Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως αρχαία χρυσά αντικείμενα, ανάμεσά τους μια τιάρα με μορφές ζώων και ένα κεφάλι αλόγου, ένα χρυσό δαχτυλίδι, 44 γυναικείες μορφές και 100 χρυσά κουμπιά, κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε θρακικό τάφο στη βόρεια Βουλγαρία, στο βουνό Ομουρτάγκ, κοντά στο χωριό Σβεστάρι.
Εκτιμάται πως είναι σχεδόν 2.000 ετών. Χρονολογούνται στο τέλος του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα προ Χριστού. Βρίσκονταν στον μεγαλύτερο από τους 150 αρχαίους τάφος της θρακικής φυλής των Γετών, που είχαν επαφές με τους αρχαίους Έλληνες.
Πρόκειται, το πιθανότερο σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, για απομεινάρια από τελετουργικό ταφής. Δεν αποκλείεται να ανακαλυφθεί ένας τεράστιος χώρος ταφής, που πιθανώς να συνδέεται με την κηδεία του Γκαθ, ηγέτη της Κοτέλα και ενός από τους πεθερούς του Φιλίππου της Μακεδονίας, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ένας από τους τάφους της περιοχής, γνωστός ως ο Τάφος του Σβεστάρι, βρίσκεται στη λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Τα ευρήματα θεωρούνται τόσο σημαντικά που ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μποϊσοφ κανόνισε να μεταφερθούν στο αρχαιολογικό μουσείο της Σόφιας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Αλεξάνδρεια χτίστηκε βάσει της κίνησης του Ήλιου στα γενέθλια του Μ. Αλεξάνδρου
Βρήκαν τον τάφο της συζύγου και του γιου του Μ.Αλέξανδρου;
Η εκστρατεία που άλλαξε το κόσμο και η κρισιμότερη μάχη της – ΒΙΝΤΕΟ
Νέα πρόκληση των Σκοπιανών – Τοποθέτησαν άγαλμα του Φιλίππου Β’ σε κεντρική πλατεία – ΦΩΤΟ