Για σύγκρουση, η οποία βρίσκεται προ των πυλών στο αυριανό Eurogroup, καθώς το ΔΝΤ έχει «στυλώσει τα πόδια» και αξιώνει από την Ευρωζώνη να προχωρήσει «πάση θυσία» σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάνει λόγο η βελγική φλαμανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Στάνταρντ», υπό τον τίτλο «εκ νέου η Ελλάδα το μήλον της Έριδος για την Ευρώπη».
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, η οποία ζήτησε από την ΕΕ να βρεθεί μια «πειστική, αξιόπιστη και ρεαλιστική λύση» για την Ελλάδα.
Σημειώνεται ακόμη ότι το ΔΝΤ έχει περιέλθει σε μια «ιδιαίτερα δυσχερή» θέση, καθώς «δεν μπορεί να επιτρέψει για την Ελλάδα αυτά που αρνείται σε άλλες χώρες».
Επισημαίνεται ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το ΔΝΤ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα διάσωσης. Οι πολιτικές σκοπιμότητες που παρεμποδίζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν το πράσινο φως για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους αφήνουν παγερά αδιάφορο το ΔΝΤ, προσθέτει η εφημερίδα.
Τονίζεται πάντως ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ. Γιούνγκερ, η διαφορά που έχει ανακύψει μεταξύ της ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό χρέος είναι δυνατό να διευθετηθεί, καθώς θα μπορούσε να βρεθεί μια «συμβιβαστική» λύση.
Σύμφωνα, όμως, με την εφημερίδα, η Γερμανία εξακολουθεί να αντιτίθεται με σφοδρότητα στην προοπτική μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι πληθαίνουν οι φωνές Ευρωπαίων οικονομολόγων, αλλά και αξιωματούχων, όπως ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Λ. Κοέν, οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Εξ΄ άλλου, «αναπόφευκτη» χαρακτηρίζει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η εφημερίδα «Ντε Μόργκεν», προσθέτοντας όμως ότι κάτι τέτοιο θα στοιχίσει μερικά δισ. ευρώ στο Βέλγιο.
Κατά την εφημερίδα, το θέμα της διαγραφής του ελληνικού χρέους πρόκειται να τεθεί στο αυριανό Eurogroup και επισημαίνεται ότι τυχόν απόφαση αναδιάρθρωσης μέρους του ελληνικού χρέους θα έχει «πολύ σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις» για τις χώρες της ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα έχει δανειστεί τα τελευταία χρόνια περίπου 300 δισ. ευρώ. Το μισό από το χρέος αυτό να διαγραφεί, το κόστος για το Βέλγιο θα φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ, παρατηρεί η εφημερίδα.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ξεκίνησε από το ΔΝΤ. Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, η άποψη του τελευταίου δεν έχει πολλούς υποστηρικτές στην ευρωζώνη, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να πειστεί η κοινή γνώμη χωρών, όπως η Γερμανία, για την αναγκαιότητα μιας νέας διαγραφής του ελληνικού χρέους που θα αφορά πλέον τον επίσημο τομέα.
Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι το αυριανό Eurogroup θα αρκεστεί στην έγκριση της εκταμίευσης της δόσης και δεν θα προσφέρει μια τελική λύση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς θα προκριθούν «πρόσκαιρες» λύσεις, όπως η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ