Δικαστήριο αφαίρεσε τη βελγική υπηκοότητα από τον πρώην επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης Sharia4Belgium, τον Βελγομαροκινό Φούαντ Μπελκασέμ, μια σπάνια απόφαση, η οποία οι Φλαμανδοί εθνικιστές θέλουν να επιβάλλεται αυτομάτως σε περίπτωση καταδίκης για τρομοκρατία.
Η οργάνωση Sharia4Belgium, η οποία είχε ανακοινώσει τη διάλυσή της τον Οκτώβριο του 2012, θεωρείται βασικός στρατολόγος στο Βέλγιο τζιχαντιστών μαχητών για τη Συρία.
Ο επικεφαλής της Φούαντ Μπελκασέμ, που ζούσε στην Αμβέρσα και έχει καταγωγή από το Μαρόκο, καταδικάστηκε στις αρχές του 2015 σε 12 χρόνια κάθειρξη για «διοίκηση τρομοκρατικής οργάνωσης», ποινή που επικυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό τον επόμενο χρόνο.
Το εφετείο της Αμβέρσας αποφάσισε να του στερήσει τη βελγική υπηκοότητα, όπως είχε ζητήσει η εισαγγελία. Εκείνη εκτίμησε ότι ο 36χρονος Μπελκασέμ «δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του ως Βέλγος πολίτης και αποτελεί μόνιμη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια», όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης, ο Φλαμανδός εθνικιστής Τέο Φράνκεν, χαιρέτισε «την εξαιρετική» απόφαση. Όμως πρόσθεσε «αυτό θα πρέπει να γίνεται αυτομάτως σε περίπτωση καταδίκης για τρομοκρατία».
Προτείνουν αφαίρεση υπηκοότητας για τρομοκράτες
Ο Φράνκεν υπενθύμισε ότι ένα νομοσχέδιο που προτάθηκε από άλλον βουλευτή του κόμματός του, του N-VA, πρότεινε να αφαιρείται αυτομάτως η βελγική υπηκοότητα από οποιονδήποτε καταδικάζεται για τρομοκρατία και έχει διπλή υπηκοότητα.
Τον Δεκέμβριο του 2017 μια άλλη Βελγίδα τζιχαντίστρια, η Μαλίκα ελ Αρούντ, επίσης έχασε τη βελγική της υπηκοότητα, κάτι που όμως συμβαίνει σπάνια στη χώρα.
Η Βελγομαροκινή αυτή, που έγινε γνωστή με το παρωνύμιο «η μαύρη χήρα του τζιχάντ», αποφυλακίστηκε στο τέλος του 2016. Είχε καταδικαστεί το 2010 σε οκτώ χρόνια φυλάκιση επειδή δημιούργησε ένα δίκτυο στρατολόγησης για τον τζιχάντ, το οποίο συνδεόταν με την αλ Κάιντα.
Είναι η χήρα ενός Τυνήσιου τζιχαντιστή που έπεσε «μάρτυρας» στο Αφγανιστάν αφού δολοφόνησε το 2001 μαζί με συνεργό του τον θρυλικό Αφγανό διοικητή Μασούντ, ο οποίος τότε ηγούνταν της αντίστασης κατά των Ταλιμπάν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ