Κόσμος

Βενεζουέλα: Ουρές για λίγο φαγητό – “Κατάσταση έκτακτης ανάγκης” για τρείς μήνες ακόμα

Οι ουρές έξω από σούπερ μάρκετ για την αγορά τροφίμων με το... δελτίο έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα για τους πολίτες της Βενεζουέλας. Ο πρόδρος της χώρας, Νικολά Μαδούρο αποφάσισε να παρατείνει για ακόμη τρεις μήνες την κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης, την οποία είχε επιβάλει τον Ιανουάριο.

«Θα προχωρήσω στην υπογραφή (…) ενός νέου διατάγματος (…) για τους μήνες Μάιο, Ιούλιο και Ιούλιο» με στόχο την «ανάκτηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας» , τόνισε ο Μαδούρο σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Παραδέχτηκε δε ότι η κυβέρνηση έχει μερίδιο ευθύνης για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, λέγοντας πως η Βενεζουέλα πρέπει να βρει και άλλες πηγές εσόδων πέρα από το πετρέλαιο.

Η παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης έρχεται την ώρα που αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ δεν κρύβουν τους φόβους για κατάρρευση της οικονομίας της Βενεζουέλας και προέβλεψαν πως ο Μαδούρο δεν θα ολοκληρώσει τη θητεία του. Η αντιπολίτευση επιδιώκει να απομακρύνει από την εξουσία τον 53χρονο πρόεδρο, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης, αλλά και σποραδικές λεηλασίες.

Ο πρώην συνδικαλιστής επιμένει ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του και καταγγέλλει ότι η αντιπολίτευση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ απεργάζονται «πραξικόπημα» εναντίον του, υποδεικνύοντας τη διαδικασία παραπομπής της προέδρου της Βραζιλίας, της κεντροαριστερής Ντίλμα Ρουσέφ, σε δίκη ως μια ένδειξη των προθέσεων των αντιπάλων του.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε υπογράψει ένα πρώτο διάταγμα την 14η Ιανουαρίου, με διάρκεια 60 ημερών, την ισχύ του οποίου παρέτεινε κατόπιν ως τον Μάρτιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Χένρι Ράμος Αγιούπ είχε υποστηρίξει την Τετάρτη πως ο Μαδούρο «δεν έχει την εξουσία βάσει του Συντάγματος να επεκτείνει τη διάρκεια που ισχύει το διάταγμα». Το κοινοβούλιο, όπου την πλειοψηφία διαθέτει η αντιπολίτευση, αναμένεται να απορρίψει το διάταγμα, όπως είχε κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν, πριν αυτό επικυρωθεί εν τέλει από τη δικαιοσύνη.

Ο Μαδούρο είχε κηρύξει κατάσταση οικονομικής εκτάκτου ανάγκης δύο ημέρες μετά την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου που εξάγει η Βενεζουέλα στα 24 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Το 96% του προϋπολογισμού της Βενεζουέλας βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αποδίδει τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας του σε μηχανορραφίες της αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα ανήλθε το 2015 στο 180,9%, ενώ το ΑΕΠ της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 5,7%. Ήταν η δεύτερη συναπτή χρονιά βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα