Πέμπτη, 28 Νοε.
16oC Αθήνα

Χαμηλές πτήσεις μαχητικών πάνω από τους διαδηλωτές – H Σ.Λιάτσου μεταδίδει

ΦΩΤΟ REUTERS

Χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν στους δρόμους, ζητώντας την αποχώρηση Μουμπάρακ, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις προειδοποιήσεις του στρατού ότι όποιος παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας θα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από το κέντρο του Καΐρου, σε μία επίδειξη δύναμης του στρατού, την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ και στις γύρω περιοχές, αψηφώντας το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο ξεκίνησε να ισχύει από τις 4 το απόγευμα.

Η κατάσταση στην Αίγυπτο παραμένει εκτός ελέγχου. Οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 150 νεκρούς και πάνω από 2.000 τραυματίες.

Η αστυνομία έχει εγκαταλείψει τους δρόμους της Αιγύπτου – μετά την αποτυχία να ελέγξει τις διαδηλώσεις – και έξω παραμένουν μόνο άρματα μάχης και στρατιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες ανταποκριτών σημειώνονται εκτεταμένες λεηλασίες, ενώ υπήρξε ομαδική απόδραση από φυλακή μέσα στο χάος.

“Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών”

Νέες διαδηλώσεις κατά του επί 30 χρόνια προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποσυρθεί στο καλοκαιρινό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ. Χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, την πλατεία Ταχρίρ.

“Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών”, φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου. Είναι η πρώτη φορά που ο Μουμπάρακ ορίζει αναπληρωτή του στη διάρκεια των 30 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία. “Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει”, φώναζαν επίσης ρυθμικά οι διαδηλωτές.Ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί τώρα το αρχηγείο του υπουργείου Εσωτερικών, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια. Μέχρι στιγμής έχουν καεί τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος και πολλά κυβερνητικά κτίρια καθώς και αστυνομικά τμήματα.

Έκοψαν το Aljazeera

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικοινωνίες έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό ωστόσο η λογοκρισία στα ΜΜΕ συνεχίζεται.Οι αιγυπτιακές αρχές έδωσαν το πρωί της Κυριακής εντολή να κοπεί από τον αέρα το Aljazeera στο Κάιρο. Σύμφωνα με τις αρχές οι εικόνες που μετέφερε, έριχναν λάδι στη φωτια και ωθούσαν τον κόσμο να ξεσηκωθεί.

Χάος στα αεροδρόμια

Χάος επικρατεί στο μεταξύ και στα αιγυπτιακά αεροδρόμια. Εκατοντάδες ξένοι πολίτες και Αιγύπτιοι που έχουν διπλή υπηκοότητα συρρέουν στα αεροδρόμια προσπαθώντας να βρουν θέση για να φύγουν. Ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκείς θέσεις στα αεροσκάφη που προσγειώνονται με αποτέλεσμα να παραμένουν εγκλωβισμένοι επ’ αόριστο.

H Σαββούλα Λιάτσου μεταδίδει από την Αλεξάνδρεια για το onalert

Από τα μέχρι στιγμής γνωστά, τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σαρώνουν τη χώρα. Δεν υπάρχει έως τώρα επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων και στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της σύγχυσης στη χώρα.

Στο Μπένι Σουέιφ, νότια του Καΐρου, αστυνομικοί σκότωσαν 17 ανθρώπους που επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην διάρκεια διαδηλώσεων, και άλλοι οκτώ στην διάρκεια απόπειρας κρατουμένων να αποδράσουν από τη φυλακή Άμπου Ζααμπάλ στο Κάιρο. Περί τους 68 θανάτους αναφέρθηκαν σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια στην διάρκεια των κινητοποιήσεων της Παρασκευής.

Περίπου 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια σε όλη τη χώρα. Με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται, ο αριθμός των τραυματιών αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο.

Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την εξουσία στην Αίγυπτο μέσω “ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών” ή εάν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποχωρήσει εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της διακυβέρνησής του, δήλωσε ότι ο διορισμός ενός αντιπροέδρου και ενός νέου πρωθυπουργού από τον Μουμπάρακ είναι ανώφελος. Ο ΕλΜπαραντέι επέκρινε τον πρόεδρο Μουμπάρακ υποστηρίζοντας ότι “δεν ακούει” το λαό, που απαιτεί η 30χρονη κυριαρχία του στην πολιτική ζωή της χώρας να λάβει τέλος.

Ο 82χρονος πρόεδρος διόρισε τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Όμαρ Σουλεϊμάν αντιπρόεδρο -είναι η πρώτη φορά που επέλεξε κάποιον για να αναλάβει τη θέση αυτή. Ακόμα ονόμασε τον Άχμεντ Σαφίκ, πρώην επικεφαλής του επιτελείου της πολεμικής αεροπορίας και υπουργό αρμόδιο για τις αερομεταφορές, νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Ο 68χρονος ΕλΜπαραντέι κάλεσε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να διοργανώσει εκλογές το ταχύτερο, σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στο Αλ Τζαζίρα. Ακόμη, έκανε λόγο για κατάρτιση νέου Συντάγματος στην Αίγυπτο. “Πρέπει να φύγει σήμερα, ωστε να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας” είπε σε συνέντυεξή του στο CNN. Ο πρώην επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA), ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, σημείωσε ότι “o λαός που διοργάνωσε αυτές τις διαδηλώσεις και πολλά άλλα κόμματα μου έχουν δώσει την εξουσιοδότηση –την εντολή– να διαπραγματευτώ για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας”. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, συμφώνησε να υποστηρίξει τον  ΕλΜπαραντέι στις “διαπραγματεύσεις” του με το καθεστώς του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της οργάνωσης.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μιλώντας σε διάφορα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δήλωσε ότι επιθυμεί να δει να γίνεται με τάξη η μεταβίβαση εξουσίας στην Αίγυπτο. ” Ζητάμε επίμονα από την κυβέρνηση Μουμπάρακ, που είναι ακόμα στην εξουσία να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διευκολύνει αυτού του είδους τη μεταβίβαση”, δήλωσε η Κλίντον στο CBS.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε