Με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και πολλούς άλλους παγκόσμιους ηγέτες απασχολημένους με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ορισμένοι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το τι κάνει ο στρατός της Ρωσίας αθόρυβα σε άλλα τμήματα των συνόρων του με την Ευρώπη.
Περίπου 100 μίλια ανατολικά των συνόρων της με τη Φινλανδία, στην πόλη Πετροζαβόντσκ, της Ρωσίας, στρατιωτικοί μηχανικοί επεκτείνουν τις στρατιωτικές βάσεις όπου το Κρεμλίνο σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο αρχηγείο του στρατού που θα επιβλέπει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες τα επόμενα χρόνια. Αυτοί οι στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους υπηρετούν τώρα στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, προορίζονται να αποτελέσουν τη «ραχοκοκαλιά» ενός ρωσικού στρατού που ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σύμφωνα με αξιωματούχους του δυτικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Κρεμλίνο επεκτείνει τις στρατιωτικές προσλήψεις, ενισχύει την παραγωγή όπλων και αναβαθμίζει τις σιδηροδρομικές γραμμές στις παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal.
Η Φινλανδία, η οποία αναγκάστηκε να παραδώσει εδάφη στη Σοβιετική Ένωση το 1940, πέρασε δεκαετίες προσπαθώντας να αποφύγει την αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Τώρα, έχοντας ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οχυρώνει τα σύνορά της με ηλεκτρονικές άμυνες και συρματοπλέγματα.
Ο Τραμπ, ο οποίος πιέζει την Ουκρανία να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ενώ προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι οι ανησυχίες ότι η Ρωσία έχει φιλοδοξίες πέραν της Ουκρανίας είναι υπερβολικές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ερώτηση σχετικά με την προειδοποίηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διεξάγει πόλεμο στο ΝΑΤΟ εάν οι ΗΠΑ μειώσουν την υποστήριξη προς τη συμμαχία, ο Τραμπ είπε: «Δεν συμφωνώ με αυτό, ούτε κατά διάνοια».
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στο εσωτερικό της Ρωσίας, ωστόσο, χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητα κατά μήκος των φινλανδικών συνόρων ως μέρος της προετοιμασίας του Κρεμλίνου για πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.
«Όταν τα στρατεύματα επιστρέψουν [από την Ουκρανία], θα κοιτάζουν πέρα από τα σύνορα σε μια χώρα που θεωρούν αντίπαλο», δήλωσε ο Ruslan Pukhov, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, μιας αμυντικής ομάδας μελετητών με έδρα τη Μόσχα. «Η λογική της τελευταίας δεκαετίας δείχνει ότι περιμένουμε κάποια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.
Καθώς η Ρωσία, λοιπόν, ετοιμάζεται να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν διέταξε τον στρατό να επεκτείνει τις τάξεις του σε 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες, από περίπου ένα εκατομμύριο που ήταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Συσσώρευση όπλων
Η Ρωσία έχει αυξήσει δραματικά τον αμυντικό της προϋπολογισμό σε πάνω από το 6% του ΑΕΠ — ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 3,4% των ΗΠΑ και το 2,1% κατά μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει την επέκταση των ενόπλων δυνάμεων από ένα εκατομμύριο σε 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες.
Οι αυξημένες οικονομικές δαπάνες της Ρωσίας, από την άλλη πλευρά, έχουν ωθήσει τα εργοστάσια όπλων στην πλήρη δυναμικότητα, οδηγώντας τις στρατιωτικές βιομηχανικές εταιρείες να επεκτείνουν τις γραμμές παραγωγής και να ανοίξουν νέες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με Ευρωπαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Το 2021, πριν από την εισβολή, η Ρωσία κατασκεύασε περίπου 40 από τα κύρια άρματα μάχης της, τα Τ-90Μ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Τώρα παράγει σχεδόν 300 το χρόνο. Ένας ανώτερος Φινλανδός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι σχεδόν κανένα δεν αποστέλλεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, αλλά παραμένει στο ρωσικό έδαφος για μεταγενέστερη χρήση.
Δυτικοί αξιωματούχοι, επίσης, έχουν αναφερθεί και σε μυστικές επιχειρήσεις που πιστεύεται ότι έχει πραγματοποιήσει η Ρωσία στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ως απόδειξη της αποφασιστικότητας της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει τη Δύση και να ανταποδώσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από σχέδια για την τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών σε αεροπλάνα του ναυτιλιακού γίγαντα DHL και για τη δολοφονία του διευθύνοντος συμβούλου ενός γερμανικού κατασκευαστή όπλων.
Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να δοκιμάσει τη συνοχή της συμμαχίας με μια εισβολή σε ένα μικρό κράτος του ΝΑΤΟ, όπως η Εσθονία, η οποία έχει σημαντικό ρωσικό πληθυσμό.
Η ικανότητα της Ρωσίας να τα βάλει με το ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί εν μέρει από την ικανότητά της να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος εξάντλησε το σώμα των αξιωματικών της, αλλά της παρείχε εμπειρία σε πυρά ακριβείας.
Στρατιωτική «αναγέννηση»
Για αιώνες, ο στρατός της Ρωσίας την καθιστούσε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης. Διέλυσε τόσο τον Ναπολέοντα όσο και τον Χίτλερ αφού ο καθένας τους τόλμησε να εισβάλει στο ρωσικό έδαφος. Η είσοδος της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άλλαξε την κατεύθυνση της σύγκρουσης και έθεσε τις βάσεις για την εποχή του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε.
Ο Πούτιν βασίστηκε σε αυτή τη στρατιωτική κληρονομιά για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προσπάθειες της Ρωσίας να ανακτήσει την επιρροή της στην Ευρώπη, όπου πρώην σύμμαχοι όπως η Ουκρανία έχουν διολισθήσει προς τη Δύση. Η Ρωσία φαίνεται να στοιχηματίζει ότι μια στρατιωτική επέκταση κατά μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ θα αναγκάσει τη Δύση να έρθει ξανά σε επαφή με μια ισχυρότερη Μόσχα.
«Η Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να ξαναρχίσουν το διάλογο με σαφή κατανόηση των δυνατοτήτων του ενός για τον άλλον, με κατανόηση του γεγονότος ότι είμαστε εχθροί», δήλωσε ο Βασίλι Κάσιν, διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών με έδρα τη Μόσχα.
Για να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του προς τη Δύση, το Κρεμλίνο άλλαξε πέρυσι τον τρόπο με τον οποίο οργανώνει τις δυνάμεις του στο εσωτερικό της χώρας, δημιουργώντας νέες περιφέρειες που συνδέονται με την άμυνα των μεγαλύτερων πόλεών του, της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.
Στη στρατιωτική περιφέρεια της Μόσχας, η Ρωσία έχει ενσωματώσει τις οδικές και σιδηροδρομικές διαδρομές που χρησιμοποιεί ο στρατός της με εκείνες της γειτονικής Λευκορωσίας, του στενότερου συμμάχου της Μόσχας και ορμητηρίου για την αρχική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει νέους στρατώνες και χώρους εκπαίδευσης και να αναβαθμίσει τα οπλοστάσια και τις σιδηροδρομικές γραμμές για να φιλοξενήσει τον διογκούμενο αριθμό στρατευμάτων στο Πετροζαβόντσκ και γύρω από αυτό.
Στο πλαίσιο της στρατιωτικής ανασυγκρότησης, η Μόσχα έχει αναδιοργανώσει και τη διοικητική της διάρθρωση, δημιουργώντας νέες στρατιωτικές περιφέρειες με επίκεντρο τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.
Οι φετινές στρατιωτικές ασκήσεις Zapad («Δύση») θα αποτελέσουν, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, την πρώτη δημόσια επίδειξη της νέας στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας στα σύνορα με το ΝΑΤΟ.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αναμένουν μια επίδειξη που έχει ως στόχο να αποτρέψει την Ευρώπη από το να εντείνει τις εντάσεις με τη Ρωσία. Ανεξάρτητα από την κατάσταση των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός, είπαν, το Κρεμλίνο θέλει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην Ευρώπη.
Πίεση προσλήψεων
Τους τελευταίους μήνες, στη Ρωσία παρατηρήθηκε απότομη αύξηση των προσλήψεων στον στρατό λόγω των γενναιόδωρων εφάπαξ μπόνους υπογραφής τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Οι πληρωμές, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να φτάσουν περίπου τα 20.000 δολάρια.
«Αυτές οι εφάπαξ πληρωμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθιστώντας τες περισσότερες από ό,τι πολλοί άνθρωποι θα κέρδιζαν διαφορετικά για έναν ολόκληρο χρόνο», δήλωσε ο Iikka Korhonen, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναδυόμενων Οικονομιών της Τράπεζας της Φινλανδίας, το οποίο παρακολουθεί τη ρωσική οικονομία.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 30.000 Ρώσοι εγγράφονται κάθε μήνα, από περίπου 25.000 το περασμένο καλοκαίρι. Ορισμένοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Ανατολικής Ευρώπης λένε ότι οι τάξεις διογκώνονται τώρα κατά περίπου 40.000 στρατιώτες το μήνα.
Το επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό έχει επιτρέψει στον στρατό να εναλλάσσει νέα στρατεύματα μέσα και έξω από την Ουκρανία και να δημιουργεί νέες μονάδες που εκπαιδεύονται και στεγάζονται στη Ρωσία, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών.
Η Ρωσία προσαρμόζει τα σχέδια επανεξοπλισμού της για να καλύψει τις ανάγκες των νέων στρατευμάτων που θα σταθμεύσουν κατά μήκος των συνόρων της με το ΝΑΤΟ. Οι μονάδες αυτές θα αποκτήσουν μεγάλο μέρος του νέου εξοπλισμού. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού που αποστέλλεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία είναι παλιά και ανακατασκευασμένα όπλα της σοβιετικής εποχής.