Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ στην Αυστρία μετατρέπεται σε αστυνομικό τμήμα. Η γενέτειρα του ανθρώπου που αιματοκύλισε τον πλανήτη προκαλώντας τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο είναι η πόλη Μπράουναου στα σύνορα Αυστρίας – Γερμανίας.
Οι εργασίες για τη μετατροπή του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ σε αστυνομικό τμήμα, αναμένεται να αρχίσουν τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αυστρίας τη Δευτέρα (21.08.2023). «Η έναρξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί για τις 2 Οκτωβρίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) εκπρόσωπος του αυστριακού Υπουργείου Εσωτερικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε πρόσφατο δελτίου Τύπου είχε γίνει γνωστό πως το σπίτι όπου στις 20 Απριλίου 1889 γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ – στην πόλη Μπράουναου, κοντά στα σύνορα της Αυστρίας με τη Γερμανία – θα στεγάσει ένα αστυνομικό τμήμα και ένα κέντρο εκπαίδευσης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε να μην το μετατρέψει σε μουσείο, φοβούμενη πως θα μπορούσε να αποτελέσει τόπο προσκυνήματος για νεοναζί. Αποκλείστηκε επίσης το σενάριο κατεδάφισης, προκειμένου να μην θεωρηθεί ως απόπειρα διαγραφής του σκοτεινού παρελθόντος.
Η αυστριακή κυβέρνηση έδωσε μια δικαστική μάχη για να εξασφαλίσει την ιδιοκτησία του ακινήτου, περίπου 800 τ.μ., του οποίου η μετατροπή σε αστυνομικό τμήμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Το κόστος των εργασιών υπολογίζεται πλέον σε 20 εκατομμύρια ευρώ, έναντι πέντε που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Γκίντερ Σβάιγκερ, σκηνοθέτης ενός ντοκιμαντέρ για τη γενέτειρα του Αδόλφου Χίτλερ, κάλεσε τις αρχές να εγκαταλείψουν το σχέδιο μετατροπής του σπιτιού σε αστυνομικό τμήμα. Θα ισοδυναμούσε με «εκπλήρωση της επιθυμίας του ίδιου του Χίτλερ» για διοικητική χρήση του χώρου, όπως είχε διατυπωθεί σε άρθρο τοπικής εφημερίδας τον Μάιο του 1939, τόνισε σήμερα ο Σβάιγκερ σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.
Οι σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας στοίχειωναν επί δεκαετίες την Αυστρία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Γερμανία το 1938. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η χώρα παρουσιάστηκε ως «το πρώτο θύμα του ναζισμού» και η πλειονότητα της κοινής γνώμης αρνιόταν πεισματικά τη συνενοχή Αυστριακών στις θηριωδίες του Τρίτου Ράιχ. Οι πρώτες κριτικές προσεγγίσεις άρχισαν να ξεπροβάλουν στα μέσα της δεκαετίας του 1980.