ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν. τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ταλιμπάν ώστε να μπει τέλος στον 17ετή πόλεμο στο Αφγανιστάν ήταν “ενθαρρυντικές”.
“Θα έλεγα ότι το συμπέρασμα που πρέπει να εξάγουμε είναι ότι ήταν ενθαρρυντικές”, είπε ο προσωρινός επικεφαλής του Πενταγώνου πριν από τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Όταν ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη αποχώρηση των μισών από τους 14.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν –κάτι που θα ήθελε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους– ο Σάναχαν απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα συζητήσει με τον Στόλτενμπεργκ όσα συμβαίνουν στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Δεν συζητούν ακόμα αποχώρηση αλλά… δεν το αποκλείουν κιόλας
Όταν ρωτήθηκε αν του έχει ανατεθεί να σχεδιάσει την πλήρη αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν ο Σάναχαν απάντησε αρνητικά.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θεωρεί ότι είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσει για την αποχώρηση των δυνάμεων της Συμμαχίας από το Αφγανιστάν. “Βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας ειρηνικής διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων”, είπε. “Δεν θα παραμείνουμε περισσότερο απ’ ό,τι είναι αναγκαίο αλλά δεν θα φύγουμε πριν να δημιουργηθεί μια κατάσταση που θα μας επιτρέπει να φύγουμε ή να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτών μας χωρίς να διακινδυνεύσουμε τον βασικό στόχο της παρουσίας μας, δηλαδή να εμποδίσουμε το Αφγανιστάν να μετατραπεί εκ νέου σε καταφύγιο για τρομοκράτες απ’ όλον τον κόσμο”, πρόσθεσε.
“Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να εικάσουμε το οτιδήποτε επειδή αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα είναι να στηρίξουμε τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης. Στηρίζουμε σθεναρά αυτές τις προσπάθειες”, πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν έκαναν λόγο το Σάββατο για “σημαντική πρόοδο” στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Κατάρ, μολονότι παραδέχτηκαν ότι απομένουν ακόμη ορισμένα σημαντικά εμπόδια. Οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι το προσχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν κάνει λόγο για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μέσα σε διάστημα 18 μηνών. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος όμως είπε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμη κάποιο χρονοδιάγραμμα.
“Οι συναντήσεις εδώ ήταν πιο παραγωγικές από ποτέ άλλοτε. Κάναμε σημαντική πρόοδο σε κρίσιμα ζητήματα” ανέφερε μέσω του Twitter ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ.
Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν που εδρεύει στο Πακιστάν εξέφρασε επίσης αισιοδοξία, διαβεβαιώνοντας ότι οι δύο πλευρές “συμφώνησαν σε σημαντικά ζητήματα”.
Αποχώρηση εξετάζει η Ιταλία
Η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους στρατιώτες της από το Αφγανιστάν μέσα σε διάστημα ενός έτους, ανέφερε σήμερα μια υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Άμυνας, μετά τις πληροφορίες ότι είναι πιθανόν οι ΗΠΑ να μειώσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη χώρα αυτή.
Η πηγή είπε σε μια ομάδα δημοσιογράφων ότι η υπουργός Άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα ζήτησε από τη στρατιωτική διοίκηση να καταρτίσει ένα αρχικό σχέδιο για την πλήρη αποχώρηση των ιταλικών δυνάμεων.
“Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι 12 μήνες”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Την ίδια ώρα η Ιταλία, που έχει στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν εδώ και πάνω από 15 χρόνια, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να μειώσει τον αριθμό αυτό, όμως η πληροφορία ότι η υπουργός ζήτησε να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την πλήρη αποχώρησή τους αιφνιδίασε ορισμένους συναδέλφους της.
“Το άκουσα μόλις σήμερα… Δεν με έχει ενημερώσει γι αυτό”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι, στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στο Ισραήλ.
Επίσης, μια πηγή της Λέγκας είπε ότι η Ιταλία έχει δεσμευτεί να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν. “Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση προς το παρόν, μόνο μια εκτίμηση από την αρμόδια υπουργό”, είπε η πηγή αυτή.