Κόσμος

UNICEF: Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

Ο αριθμός των παιδιών που έχουν πληγεί από τον εμφύλιο στη Συρία και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια υπερδιπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο και σήμερα ανέρχεται σε 5,5 εκατομμύρια, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί Σύροι είναι εγκλωβισμένοι στις πολιορκούμενες περιοχές της χώρας, αναφέρει η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, η UNICEF, σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο αριθμός των παιδιών που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο ανερχόταν τον περασμένο Μάρτιο σε 2,3 εκατομμύρια, αλλά έναν χρόνο μετά 4,3 εκατομμύρια παιδιά εκτός της Συρίας και 1,2 εκατομμύρια παιδιά που είναι εσωτερικά εκτοπισμένα έχουν ανάγκη βοήθεια και άλλα 2 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται κάποιας μορφής ψυχολογική υποστήριξη ή θεραπεία.

Σήμερα, τα παιδιά αναλογούν σχεδόν στον μισό πληθυσμό των 9,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Συρία που έχει ανάγκη βοήθεια και περισσότερα από 320.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών ζουν σε πολιορκημένες περιοχές, δύσκολα προσβάσιμες, επισημαίνει η έκθεση.

Ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από τρία χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 146.000 ανθρώπους —ανάμεσά τους 10.000 παιδιά— σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ που πρόσκειται στην αντιπολίτευση. Η έκθεση της UNICEF ανακοίνωσε ότι τα ποσοστά των θυμάτων ανάμεσα στα παιδιά είναι τα υψηλότερα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ένοπλη σύρραξη στην περιοχή και επισημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι προφανώς μεγαλύτερος.

“Για τα παιδιά στη Συρία, τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τα μεγαλύτερα σε διάρκεια της ζωής τους. Πρέπει να υπομείνουν έναν ακόμη χρόνο πόνου;”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, ο Άντονι Λέικ.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα παιδιά στη Συρία αναγκάζονται να μεγαλώσουν γρηγορότερα από το φυσιολογικό — ένα στα 10 παιδιά-πρόσφυγες εργάζεται, ενώ ένα στα πέντε κορίτσια από τη Συρία που έχουν βρει καταφύγιο στην Ιορδανία έχει εξαναγκαστεί σε γάμο.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι σχεδόν τρία εκατομμύρια μαθητές —το 40% των παιδιών σχολικής ηλικίας— δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

“Έπειτα από τρία χρόνια σύγκρουσης και αναταραχής, η Συρία είναι σήμερα ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον πλανήτη για ένα παιδί”, αναφέρει η οργάνωση σε έκθεσή της και προσθέτει: “Χιλιάδες παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν ακρωτηριαστεί κι έχουν απολέσει σχεδόν κάθε στοιχείο της παιδικής τους ηλικίας”.

“Έχουν χάσει τις τάξεις και τους καθηγητές τους, τους αδελφούς και τις αδελφές τους, τους φίλους τους, αυτούς που είχαν αναλάβει τη φροντίδα τους, τα σπίτια τους και τη σταθερότητα. Αντί να μαθαίνουν και να παίζουν, πολλά παιδιά έχουν αναγκαστεί να εργάζονται, στρατολογούνται για να λάβουν μέρος στον πόλεμο ή υποβάλλονται σε υποχρεωτική απραξία. Οι κίνδυνοι για τα παιδιά δεν περιορίζονται στον θάνατο και στον τραυματισμό. Αγόρια ακόμη και 12 ετών υποχρεώνονται να πολεμήσουν, άλλα να κάνουν τους πληροφοριοδότες, τους φρουρούς ή τους λαθρεμπόρους όπλων”.

Στην ίδια έκθεση, η Γιούνισεφ κάνει έκκληση για επείγουσα παροχή οικονομικής βοήθειας καθώς η οργάνωση έχει λάβει μόλις 8% της απαραίτητης χρηματοδότησης για την παροχή βοήθειας σε παιδιά στη Συρία και σε γειτονικές χώρες.
Η έκθεση ακολουθεί εκείνη της ΜΚΟ Save the Children, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα μία αξιολόγηση του συριακού συστήματος υγείας που έχει καταρρεύσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H σπαρακτική φωτογραφία που κέρδισε το βραβείο της Unicef

Απονομή των βραβείων UNICEF 2013

Έκκληση βοήθειας από τη UNICEF για τα παιδιά στις Φιλιππίνες

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: «Αβάσιμη» η κίνηση Τραμπ να χαρακτηρίσει τους Χούθι της Υεμένης «τρομοκρατική οργάνωση»
Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της Υεμένης , έχουν πραγματοποιήσει από τον Νοέμβριο του 2023 περισσότερες από 100 επιθέσεις σε πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα
Ιράν: «Αβάσιμη» η κίνηση Τραμπ να χαρακτηρίσει τους Χούθι της Υεμένης «τρομοκρατική οργάνωση»