Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που οργάνωσε η αντιπολίτευση. Μέχρι την επόμενη, γιατί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες κάλεσε σε νέες συγκεντρώσεις για σήμερα Πέμπτη (20.04.2017). Την Τετάρτη έγινε η αποκαλούμενη “μητέρα των διαδηλώσεων”. Οι δρόμοι του Καράκας δεν άργησαν να μετατραπούν σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε οπαδούς της αντιπολίτευσης και αστυνομικούς. Απολογισμός τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες.
Ένας 17χρονος διαδηλωτής, ο Κάρλος Μορένο έπεσε νεκρός όταν πυροβολήθηκε σε γειτονιά του Καράκας, ενώ μια νεαρή γυναίκα, η Πάολα Ραμίρεζ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Σαν Κρίστομπαλ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία. Ο τρίτος νεκρός είναι ένας άνδρας της Εθνικής Φρουράς, που σκοτώθηκε από οπαδούς της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια επεισοδίων νότια της πρωτεύουσας. Οι τραυματίες δεκάδες, ενώ έχουν γίνει και περισσότερες από 30 συλλήψεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο 17χρονος, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις αλλά οπαδοί του Μαδούρο τον πυροβόλησαν στο κεφάλι την ώρα που κατευθύνονταν στο σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί οι οπαδοί της αντιπολίτευσης. Σε τρεις μέρες θα έκλεινε τα 18 του χρόνια. Μεταφέρθηκε ζωντανός στο νοσοκομείο αλλά εκεί υπέκυψε στα τραύματά του.
Λίγες ώρες αργότερα, η φοιτήτρια Πάολα Ραμίρεζ δέχτηκε πυρά ενώ έφευγε από τη διαδήλωση. «Ήμασταν στη μοτοσικλέτα και μας ακολουθούσαν πυροβολώντας μας. Την άφησα να πάει να βρει την αδερφή της και να κρύψω τη μηχανή. Όταν γύρισα, τη βρήκα στο έδαφος» είπε ο σύντροφος της άτυχης γυναίκας.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες των επιθέσεων ανήκουν και στις δύο περιπτώσεις στους «colectivos», τις ένοπλες πολιτοφυλακές της κυβέρνησης.
Ο λοχίας της Εθνικής Φρουράς δέχτηκε τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή και έπεσε νεκρός, σύμφωνα με τον Tarek Saab, ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οι ειρηνιστές δολοφόνησαν ένα μέλος της Εθνοφυλακής στο Σαν Αντόνιο ντε λος Αλτος», υποστήριξε μιλώντας στην τηλεόραση ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ένα από τα πιο ισχυρά στελέχη της κυβέρνησης Μαδούρο. Η εισαγγελία από την πλευρά της επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός στρατιωτικού.
Ένας βουλευτής χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να νοσηλευτεί, ενώ φωτογραφίες του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες να “πνίγεται” στα δακρυγόνα κάνουν επίσης το γύρο του κόσμου. «Ίδια ώρα, ίδιο σημείο. Αν σήμερα ήμασταν εκατομμύρια, αύριο θα είμαστε περισσότεροι», δήλωσε ο Καρπίλες, καλώντας σε νέο ξεσηκωμό.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όλες οι προσβάσεις προς την πρωτεύουσα είχαν αποκλεισθεί από στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις, που απωθούσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ τους διαδηλωτές, οι οποίοι απαντούσαν πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ.
Στους δρόμους του Καράκας και ορισμένες φορές σε απόσταση λίγων μέτρων, βρέθηκαν αντιμέτωποι οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές με τους τσαβιστές, που έκαιγαν αμερικανικές σημαίες. Πολλά καταστήματα και σταθμοί του μετρό παρέμειναν κλειστοί.
«Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτήν την δικτατορία. Είμαστε κουρασμένοι, θέλουμε εκλογές για να φύγει από την εξουσία ο Μαδούρο γιατί καταστρέφει την χώρα», δήλωνε μία 54χρονη διαδηλώτρια, η Ινγκριντ Τσακόν, κρατώντας την σημαία της Βενεζουέλας.
Τα επεισόδια δεν σταμάτησαν ούτε τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη. Ο κόσμος αρνούνταν να φύγει από τους δρόμους του Καράκας, οδοφράγματα στήθηκαν και πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας βρήκαν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους και χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια για να δείξουν τη συμπαράστασή τους. Νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπα συνέχισαν τον πετροπόλεμο και τις επιθέσεις με μολότοφ κατά της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση χημικών και αντλιών νερού.
Σε διάστημα τριών εβδομάδων, οκτώ διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και 500 έχουν συλληφθεί σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal.
«Όχι άλλη δικτατορία» έγραφαν τα πλακάτ τω διαδηλωτών, ενώ μια από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που κάνει το γύρο του κόσμου είναι αυτή που δείχνει μια διαδηλώτρια να κρατά στα χέρια της μια σημαία της Βενεζουέλας γεμάτη αίματα.
Estas imágenes resumen el #19Abril en #venezuelaSos Venezuela de Luto pic.twitter.com/KG3T5FMSJd
— Karolina (@Karolinek26) April 20, 2017
Και ενώ οι διαδηλωτές κατά του Μαδούρο πλημμύριζαν τους δρόμους όλης της χώρας, στο Καράκας έγινε και συγκέντρωση οπαδών του προέδρου της Βενεζουέλας για την «υπεράσπιση της πατρίδας». Ο αριθμός που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ μικρότερος και ο Μαδούρο, που ήταν παρών, κοιτούσε τους διαδηλωτές από… απόσταση ασφαλείας και με κυάλια.
Ο Νικολάς Μαδούρο έθεσε από την Τρίτη σε εφαρμογή αμυντικό σχέδιο με την ενίσχυση της αστυνομικής και της στρατιωτικής παρουσίας και χθες ανακοίνωσε την σύλληψη 30 ατόμων, που κατηγορούνται για πρόθεση πρόκλησης βίαιων επεισοδίων κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, και ότι, χάρη στο αμυντικό του σχέδιο, «ματαίωσε αμερικανοκίνητη απόπειρα τρομοκρατικού πραξικοπήματος».
Η Ουάσινγκτον απέρριψε τις «αβάσιμες και παράλογες» κατηγορίες δια στόματος του εκπροσώπου των ΗΠΑ στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών Κέβιν Σάλιβαν. «Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο παραβιάζει το ίδιο του σύνταγμά της και δεν επιτρέπει να ακουστεί η φωνή της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.
Το κύμα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την 1η Απριλίου μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αναλάβει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου, προκαλώντας διπλωματική κατακραυγή για να υπαναχωρήσει 48 ώρες αργότερα. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά παραδόξως το επεισόδιο αυτό την ενίσχυσε συμβάλλοντας στο ξεπέρασμα των εσωτερικών διαφωνιών των τελευταίων μηνών και επιτρέποντας της να ηγηθεί του κινήματος διαμαρτυρίας.
«Η αντιπολίτευση είναι περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ. Είναι πιθανόν ότι η (χθεσινή) διαδήλωση θα είναι η μεγαλύτερη κατά του τσαβισμού. Αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις συνέπειες που θα έχει » στη συνέχεια, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Λουίς Βίκτορ Βισέντε Λεόν.
Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια κατευνασμού, θα ανακοινώσει σύντομα την ημερομηνία διεξαγωγής των τοπικών εκλογών, τις οποίες αναβάλλει από το 2016. Όμως η αντιπολίτευση απαιτεί πρόωρες προεδρικές εκλογές.
Οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί σε κάθε περίπτωση απειλή για τον Νικολάς Μαδούρο, του οποίου την αποχώρηση από την εξουσία ζητούν επτά στους δέκα Βενεζουελάνους, που βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας από την οικονομική κρίση που αδειάζει τα ράφια των σούπερ μάρκετ και εκτοξεύει τον πληθωρισμό που αναμένεται να φθάσει στο 720,5% στο τέλος του 2017, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Με πληροφορίες από Guardian, BBC και ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EFE