Στην αρχή συνελήφθη, μετά… διέφυγε και τώρα είναι νεκρός! Σύγχυση επικρατεί από το πρωί για τον τρίτο καμικάζι της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, τον Ναζίμ Λακραουί, ο οποίος σύμφωνα με νεότερα στοιχεία των “De Standaard” και “Monde”, είναι νεκρός, κάτι που όμως δεν έχουν επιβεβαιώσει οι αρχές.
Πρόκειται για τον άνδρα που μαζί με άλλους δύο έχει καταγραφεί από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος του αεροδρομίου. Ο Λακραουί φοράει άσπρα ρούχα και αρχικά επρόκειτο για τον άνδρα που καταζητείται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τελικά, όμως, φέρεται να είναι ο δεύτερος καμικάζι του αεροδρομίου μαζί με τον Ιμπραΐμ ελ Μπακράουι, ο οποίος τον Ιούνιο του 2015, είχε συλληφθεί στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλυψε ότι ο Μπακράουι απελάθηκε στην Ολλανδία και πρόσθεσε πως το Βέλγιο αγνόησε την προειδοποίηση των τουρκικών αρχών ότι ο “εισβολέας” ήταν μαχητής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια ώρα, σάλο έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ, Yisrael Katz, στο Israel Radio: “Αν στο Βέλγιο συνεχίσουν να τρώνε σοκολάτες και να απολαμβάνουν την καλή ζωή με τον φιλελευθερισμό και τη δημοκρατία τους, και δεν καταλαβαίνουν ότι κάποιοι μουσουλμάνοι σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν θα μπορέσουν ποτέ να τους αντιμετωπίσουν”.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 300 έχουν τραυματιστεί. Από αυτούς, 150 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης, 61 είναι στην εντατική και 4 δεν έχουν ταυτοποιηθεί, καθώς είναι σε κώμα.
Στις 07:58 το πρωί της Τρίτης (ώρα Βελγίου) πυροδοτήθηκε η πρώτη βόμβα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και εννέα δευτερόλεπτα μετά εξερράγη η δεύτερη βόμβα, κοντά στον γκισέ 2 της αίθουσας αναχωρήσεων, σύμφωνα με τον Βέλγο εισαγγελέα Φαν Λέου.
Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα παραμείνει κλειστό αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, όπως μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga. “Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό για τους ταξιδιώτες έως και την Παρασκευή. Δεν μπορούμε προς το παρόν να πούμε εάν οι εμπορικές πτήσεις θα επαναληφθούν το Σάββατο”, δήλωσε από την πλευρά της η Άνκε Φράνσεν, εκπρόσωπος Τύπου του αεροδρομίου των Βρυξελλών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στο μεταξύ ένα νέο βίντεο, που έχει μαγνητοσκοπηθεί από κάποιον άνδρα ρωσικής καταγωγής, κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Ο άνδρας έντρομος λίγα λεπτά μετά την έκρηξη και αφού έχει σωθεί ο ίδιος, καταγράφει όλο το σκηνικό του αίματος!
Άνθρωποι μέσα στα αίματα, ουρλιάζουν από τον πόνο. Άλλοι, βγαίνουν σοκαρισμένοι με βλέμμα κενό από το αεροδρόμιο μην πιστεύοντας τι τους συμβαίνει. Οι εικόνες είναι σοκαριστικές και πολύ σκληρές. Και δείχνουν το μέγεθος της επίθεσης των τζιχαντιστών στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ – ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Απελπισμένος και φοβισμένος μήπως συλληφθεί και αναγκαστεί να φυλακιστεί στο ίδιο κελί με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ εμφανιζόταν ο Ιμπραΐμ ελ Μπακράουι, ο ένας από τους καμικάζι αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Την ύπαρξη της “διαθήκης” του τρομοκράτη αποκάλυψε ο εισαγγελέας του Βελγίου. Σε αυτή, πάντως, δεν υπάρχει αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος, που έχει επισήμως αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση της Τρίτης.
Ο Ιμπραΐμ ελ Μπακράουι είχε αφήσει μέσα σε υπολογιστή που είχε πετάξει σε κάδο απορριμάτων στο προάστιο του Σάερμπεκ, όπου την Τρίτη έγιναν έρευνες από ειδικές ομάδες και την αντιτρομοκρατική, ηχητικό μήνυμα, το οποίο ο Βέλγος εισαγγελέας χαρακτήρισε «διαθήκη». Σε κρησφύγετο των τρομοκρατών στο ίδιο προάστιο ανακαλύφθηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών, πυροκροτητές και μια βαλίτσα γεμάτη με καρφιά και μπουλόνια.
Στη «διαθήκη» του, ο καμικάζι των Βρυξελλών ανέφερε πως πίστευε ότι η αστυνομία των αναζητούσε παντού. Ήταν άλλωστε ανάμεσα στους ανθρώπους που καταζητούνταν για συμμετοχή στον οργανωτικό βραχίωνα της ομάδας που αιματοκύλησε το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. «Δεν ξέρω τι να κάνω πια. Με ψάχνουν παντού, πουθενά δεν είμαι ασφαλής, δεν ξέρω τι με περιμένει» έλεγε και ανέφερε πως «αν καθυστερήσουν κι άλλο» κινδύνευε να καταλήξει στο ίδιο κελί «με αυτόν». Ποιον; Τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ.
Ο Ελ Μπακράουι εμφανίζεται σε σύγχυση και δεν κάνει καμία αναφορά στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Φρεντερίκ Φαν Λέου, ο Ελ Μπακράουι γράφει ότι είναι “πάντα κυνηγημένος, δεν ξέρει πια τι να κάνει, τον ψάχνουν παντού, δεν είναι πια ασφαλής”.
Ένα μπέρδεμα στην εταιρεία που έστειλε το ταξί για να παραλάβει τους βομβιστές αυτοκτονίας του αεροδρομίου των Βρυξελλών ενδέχεται να απέτρεψε μια ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία στο Βέλγιο, υποστηρίζει η εφημερίδα Derniere Heure, σύμφωνα με την οποία το όχημα που στάλθηκε για να τους μεταφέρει ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν ζητήσει.
Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, η DH γράφει ότι ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί και οι δύο άλλοι ύποπτοι για την επίθεση στο Ζαβεντέμ είχαν ζητήσει ένα μίνι βαν για να μεταφέρει τους ίδιους και τις αποσκευές τους στο αεροδρόμιο από ένα διαμέρισμα στα βόρεια προάστια της βελγικής πρωτεύουσας.
Όταν όμως έφτασε το ταξί διαπίστωσαν ότι ήταν σεντάν και το πορτ-μπαγκάζ του δεν χωρούσε τις τέσσερις βαριές βαλίτσες τους. Έτσι, άφησαν μία πίσω τους.
Οι δύο άνδρες ανατινάχθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου ενώ ο τρίτος διέφυγε, αφήνοντας τον σάκο με τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό που αργότερα εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Ο ταξιτζής αναγνώρισε τους πελάτες του από τη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές το απόγευμα της Τρίτης και επικοινώνησε με την αστυνομία. Ακολούθησε έρευνα στο διαμέρισμα απ’ όπου τους είχε παραλάβει, στο προάστιο Σάερμπεκ των Βρυξελλών, όπου οι αστυνομικοί βρήκαν μια μεγάλη βόμβα με καρφιά και την εξουδετέρωσαν.
Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα.
Μια συγκινητική στιγμή. Η απόλυτη σιωπή που “φωνάζει” τον πόνο των Βέλγων για το μακελειό των Βρυξελλών. Χιλιάδες άνθρωποι, στις 13:00 ώρα Βελγίου, σταμάτησαν ό,τι έκαναν, βγήκαν από τα γραφεία τους ή συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Χρηματιστηρίου για να συμμετάσχουν στην ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων ήταν θύματα του τυφλού μίσους των τζιχαντιστών που μετά το Παρίσι αιματοκύλησαν και την πρωτεύουσα του Βελγίου. Η ενός λεπτού σιγή ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ