Οι διαδηλωτές έχουν ξεκινήσει συλλογή υπογραφών ζητώντας την απομάκρυνση του κ. Πλεβνελίεφ, τον οποίο κατηγορούν για πολιτική προκατάληψη, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Novinite.
Την περασμένη εβδομάδα, το μεγαλύτερο εθνικιστικό κόμμα με ρυθμιστικό ρόλο στη Βουλή, ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της Βουλγαρίας, επειδή δήλωσε ότι οι νέες πρόωρες εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος από την κρίση στη χώρα.
“Το Σύνταγμα μου απαγορεύει να πάρω το μέρος του ενός κόμματος ή του άλλου, όπως και να διενεργήσω εκλογές ή να καθαιρέσω μία κυβέρνηση. Κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι οι εκλογές είναι κάτι το κακό. Αυτό είναι το μόνο εργαλείο για να λυθεί ο μεγαλύτερος κόμπος. Οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος”, είχε δηλώσει ο κ. Πλεβνελίεφ.
“Είμαστε σοκαρισμένοι από την αντισυνταγματική συμπεριφορά του προσώπου, που έχει αναλάβει το ρόλο του προέδρου. Η δήλωσή του απέδειξε ότι είναι πολιτικά προκατειλημμένος και έχει πάρει θέση σε μία διαμάχη, στην οποία εμπλέκονται εξτρεμιστές και διχάζει το έθνος” ανέφερε ο Βόλεν Σίντεροφ, πρόεδρος του κόμματος “Ataka”.
Το Σάββατο και την Κυριακή διοργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι και την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Στη Σόφια, το Σάββατο, παρά τη βροχόπτωση οι διαδηλωτές έκαναν πορεία και χόρεψαν με ομπρέλες φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Στο Πλόβντιβ η αστυνομία απαγόρευσε στους διαδηλωτές να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο “Τράκια”.
Χθες στη Σόφια οι διαδηλώσεις έλαβαν νέα μορφή, καθώς έξω από το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο διεξήχθη μαραθώνιος ανάγνωσης με τη συμμετοχή φίλων και συναδέλφων του ποιητή Έντβιν Σουγκάρεφ και του φωτογράφου Νικολάι Γκένοφ.
Οι Σουγκάρεφ και Γκένοφ πραγματοποιούν απεργία πείνας με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και σε ένδειξη συμπαράστασης διοργανώθηκε μαραθώνιος ανάγνωσης έργων τους, ποιημάτων και δοκιμίων.
Ο Έντβιν Σουγκάρεφ άρχισε απεργία πείνας στις 26 Ιουνίου και ο Γκένοφ στις αρχές Ιουλίου. Ο Νικολάι Γκένοφ ακτιβιστής του Εθνικού Κινήματος Ecoglasnost ήταν βουλευτής και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Από το 1997 ως το 2000 διετέλεσε πρέσβης της Βουλγαρίας στη Μογγολία και στην Ινδία.
Οι διαδηλώσεις άρχισαν στη Βουλγαρία στις 14 Ιουνίου με αφορμή το διορισμό του Ντέλιαν Πέεφσκι, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή στα ΜΜΕ ως επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας. Ο διορισμός του ακυρώθηκε από τη Βουλή της Βουλγαρίας, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να διασφαλίζεται η είσοδος και μικρότερων κομμάτων στη Βουλή.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος αρχικά στήριξε τους διαδηλωτές, όμως την περασμένη Παρασκευή σε διάγγελμά του προς το βουλγαρικό λαό είχε τονίσει ότι “η λύση για την έξοδο από την κρίση δεν είναι η επανάσταση, αλλά τα σωστά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση” και ότι οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται τις εκλογές.
Η κυβέρνηση με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει επανειλημμένως απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι μελετά το ενδεχόμενο παραίτησης λόγων μαζικών διαδηλώσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουλγαρία: “Πολιτικό πόλεμο” άναψε στη χώρα ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία
ΔΝΤ: Παρά το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, η μακροοικονομική κατάσταση στη χώρα παραμένει σταθερή
Βουλγαρία: Νεκρός αστυνομικός στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων