Σε μία αποκάλυψη που έρχεται να ταράξει τα θεμέλια της δημοκρατίας τόσο της Μεγάλης Βρετανίας όσο και του υπόλοιπου κόσμου, προχώρησε η Washington Post. Σύμφωνα με ανάλυσή του μέσου, το Λονδίνο ζήτησε από την Αpple να αποκτήσει πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς χρηστών.
«Αξιωματούχοι ασφαλείας στη Μεγάλη Βρετανία απαίτησαν από την Apple να δημιουργήσει μια “πίσω πόρτα” που θα τους επιτρέπει να ανακτούν όλο το περιεχόμενο που έχει ανεβάσει στο cloud οποιοσδήποτε χρήστης της Apple παγκοσμίως», δήλωσαν στην Washington Post άτομα που γνωρίζουν καλά το ζήτημα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην περίπτωση που αυτό γινόταν πράξη, τότε η Μεγάλη Βρετανία θα γινόταν η πρώτη, γνωστή και μεγάλη δημοκρατική χώρα που θα έκλεβε τα δεδομένα τόσων χρηστών.
Η εφαρμογή αυτής της εντολής θα σηματοδοτούσε μια τεράστια ήττα για τις εταιρείες τεχνολογίας που δίνουν μάχη εδώ και δεκαετίες για να αποφύγουν να χρησιμοποιηθούν ως κυβερνητικά εργαλεία εναντίον των χρηστών τους, αναφέρει το ίδιο άρθρο.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως με σκοπό να προφυλάξει η Apple τους χρήστες του, είναι πιθανό να σταματήσει να προσφέρει κρυπτογραφημένο αποθηκευτικό χώρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Δεν σχολιάζουμε επιχειρησιακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της επιβεβαίωσης ή της άρνησης της ύπαρξης τέτοιων ειδοποιήσεων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών για το ζήτημα.
Οι αρχές σε όλο τον κόσμο διαμαρτύρονται συχνά για την αυξημένη χρήση της κρυπτογράφησης η οποία στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να παρακολουθείται με άδεια δικαστηρίου.
Η Μεγάλη Βρετανία και το FBI έχουν δηλώσει ότι η κρυπτογράφηση επιτρέπει στους τρομοκράτες και τους βιαστές ανήλικων να κρύβονται ευκολότερα.
Με την σειρά τους, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν αντιδράσει, τονίζοντας πως υπάρχει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, στην προσωπική επικοινωνία. Πέρα από αυτό, υποστηρίζουν πως οι «κερκόπορτες» για την επιβολή του νόμου συχνά αξιοποιούνται από εγκληματίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά από αυταρχικά καθεστώτα.
Η Apple μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της εντολής αυτής σε μια μυστική τεχνική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει επιχειρήματα σχετικά με το κόστος της απαίτησης της βρετανικής κυβέρνησης.
«Στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο εξασφαλίσει πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα, άλλες χώρες που έχουν επιτρέψει την κρυπτογραφημένη αποθήκευση, όπως η Κίνα, μπορεί να απαιτήσουν πρόσβαση από πίσω πόρτα, γεγονός που ενδεχομένως θα ωθήσει την Apple να αποσύρει την υπηρεσία αντί να συμμορφωθεί», εξηγείται ακόμα στο άρθρο.
Εδώ και αρκετά χρόνια, η Μεγάλη Βρετανία «πολεμά» την Apple για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το 2022, αξιωματούχοι της χώρας καταδίκασαν τα σχέδια της Apple να εισαγάγει ισχυρή κρυπτογράφηση για την αποθήκευση.
«Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο δεν μπορεί να επιτραπεί να παρεμποδίσει τις προσπάθειες για τη σύλληψη των δραστών των πιο σοβαρών εγκλημάτων», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εφημερίδα Guardian, αναφερόμενος στους νόμους για την ασφάλεια των παιδιών.