησιακής εξέγερσης–αλλά η ανεργία και η αναιμική ανάπτυξη, δύο χρόνια μετά την έναρξη της, συνεχίζουν να μαστίζουν τη χώρα και οι διαδηλώσεις, που συχνά αμαυρώνονται από επεισόδια βίας, έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, η πολιτική ζωή αποσταθεροποιείται από τις διενέξεις σχετικά με το νέο Σύνταγμα, 14 μήνες μετά την εκλογή της συντακτικής συνέλευσης, ενώ ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν προκαλέσει αρκετά επεισόδια, ορισμένα εκ των οποίων υπήρξαν αιματηρά.

Εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο σήμερα περί κλίματος οργής στη Σίντι Μπουζίντ, όπου ο Μπουαζίζι είχε αυτοπυρποληθεί την 17η Δεκεμβρίου 2010. «Σίντι Μπουζίντ, η αέναη σπίθα», ήταν ο τίτλος της γαλλόφωνης τυνησιακής εφημερίδας La Presse, επισημαίνοντας ότι «η φτώχεια», η «αυξανόμενη ανεργία», το γεγονός πως «οι οικονομικές και βιομηχανικές υποδομές βρίσκονται στο μηδέν», οι γαίες «είναι υποθηκευμένες» και η αγροτική παραγωγή «έχει μειωθεί» συνεχίζουν να προκαλούν πολλαπλές εντάσεις.
   
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα