Σάββατο, 23 Νοε.
18oC Αθήνα

Βερολίνο: Νέα Νίκαια! Τζιχαντιστές πίσω από το μακελειό στην “καρδιά” της Γερμανίας;

Βερολίνο: Νέα Νίκαια! Τζιχαντιστές πίσω από το μακελειό στην “καρδιά” της Γερμανίας;

– 12 οι νεκροί από την πτώση φορτηγού πάνω στο πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου
– Αναφορές πως το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη – Δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη
– Πακιστανός που είχε φτάσει στη Γερμανία ο οδηγός που συνελήφθη και ανακρίνεται
– Έπεσε πάνω στο πλήθος με 65 χιλιόμετρα την ώρα και αφού έσβησε τα φώτα του φορτηγού
– Δεν αποκλείεται να πήρε όμηρο τον συνοδηγό που βρέθηκε νεκρός
– Εσκεμμένα έκανε ό,τι έκανε ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία

Μια τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Γερμανίας. Μια επίθεση που ξύπνησε μνήμες από εκείνη το βράδυ της 14ης Ιουλίου στη Νίκαια της Γαλλίας, όταν άνδρας στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους είχε πέσει με φορτηγό πάνω στο πλήθος που γιόρταζε την Ημέρα της Βαστίλης, την εθνική γιορτή των Γάλλων.

Τότε, είχαν χάσει τη ζωή τους 86 άνθρωποι και την ευθύνη είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος. Και τώρα, ο εφιάλτης των τζιχαντιστών επιστρέφει.

Κάτι ανάλογο έγινε το βράδυ της Δευτέρας (19.12.2016) και στο Βερολίνο, όταν άνδρας έπεσε με φορτηγό πάνω σε κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στη χριστουγεννιάτικη αγορά στους πρόποδες της εκκλησίας στη μνήμη του κάιζερ Γουλιέλμου, στην καρδιά του πρώην Δυτικού Βερολίνου. Η επίθεση έγινε λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη πως 12χρονος που είχε στρατολογηθεί από τους τζιχαντιστές συνελήφθη γιατί σχεδίαζε να επιτεθεί σε χριστουγεννιάτικη αγορά.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 12 νεκροί και τουλάχιστον 48 τραυματίες. Και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος είναι πίσω από το νέο μακελειό, ένα χτύπημα ίδιο με εκείνο της Νίκαιας στη Γαλλία. Οι γερμανικές αρχές δεν θέλουν να εκστομίσουν τη φράση “τρομοκρατική επίθεση”. Αλλά μιλούν ξεκάθαρα για επίθεση. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς…

«Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη “επίθεση” ακόμα, αλλά πολλά στοιχεία το υποδεικνύουν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ. Επισήμως, η γερμανική αστυνομία μέσω του λογαριασμού της στο twitter ανακοίνωσε πως ο οδηγός του φορτηγού, το έριξε από πρόθεση πάνω στο πλήθος και πως ο συνοδηγός, που βρέθηκε νεκρός, δεν είχε τον έλετχο της νταλίκας όταν το όχημα έπεσε πάνω στο πλήθος.

Ο οδηγός του φορτηγού, το έριξε πάνω στο πλήθος που έκανε αμέριμνο τις χριστουγεννιάτικες αγορές του με 65 χιλιόμετρα την ώρα. Ο άνθρωπος αυτός επέζησε. Ο συνοδηγός του σκοτώθηκε. Ακόμη ένα αναπάντητο ερώτημα είναι ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, που πήρε τη ζωή από 12 άλλους, την ώρα που εκείνοι στα παραδοσιακά ξύλινα κιόσκια της αγοράς έπιναν κρασί, ψώνιζαν, δοκίμαζαν λουκάνικα.

Αμέσως μετά την επίθεση, ο δράστης εγκατέλειψε το σημείο αλλά συνελήφθη λίγη ώρα μετά. Οι πληροφορίες από τη Γερμανία αναφέρουν ότι είναι Πακιστανός που βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες, τον Φεβρουάριο συγκεκριμένα, στη Γερμανία ως μετανάστης.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες πως το φορτηγό είναι κλαπεί από οικοδομή στην Πολωνία. Είχε άλλωστε πολωνικές πινακίδες. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, σύμφωνα με το Γερμανικό πρακτορείο, Άριελ Ζουράβσκι, δήλωσε στο πολωνικό δίκτυο TVN 24 πως το συγκεκριμένο φορτηγό, το οδηγούσε ο ξάδερφός του, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας. Μετέφερε ατσάλι στο Βερολίνο. Δεν είναι ακόμη σαφές αν τον πήρε όμηρο ο δράστης. Εικάζεται πως ο Πολωνός οδηγός είναι ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός στη θέση του συνοδηγού.

Όσο για το ποιος είναι πίσω από την επίθεση; Οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγυρίζουν ήδη. Στο twitter υπάρχουν αναφορές πως οι τζιχαντιστές αιματοκύλησαν και τη Γερμανία. Αλλά ακόμη επίσημη ανάληψη δεν υπάρχει. Και στη Γαλλία, όμως, πέρασαν ώρες έως ότου ο ISIS αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό στη Νίκαια.

Η Γερμανία δεν έχει βιώσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από τζιχαντιστές τα τελευταία χρόνια, όπως οι γειτονικές της χώρες Βέλγιο και Γαλλία. Υπήρξαν όμως δύο μικρότερες επιθέσεις στη Βαυαρία το καλοκαίρι, μία σε τραίνο κοντά στο Βίρτσμπουργκ και άλλη μία σε μουσικό φεστιβάλ στο Άνσμπαχ, όπου τραυματίστηκαν 20 άτομα. Την ευθύνη και τις δύο επιθέσεις την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει ότι η χώρα, η οποία άνοιξε τις πόρτες πέρσι σε σχεδόν 900.000 μετανάστες, πολλοί από αυτούς από τη Μέση Ανατολή, βρίσκεται “στο στόχαστρο τρομοκρατών”.

Επίσης, στα μέσα Οκτωβρίου, η αστυνομία συνέλαβε έναν Σύρο μετανάστη ο οποίος ήταν ύποπτος για τοποθέτηση βόμβας σε αεροδρόμιο του Βερολίνου. Ο 22χρονος αυτοκτόνησε σε φυλακή λίγο μετά τη σύλληψή του. Πριν από λίγες μέρες δε, είχε συλληφθεί και ένα 12χρονο αγόρι γιατί κατηγορείται πως είχε ριζοσταστικοποιηθεί και σκόπευε να τοποθετήσει βόμβα σε χριστουγεννιάτικη αγορά μικρής γερμανικής πόλης.

Η στιγμή του μακελειού

Το φορτηγό έπεσε πάνω στον κόσμο γύρω στις 8:00 μ.μ. (9:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), μια ώρα όπου συνωστίζονται ενήλικες και παιδιά γύρω από τα παραδοσιακά ξύλινα κιόσκια που πουλούν φαγητά και χριστουγεννιάτικα πράγματα, σε μια ετήσια παράδοση που γιορτάζεται σε όλη τη Γερμανία και ένα μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης.

Εικόνες από τον τόπο του συμβάντος έδειχναν χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις να βγαίνουν από το σπασμένο παρμπρίζ του μαύρου φορτηγού. Μετά την επίθεση, έγερνε σταματημένο στο πεζοδρόμιο με ένα τσακισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο κάτω από τις ρόδες του.

“Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο”, είπε στο CNN η Έμα Ράστον, τουρίστρια. “Αρχίσαμε να βλέπουμε το επάνω μέρος ενός φορτηγού, που άρχισε να διακρίνεται (…) ενώ έπεφτε πάνω στα κιόσκια και τους ανθρώπους”, πρόσθεσε.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας που είδε τα πάντα να γίνονται μπροστά στα μάτια του δήλωσε στην Berliner Morgenpost πως ο οδηγός του φορτηγού ήταν σαφές πως στόχευε στο πλήθος. Έσβησε τα φώτα του οχήματος και πάτησε γκάζι για να πέσει πάνω στο πλήθος. «Πρέπει να έγινε εσκεμμένα γιατί δεν άναψε τα φώτα του. Μετά άκουσα έναν δυνατό θόρυβο και ουρλιαχτά», είπε.

Το επεισόδιο συνέβη κοντά σε ένα πολύ γνωστό μνημείο του Βερολίνου, την εκκλησία Gedaechtniskirche, η οποία οικοδομήθηκε το 1891-95, και η οποία αφέθηκε όπως ήταν, κατεστραμμένη μετά από βομβιστικές επιθέσεις κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μνημείο ειρήνης και συμφιλίωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Washington Post
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε