Προσωρινά ελεύθεροι αφέθηκαν οκτώ υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχαν συλληφθεί στην Τουρκία. Ανάμεσά τους η διευθύντρια του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε, αργά το βράδυ της Τετάρτης (25.10.2017) να αφήσει ελεύθερους, προσωρινά και υπό όρους, οκτώ υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για να συλληφθούν υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ελεύθεροι για την ώρα
Ανάμεσα στους 8 ακτιβιστές που είχαν συλληφθεί κατηγορούμενοι για τρομοκρατία και η Ιντίλ Εσέρ. Είναι η διευθύντρια του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ελεύθεροι αφέθηκαν επίσης ένας Γερμανός κι ένας Σουηδός. Δεν επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Πέτερ Στόιτνερ, τον Γερμανό πολίτη, ούτε και στον Αλί Γαραβί, τον Σουηδό υπήκοο, σύμφωνα με έναν από τους συνηγόρους υπεράσπισης.
Οι οκτώ δικάζονται για «τρομοκρατία», μια υπόθεση που έχει θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα.
Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την 22α Νοεμβρίου.
Κρατούμενος
Το δικαστήριο αντίθετα διέταξε να παραμείνει υπό κράτηση ο Τανέρ Κιλίτς, ο πρόεδρος του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ένδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο που είχαν ήδη αποφυλακιστεί προσωρινά καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση, διώκονται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.
Ο Κιλίτς κατηγορείται ότι «ανήκει σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και οι υπόλοιποι για «υποστήριξη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης». Οι κατηγορίες σε βάρος τους επισύρουν ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών.
Αντιμετωπίζει άλλη μια δίωξη για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».
Παρακολούθησε τη διαδικασία μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη φυλακή της Σμύρνης όπου κρατείται. Είχε συλληφθεί τον Ιούνιο καθώς οι αρχές διατείνονται ότι συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα.
«Δεν κάναμε έγκλημα»
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας, οι κατηγορούμενοι απέρριψαν ο ένας μετά τον άλλον τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί.
«Το να υπερασπίζεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι έγκλημα», είπε η Εσέρ, πριν προσθέσει: «δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς συνδέομαι με τρεις τρομοκρατικές οργανώσεις επειδή πήγα σε μια εκδήλωση. Δεν έκανα τίποτα για το οποίο να θεωρώ ότι θα όφειλα να εκφράσω μεταμέλεια. Έκανα τη δουλειά μου, ως υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο Γαραβί δήλωσε «αθώος» και σχολίασε ότι το κατηγορητήριο περιέχει «ονόματα οργανώσεων (…) που δεν γνώριζα καν πως υπήρχαν».
Άλλη μια κατηγορούμενη, η Οζλέμ Νταλκιράν, μέλος της Συνέλευσης Πολιτών, μιας ευρωπαϊκής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε ενώπιον της έδρας: «Δεν έχω ιδέα γιατί βρισκόμαστε εδώ».
Οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές που δικάζονται είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο, ενώ έπαιρναν μέρος ένα σεμινάριο στο νησί Μπουγιούκαντα, ανοικτά της Κωνσταντινούπολης.
Οι κατηγορίες
Οι ακτιβιστές κατηγορούνται ότι προσπαθούσαν να προκαλέσουν «χάος» υποκινώντας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις παρόμοιες με εκείνες της άνοιξης του 2013, οι οποίες είχαν προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση του Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού.
Κατά το κατηγορητήριο, οι διωκόμενοι βοήθησαν όχι λιγότερες από τρεις «τρομοκρατικές οργανώσεις»: το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν, το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), αλλά και μια μικρή οργάνωση της τουρκικής άκρας αριστεράς, το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C).
Νέο… πογκρόμ από τον Ερντογάν
Όλα αυτά ενώ η τουρκική αστυνομία ξεκίνησε σήμερα (26.10.2017) μια επιχείρηση για τη σύλληψη 121 πρώην εργαζόμενων στο υπουργείο Εξωτερικών. Θεωρούνται ύποπτοι ότι συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
[read4more]
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν ήδη αποπεμφθεί από τις θέσεις τους εξαιτίας των φερόμενων σχέσεών τους με τον Γκιουλέν.
Ομάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ξεκίνησαν ταυτόχρονες επιδρομές σε 30 επαρχίες για να συλλάβουν τους υπόπτους, κάποιοι από τους οποίους πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν το ByLock, μια εφαρμογή αποκρυπτογραφημένων μηνυμάτων, την οποία, σύμφωνα με την Άγκυρα, χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν.
Στο πλαίσιο των διώξεων που ξεκίνησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και αναμένουν να δικαστούν, ενώ 150.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και τον στρατό, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή αποπεμφθεί από τις θέσεις τους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ