Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

Βόμβα Ερντογάν: Θα πάρουμε τους S-400 από τη Ρωσία – Η αναφορά στην Ελλάδα και η επίθεση στις ΗΠΑ!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν τη συμφωνία για τους S-400
– Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην Ελλάδα και εξαπέλυσε επίθεση στις ΗΠΑ που αντιδρούν
– Τι είναι και τι αλλάζει στην περιοχή το ρωσικό υπερσύγχρονο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας
– Οι πρώτες αντιδράσεις από Ρωσία και ΗΠΑ – Τα σχέδια της Άγκυρας για το μέλλον μετά τις ανακοινώσεις
– Οι εκτιμήσεις αναλυτών για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται

 

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν την σχετική συμφωνία για την πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια ομιλίας του στο τουρκικό κοινοβούλιο. Την δήλωση του μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber 7. “Έγιναν βήματα με την Ρωσία στο ζήτημα αυτό. Έχουν μπει οι υπογραφές και ελπίζω ότι θα δούμε τους πυραύλους S-400 στην χώρα μας, τους οποίους θα ζητήσουμε να κατασκευάζουμε από κοινού” , δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στο σώμα της τουρκικής βουλής.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι “επί χρόνια η Τουρκία δεν μπορούσε να πάρει από τις ΗΠΑ αυτό που ήθελε” και “αναγκάστηκε να το αναζητήσει αλλού”. “Και αυτές οι συμφωνίες είναι αποτέλεσμα αυτών των αναζητήσεων. Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, επί χρόνια χρησιμοποιεί τους S-300. Για ποιό λόγο λοιπόν οι ΗΠΑ ανησυχούν;”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος με το ακροατήριο να ξεσπάει σε χειροκροτήματα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Δεν σχολιάζουμε ” ήταν η απάντηση του σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε.

Οι S-400 και οι ισορροπίες

Το πυραυλικό συγκρότημα S-400 «Triumph», είναι βασικό στοιχείο του συστήματος της ρωσικής αεράμυνας και αποτελείται από συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων νέας γενιάς, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Το Πυραυλικό Αντιαεροπορικό συγκρότημα έχει τη δυνατότητα κατάρριψης εχθρικών αεροσκαφών σε αποστάσεις μέχρι 400 χιλιόμετρα, ενώ μέχρι τα 60 χιλιόμετρα, μπορεί να καταστρέφει βαλλιστικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα έως και 4,8 km/s, τακτικούς πυραύλους και βλήματα Κρουζ.

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για συμφωνία κορυφαία σημασίας σε περιφερειακό επίπεδο ασφάλειας η οποία επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα και την ισορροπία δυνάμεων σε Αιγαίο, Θράκη και Ανατολική Μεσόγειο. Μια προμήθεια που από την στιγμή που υλοποιηθεί, συνολικά θα μετατρέψει τον τουρκικό ενάριο χώρο σε απόρθητο οχυρό, όπως εκτιμούν, σε συνδυασμό με την πλειάδα των εγχώριας ανάπτυξης οπλικών συστημάτων που αναπτύσσει και κατασκευάζει πλέον η Τουρκία, σε μικρότερες κατηγορίες.

Η απάντηση του Πάνου Καμμένου

«Αν η Τουρκία προχωρήσει σε αγορά S- 400, τότε δημιουργούνται άλλες ανάγκες. Εδώ θα πρέπει και οι φίλοι μας οι ομόδοξοι, οι Ρώσοι να δουν ότι δεν μπορεί να εξοπλίζουν την Τουρκιά με συστήματα που θα ανατρέψουν την ισορροπία στο Αιγαίο», δήλωσε από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος. Ο Πάνος Καμμένος, που προανήγγειλε άμεσο εκσυγχρονισμό των μέσων και των οπλικών συστημάτων και στους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, εξαπέλυσε «βόμβες» κατά της Τουρκίας, κατηγορώντας την για υπόθαλψη και επώαση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

«Η πολιτική του Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε μια ισλαμική εντός ή εκτός εισαγωγικών δημοκρατία. Σε ένα θεοκρατικό κράτος. Σε ένα δεύτερο Ιράν στην περιοχή. Δεν μπορεί να είσαι και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Δεν μπορεί να λες είμαι στο ΝΑΤΟ και παλεύω κατά της τρομοκρατίας και τα κεντρικά γραφεία των Μουσουλμάνων Αδερφών να βρίσκονται στην Τουρκία», τόνισε ο Υπουργός Άμυνας.

Βολές Ερντογάν προς ΗΠΑ

“Γιατί ανησυχούν; Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει ορισμένα μέτρα για να προασπίσει τη δική της ασφάλεια. Όσον αφορά τη χρήση άλλων οπλικών συστημάτων δεν εκδηλώνουν καμία ανησυχία, αλλά στην περίπτωση των συστημάτων S-400 δείχνουν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι “δεν μπορεί να υπάρχει λόγος εκνευρισμού” και επιβεβαιώνοντας ότι “οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί”. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη στις δηλώσεις αυτές με αφορμή το δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, η οποία γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την αγορά των συστημάτων S-400, εκβιάζουν την Τουρκία και προσπαθούν να παρεμποδίσουν τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι, όταν η Τουρκία έκανε ανάλογες συνομιλίες με τη Κίνα, οι ΗΠΑ ενήργησαν κατά τον ίδιο τρόπο, καθιστώντας σαφές ότι στην κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία παρόμοιων συστημάτων έχουν επιβληθεί κυρώσεις και συνεπώς η υπογραφή συμφωνίας με την Κίνα μπορεί να έχει ως συνέπεια να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αναγκάσουν την Τουρκία να αγοράσει τα δικά τους αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, επιβάλλοντάς της σκληρούς όρους, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Ουάσινγκτον κακοπροαίρετη και εκβιαστική.

Η Yeni Safak γράφει επίσης ότι η αμερικανική πλευρά δηλώνει ότι δεν μπορεί να εντάξει τα συστήματα S-400 στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ και υπενθυμίζει ότι τα συστήματα S-300 που είχε αγοράσει η Ελλάδα έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα συλλογικής ασφάλειας και λειτουργούν. Επίσης, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι αμερικανικοί Patriot είναι πολύ πιο ακριβοί εν σχέσει με άλλα αντίστοιχα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ σε μια πιθανή συμφωνία αγοράς τους δεν περιλαμβάνονται οι όροι που να αφορούν την μεταβίβαση τεχνολογίας στην Τουρκία, κάτι που η ίδια απαιτεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, είχε εκφράσει τη Δευτέρα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αγοράς των συστημάτων S-400 από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν επί θεμάτων στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, Βλαντίμιρ Κόζιν, είχε δηλώσει ότι το συμβόλαιο για την πώληση των S-400 στην Τουρκία έχει ολοκληρωθεί και πως οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για το θέμα της πώλησής τους βρίσκονται στην τελική τους φάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε