Τουλάχιστον 1.000 γυναίκες και παιδιά, μεταξύ των χιλιάδων μεταναστών που κρατούνται από τις αρχές της Λιβύης σε υπερπλήρη κέντρα στην Τρίπολη και διατρέχουν «άμεσο κίνδυνο». Αυτό αναφέρει – μεταξύ άλλων – η Unicef.
«Επτακόσιες πενήντα μία γυναίκες και 255 παιδιά είναι μεταξύ των χιλιάδων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των πρόσφατων μαζικών επιχειρήσεων» που διεξήχθησαν στην Τρίπολη, ανέφερε το γραφείο της Unicef στη Λιβύη. «Η ασφάλεια και η υγεία» των γυναικών και των παιδιών αυτών, εκ των οποίων πέντε είναι ασυνόδευτα και τουλάχιστον 30 βρέφη, διατρέχει «άμεσο κίνδυνο», πρόσθεσε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι αρχές της Λιβύης πραγματοποίησαν στις αρχές Οκτωβρίου επιδρομή σε μια φτωχή συνοικία της Τρίπολης αναζητώντας κυρίως μετανάστες που δεν διέθεταν χαρτιά. Τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες συνελήφθησαν στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, η οποία επισήμως είχε στόχο την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τη Unicef, στα κέντρα κράτησης μεταφέρθηκε πολύ μεγαλύτερος αριθμός «από τη χωρητικότητά τους». «Στο μεγαλύτερο κέντρο κράτησης στη Λιβύη, το αλ Μαμπάνι, διαμένουν πλέον 5.000 άνθρωποι, τέσσερις φορές περισσότεροι από όσους χωράει επισήμως, ανάμεσά τους 100 παιδιά και 300 γυναίκες», τόνισε η οργάνωση.
«Επιπλέον, 1.772 μετανάστες» που συνελήφθησαν στην πρόσφατη επιχείρηση, ανάμεσά τους 43 παιδιά και 106 γυναίκες «μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης Άιν Ζάρα», επεσήμανε η Unicef.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την Παρασκευή οι φύλακες στο κέντρο κράτησης αλ Μαμπάνι πυροβόλησαν εναντίον των μεταναστών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι Αφρικανοί, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος κατήγγειλε τις «φρικτές» συνθήκες διαβίωσης σε αυτό το κέντρο.
«Κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες»
«Τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών στη Λιβύη εξακολουθούν να είναι θύματα σοβαρών παραβιάσεων των δικαιωμάτων των παιδιών, περιλαμβανομένης της αυθαίρετης κράτησης», υπογράμμισε η Κριστίνα Μπρουτζιόλο μεταβατική ειδική αντιπρόσωπος της Unicef στη Λιβύη. Και «κρατούνται σε καταστροφικές και απάνθρωπες συνθήκες», πρόσθεσε.
Η Unicef κάλεσε τις αρχές της Λιβύης να απελευθερώσουν, «να προστατεύσουν τα παιδιά και να μην επιτρέψουν να χωριστούν από τους γονείς, τους κηδεμόνες και τις οικογένειές τους».
Η Λιβύη αποτελεί κεντρικό σημείο διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από την Αφρική και οι οποίοι επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω των ιταλικών ακτών που απέχουν περίπου 300 χιλιόμετρα.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ καταγγέλλουν συχνά τις φρικτές συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών στη Λιβύη, με τους διακινητές να εκμεταλλεύονται τα τελευταία δέκα χρόνια την αστάθεια που επικρατεί στη χώρα μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ