Πέμπτη, 25 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Βράζει η πλατεία Ταξίμ – Μπήκε και στο πάρκο η Αστυνομία – 4 οι νεκροί της εξέγερσης – ΔΕΙΤΕ LIVE

Βράζει η πλατεία Ταξίμ – Μπήκε και στο πάρκο η Αστυνομία – 4 οι νεκροί της εξέγερσης – ΔΕΙΤΕ LIVE

Μολότοφ, ρίψεις νερού, χημικά στην Κωνσταντινούπολη. Σκηνικό έντασης από το πρωί στην πλατεία Ταξίμ, με τον Ερντογάν να κάνει επίδειξη δύναμης προς τους διαδηλωτές και την αστυνομία να μπαίνει ακόμη και στο πάρκο Γκεζί. Αναβρασμός σε όλη την Τουρκία.

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων έκαναν στις 07:30 το πρωί της Τρίτης την εμφάνισή τους στην πλατεία Ταξίμ πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο τους διαδηλωτές. Ακολούθησε μάχη με την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα και να κάνει ρίψεις νερού και τους διαδηλωτές να απαντούν με πέτρες και δακρυγόνα.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ

Σταδιακά επικράτησε ηρεμία αλλά το μεσημέρι τα επεισόδια άρχισαν ξανά όταν άνδρες των ειδικών δυνάμεων πέρασαν για σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο πάρκο Γκεζί. Συγκεντρώθηκαν κάτω από τα δένδρα στην άκρη του πάρκου και παρέμειναν εκεί για περίπου 10 λεπτά της ώρας πριν αποσυρθούν πίσω στη γειτονική πλατεία Ταξίμ.

Λέγεται πως μπήκαν στο πάρκο για να κατεβάσουν πανώ των διαδηλωτών. Πάντως, δεν πείραξαν τις σκηνές που έχουν στήσει για να περνούν τα βράδια τους εκεί.

Το πρωί, μετά την εισβολή της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ σημειώθηκαν συγκρούσεις και στους γύρω δρόμους.
Οι αστυνομικοί κατέβασαν τα πανώ που ήταν εδώ και μέρες αναρτημένα στο μνημείο που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας, αλλά και στο κτίριο του Καλλιτεχνικού Κέντρου Ατατούρκ.

Καταγγελίες για προβοκάτσια

Κάποιες εικόνες που έδειχναν έναν από τους διαδηλωτές που πετούσαν βόμβες μολότοφ να κρατά ασύρματο και να έχει στη μέση του κάτι που έμοιαζε με όπλο, προκάλεσε καταγγελίες περί προβοκάτσιας.

Στην πλευρά των διαδηλωτών που πετούσαν μολότοφ, επικρατούσαν σημαίες και πανό του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (SDP). Η αστυνομία στη συνέχεια εισέβαλε στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία και σύμφωνα με το νομάρχη Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, έγιναν 70 προσαγωγές.

Από τις 10:00 μέχρι τις 12:00 επικρατούσε σχετική ηρεμία στην πλατεία, στη συνέχεια όμως άρχισαν και πάλι συγκρούσεις στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας.

Ερντογάν: Οι νεκροί είναι τέσσερις – Γυρίστε σπίτια σας, δεν κάνω πίσω!

Το πάρκο Γκεζί δεν είναι “ζώνη κατοχής” είπε από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κάλεσε τους διαδηλωτές να αποσυρθούν υποστηρίζοντας πως το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αποτελεί μέρος μιας εσκεμμένης προσπάθειας να πληγεί η εικόνα και η οικονομία της Τουρκίας.


“Το πάρκο Γκεζί είναι ένα πάρκο και όχι μια ζώνη κατοχής. Καλώ όλους αυτούς που είναι ειλικρινείς να αποσυρθούν, το ζητώ ως πρωθυπουργός”.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισημοποίησε τον απολογισμό των νεκρών, επιβεβαιώνοντας πως τρεις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών.

Ο τρίτος νεκρός διαδηλωτής είναι ένας 26χρονος εργάτης, ο οποίος τραυματίσθηκε στο κεφάλι στη διάρκεια μιας διαδήλωσης στην Άγκυρα και τα μέσα ενημέρωσης είχαν ανακοινώσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες το θάνατό του.
Σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Ιατρών ένας 47χρονος εργάτης υπέστη καρδιακή προσβολή στο περιθώριο των διαδηλώσεων στις 5 Ιουνίου στην Άγκυρα και πρόσθεσε πως ερευνά αν ο θάνατός του συνδέεται με τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.

Ο Ερντογάν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους διαδηλωτές: «Για όσους θα θελήσουν να συνεχίσουν, λέω ότι έχει τελειώσει. Στο εξής δεν θα υπάρξει ανοχή». Όπως είπε, «οι διαμαρτυρίες στο πάρκο είναι ένα πρόσχημα που χρησιμοποιείται συστηματικά. Κάποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το πρόσχημα και επιχειρούν να επιβραδύνουν την αναπτυξιακή πορεία της Τουρκίας» είπε και τόνισε ότι «οι διαμαρτυρίες έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιους κύκλους του κεφαλαίου, από το λόμπι των επιτοκίων και περιθωριακές ομάδες».

Τα έβαλα και με «ορισμένους καλλιτέχνες, καθηγητές πανεπιστημίου και δημοσιογράφους» στους οποίους είπε «να πάψουν αμέσως να υποτιμούν αυτό το λαό και να αγωνίζονται για τα προνόμιά τους με πρόφαση τους νέους».
«Για το Θεό, σας αγαπώ» είπε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, αλλά είπε επίσης ότι «εάν πάτε στο πάρκο Γκεζί στο Ταξίμ θα δείτε ότι βρωμάει. Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ».

Επανέλαβε τον ισχυρισμό που έχει προβάλει εδώ και μέρες η κυβέρνηση ότι διαδηλωτές μπήκαν με τα παπούτσια και έπιναν αλκοολούχα στο τζαμί Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. «Απείλησαν τον χότζα και τον έκαναν να δηλώσει άλλα αντί άλλων» είπε ο Ερντογάν. Ο συγκεκριμένος χότζας είχε διαψεύσει τα περί αλκοολούχων και προχτές έγινε γνωστό ότι πήρε αναγκαστική άδεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ με το φακό ενός Έλληνα

Eρντογάν:”Ήθελαν να με ανατρέψουν όπως τον Μεντερές”

ΒΙΝΤΕΟ: Τα τουρκικά εγκλήματα στην Ίμβρο, αποκαλύπτει τουρκική ταινία

“Αγρίεψε” ο Ερντογάν – Έστειλε τις ειδικές δυνάμεις να “καθαρίσουν” την Ταξίμ – Επιχείρηση της αστυνομίας και επεισόδια τώρα – ΔΕΙΤΕ LIVE

Τουρκία: Νέο video σοκ από τον εν ψυχρώ πυροβολισμό διαδηλωτή στο κεφάλι

Πτώση ή παραμονή Ερντογάν; Τι προτιμά η Ελλάδα;

Ο πιο γενναίος διαδηλώτης στην Τουρκία – ΒΙΝΤΕΟ

“Ο Ερντογάν πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθεται”, δήλωσε Γερμανός βουλευτής

Eρντογάν ” Λογοδοτώ μόνο στον Αλλάχ”

Ερντογάν προς διαδηλωτές: Η υπομονή μου εξαντλείται!

Επεισόδια και δακρυγόνα στην Άγκυρα – Γέμισε η Ταξίμ – Ο Ερντογάν κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους

Έξι αστυνομικοί αυτοκτόνησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Τουρκία

Ο Ερντογάν κατεβάζει στους δρόμους τους οπαδούς του

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε