Η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαίωσε σήμερα την δεύτερη εκτόξευση ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) στην οποία προχώρησε την Παρασκευή, η δοκιμή της οποίας είχε σκοπό να στείλει μια «αυστηρή προειδοποίηση» προς τις ΗΠΑ, μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Η εκτόξευση της Παρασκευής ήταν μια βελτιωμένη εκδοχή του πυραύλου Hwasong-14 και διένυσε μια απόσταση 998 χλμ κι έφθασε σε υψόμετρο 3.724 χλμ κατά τη διάρκεια της πτήσης του, η οποία διήρκεσε 47 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, ανέφερε το KCNA.
Ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιόνγκ Ουν, δήλωσε μετά την τελευταία δοκιμαστική εκτόξευση πως ολόκληρη η επικράτεια των ΗΠΑ βρίσκεται εντός εμβέλειας των βορειοκορεατικών πυραύλων, σημειώνοντας πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας αποτελεί ένα ανεκτίμητο εφόδιο που δεν μπορεί να ανακληθεί ή να αντικατασταθεί.
Συγκεκριμένα διακήρυξε ότι “ανεξαρτήτως πού, ανεξαρτήτως πότε όλη η αμερικανική επικράτεια βρίσκεται εντός της εμβέλειάς μας“.
Η Κίνα και η Ρωσία φέρουν μια “μοναδική και ειδική ευθύνη” για την επιδείνωση της απειλής που συνιστά η Βόρεια Κορέα, υποστήριξε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, δίνοντας καθαρά πολιτικές προεκτάσεις στο ζήτημα, την ώρα μάλιστα που οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας βρίσκονται… στο ναδίρ, μετά τις νέες κυρώσεις του Τραμπ εναντίον του Πούτιν.
Σε ανακοίνωσή του ο Τίλερσον ανέφερε ότι “ως οικονομικοί υποστηρικτές του πυρηνικού βαλλιστικού προγράμματος” της Βόρειας Κορέας, η Κίνα και η Ρωσία “φέρουν μια μοναδική και ειδική ευθύνη όσον αφορά την αύξηση της απειλής για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια”.
Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι η εκτόξευση αυτού του πυραύλου συνιστά “κατάφωρη παραβίαση” των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας.
Η Κίνα είναι ο τελευταίος μεγάλος σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ ενώ η Ρωσία έχει ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα “να μην χάσει την ψυχραιμία της” απέναντι στην πυρηνική ισχύ του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Το Πεκίνο, από την πλευρά του, επανέλαβε σήμερα τη συνήθη έκκλησή του για “αυτοσυγκράτηση των ενδιαφερόμενων μερών”.
ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πραγματοποίησαν στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά, μετά την νέα εκτόξευση του βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτηρίζει «απερίσκεπτη και επικίνδυνη» την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ, η οποία θα την οδηγήσει σε «περαιτέρω απομόνωση».
Μια ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι στα γυμνάσια χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν σε «χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας κατά μήκος της Ανατολικής Όχθης».
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν αυτή την νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του καθεστώτος ότι αυτές οι δοκιμές – και αυτά τα όπλα – θωρακίζουν την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας. Στην πραγματικότητα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα», τόνισε ο Τραμπ με ανακοίνωσή του.
«Απειλώντας τον κόσμο, αυτά τα όπλα και αυτές οι δοκιμές απομονώνουν περαιτέρω την Βόρεια Κορέα, εξασθενίσουν την οικονομία της και φτωχαίνουν τον πληθυσμό της», σημείωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Χαν Μιν-γκου, δήλωσε σήμερα ότι η Σεούλ θα προετοιμάσει ανεξάρτητα μέτρα για να περιορίσει την πυρηνική απειλή που θέτει η Βόρεια Κορέα μετά την εκτόξευση ακόμη ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.
«Παράλληλα με τις κοινές προσπάθειες για την αποτροπή της διάδοσης (της πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας) θα προετοιμάσουμε ανεξάρτητα μέτρα για να την περιορίσουμε το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε ο Χαν σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην νοτιοκορεατική πρωτεύουσα.
Η Κίνα, παράλληλα, κάλεσε σήμερα την Βόρεια Κορέα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να σταματήσει όλες τις ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έπειτα από την νέα εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου.
Το Πεκίνο επίσης ελπίζει όλες οι πλευρές να ενεργήσουν με σύνεση για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κατάστασης ανέφερε με ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters