Σάββατο, 6 Ιουλ.
25oC Αθήνα

Ύμνοι της Χίλαρι για τη Μέρκελ: “Αυτή θα φτάσει ψηλά” είχε πει το 1994

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ

Απίστευτο θαυμασμό τρέφει για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο της που κυκλοφορεί σήμερα.

Όπως αναφέρει η Χίλαρι Κλιντον, ο θαυμασμός που έτρεφε για την καγκελάριο Μέρκελ αυξήθηκε, όταν η ίδια υπηρετούσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μέρκελ και Χίλαρι Κλίντον γνωρίστηκαν το 1994 στο Βερολίνο. Τότε, η Χίλαρι ήταν Πρώτη Κυρία και σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η Μέρκελ ήταν ανερχόμενη πολιτικός, εργαζόμενη στο γραφείο του τότε καγκελάριου Χέλμουτ Κολ.

«Η Μέρκελ είναι μια νεαρή γυναίκα που θα πάει μακριά» γράφει στο βιβλίο της για εκείνη την εποχή η Κλίντον, σημειώνοντας ότι οι δύο γυναίκες κράτησαν επαφή.

Η καγκελάριος της Γερμανίας μεταφέρει το βάρος της Ευρώπης στους ώμους της σύμφωνα με όσα γράφει η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στο βιβλίο της με τίτλο «Δύσκολες επιλογές».

Όταν η Μέρκελ εξελέγη καγκελάριος το 2005, η Κλίντον είπε ότι είναι «ενθαρρυντικό να βλέπεις την Άνγκελα να κινεί τα νήματα στην Ευρώπη».
Αργότερα, όταν οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν εκ νέου, η Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και η Μέρκελ «ήταν καθοριστική, έξυπνη απλή, που πάντα έλεγε ακριβώς αυτό που είχε στο μυαλό της» όπως αναφέρει το βιβλίο.

Η Χίλαρι Κλίντον γράφει ότι πέρασε πολύ χρόνο μιλώντας με τη Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είτε συμφωνείς με τη νομισματική πολιτική της είτε όχι, «ήταν αδύνατο να μην εντυπωσιαστείς από την ατσάλινη αποφασιστικότητα της» σημειώνει η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Κλίντον επισημαίνει ακόμη ότι ως επιστήμονας η Μέρκελ ήταν πολύ καλή γνώστης σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η πυρηνική ενέργεια

Στα τέσσερα χρόνια ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το 2009 έως το 2013, η Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε 112 χώρες και συναντήθηκε με όλους τους επιφανείς ηγέτες του κόσμου, ανάμεσά τους ο Νικολά Σαρκοζί και ο Βλάντιμιρ Πούτιν για τους οποίους η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ξεχωριστές αναφορές στο βιβλίο της.

Η Χίλαρι Κλίντον εν τω μεταξύ είναι πανταχού παρούσα στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα για να προωθήσει το βιβλίο της σε μια “περιοδεία” που προσομοιάζει με την πιθανή απόφασή της να ανακοινώσει την επίσημη υποψηφιότητά της για το Λευκό Οίκο στις επερχόμενες εκλογές του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Χίλαρι για την πρώτη συνάντηση με τον Ομπάμα: Σαν δυο αμήχανοι έφηβοι

Η Χίλαρι Κλίντον παραδέχεται ότι έχει ξεπεράσει το σκάνδαλο με τη Μόνικα

O Oμπάμα στηρίζει Κλίντον για προεδρία – Τι λέει για τη γυναίκα του και τους εξωγήινους

Πέταξαν παπούτσι στην Χίλαρι Κλίντον! – VIDEO

Χίλαρι για πρόεδρος: Θέλω να το σκεφτώ λίγο ακόμα…

Χίλαρι Κλίντον: Πούτιν όπως Χίτλερ!

Πως αποκαλούσε η Χίλαρι τη Μόνικα Λεβίνσκι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε