Δευτέρα, 22 Ιουλ.
34oC Αθήνα

«Βοήθησα τον πατέρα µου να πεθάνει»

Ο γνωστός ηθοποιός Μάικλ Κέιν εξοµολογήθηκε το µεγάλο του µυστικό από το 1955….

Η ευθανασία είναι άραγε θεµιτή ως τελευταία επιθυµία, όταν ο θάνατος είναι βέβαιος και ο πόνος αφόρητος; Σήµερα µιλάµε ανοικτά για το θέµα αυτό, όµως ο βρετανός ηθοποιός σερ Μάικλ Κέιν υποχρεώθηκε να το αντιµετωπίσει όταν ήταν ακόµη ταµπού.
 
Ο πατέρας του ήταν µόλις 56 χρόνων όταν ένας όγκος στο ήπαρ τον οδήγησε σ’ ένα βασανιστικό τέλος στο νοσοκοµείο. «Ηµουν δυστυχισµένος, ρώτησα τον γιατρό αν µπορούσε να κάνει κάτι, αν µπορούσε να του χορηγήσει µια υπερβολική δόση για να επιταχύνει τον θάνατο», εξοµολογήθηκε ο διάσηµος ηθοποιός.
 
Αυτό έγινε το 1955. Οµως ο σερ Μάικλ, ο οποίος έχει κερδίσει δύο Οσκαρ και βρίσκεται όλη του τη ζωή κάτω από τους προβολείς της δηµοσιότητας, αφηγήθηκε το γεγονός στο κοινό του µόνο τώρα, από το µικρόφωνο ενός ραδιοσταθµού που ειδικεύεται στην κλασική µουσική. «Ο γιατρός µε κοίταξε συγχυσµένος, µου είπε κατηγορηµατικά όχι, πως µερικά πράγµατα δεν µπορούν να γίνουν», συνέχισε µιλώντας στον ραδιοσταθµό. «Μετά, την ώρα που έφευγα, µου είπε να επιστρέψω τα µεσάνυχτα. Επέστρεψα τα µεσάνυχτα και ο πατέρας µου πέθανε µεσάνυχτα και πέντε. Συνεπώς ο γιατρός στο τέλος έκανε κάτι».
 
Ο σερ Μάικλ δεν το είχε πει σε κανένα µέχρι τον θάνατο της µητέρας του, το 1989. Στη συνέχεια το εξοµολογήθηκε στον αδελφό του, τον Στάνλεϊ, και στη σύζυγό του, τη Σακίρα. «Αν η ζωή είναι αφόρητη», υποστηρίζει ο ηθοποιός, «αν θέλεις να φύγεις επειδή δεν τα καταφέρνεις πια, αν δεν έχεις πια ελπίδα, γιατί να συνεχίζεις να υποφέρεις; Η απόφαση πρέπει να εξαρτάται από σένα, κανείς άλλος δεν µπορεί να αποφασίσει για σένα».
 
Η περίπτωση του πατέρα του ήταν πάντως διαφορετική. «Δεν ήταν πια σε θέση να πει ότι ήθελε να τελειώσει, όµως οι γιατροί µου είχαν πει ότι του απέµεναν το πολύ τρεις ή τέσσερις ηµέρες», είπε ο ηθοποιός.
 
Γι’ αυτό κι εκείνος διατύπωσε στον γιατρό το αίτηµά του.
 
Ο πατέρας του Μάικλ Κέιν, ο Μόρις, εργαζόταν στην ψαραγορά του Μπίλινγκσγκεϊτ, ενώ η µητέρα του Ελεν δούλευε ως µαγείρισσα και υπηρέτρια. Ο σερ Μάικλ δεν είναι το µοναδικό µέλος της οικογένειας που κρατούσε κρυµµένο ένα τροµερό µυστικό.

Μετά τον θάνατο της µητέρας του, είχε ανακαλύψει πως κι εκείνη είχε κρύψει κάτι. Ο Μάικλ και ο Στάνλεϊ είχαν έναν αδελφό, ο οποίος είχε γεννηθεί πριν απ’ αυτούς µε σοβαρά σωµατικά και ψυχικά προβλήµατα. Η µητέρα τους τον εµπιστεύθηκε σ’ ένα ίδρυµα και τον επισκεπτόταν ώς το τέλος χωρίς ποτέ να πει το παραµικρό ούτε στον άνδρα της ούτε στους άλλους γιους της. Ο Ντέιβιντ – αυτό ήταν το όνοµα του τρίτου αδελφού – πέθανε το 1992, τρία χρόνια µετά τον θάνατο της µητέρας του.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε