Site icon NewsIT

Αφγανιστάν: Γιατί ονομάστηκε κοιμητήριο αυτοκρατοριών – Ο Δρ Αθανάσιος Δρούγος στο newsit.gr

18.08.2021 | 15:16
Αφγανιστάν: Γιατί ονομάστηκε κοιμητήριο αυτοκρατοριών – Ο Δρ Αθανάσιος Δρούγος στο newsit.gr

People gather outside Kabul airport, Afghanistan August 16, 2021, in this still image taken from a video. REUTERS TV/via REUTERS

Την ακτινογραφία της κατάστασης στο Αφγανιστάν επιχειρεί ο διεθνολόγος και στρατιωτικός αναλυτής, Αθανάσιος Δρούγος μιλώντας στο newsit.gr. 

«Το Αφγανιστάν», εξηγεί, «έχει ονομαστεί κοιμητήριο αυτοκρατοριών γιατί όσοι πέρασαν από εκεί διαχρονικά ανά τους αιώνες από την Αφγανική γη κυριολεκτικά οι στρατιωτικές τους δυνάμεις συνετρίβησαν. Είτε ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος στην Χεράτ όπου υπέστη μεγάλη ζημιά ο στρατός του. Οι Βρετανοί έχασαν τρεις πολέμους επί αποικιοκρατίας από τους Αφγανούς οι οποίοι ήταν πάρα πολύ σκληροί πολεμιστές. Μετά είχαμε τους Σοβιετικούς όταν προσπάθησαν μετά από διαδοχικά πραξικοπήματα να θέσουν υπό έλεγχο το Αφγανιστάν πάλι απέσυραν τις δυνάμεις από τα σύνορα. Η συντριβή του Σοβιετικού Στρατού ήταν τεράστια».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα αυτή ο κ. Δρούγος αναφέρει: «Τώρα η τελευταία περίπτωση όπου Αμερικανικές και Νατοικές δυνάμεις σε έναν πόλεμο ο οποίος με έχει ξαφνιάσει τον ονομάζω super express, μιλώντας με  Αμερικανούς αναλυτές και στο ΝΑΤΟ μου λένε πως δεν περίμεναν μέσα σε 10 μέρες να κατέρρεε ο εκπαιδευμένος από τους Αμερικανούς και τους Νατοικούς στρατός στο Αφγανιστάν. Δηλαδή 80.000 – 85.000 Ταλιμπάν επεβλήθησαν επί 310.000 στρατιωτικών δυνάμεων του Αφγανιστάν. Η ιστορία του Αφγανιστάν είναι ιστορία ενός πολύ σκληρού λαού, δεν είναι ομοιογενής. Υπάρχει ανομοιογένεια πληθυσμού. Είναι 34 επαρχίες. Είναι πολύ μεγάλη χώρα. Έχει επιφάνεια σε μεγάλες χώρες όπως είναι η Χεράτ αλλά οι έξω περιοχές δεν ελέγχονταν από την κυβέρνηση τα τελευταία 20 χρόνια. Οι Ταλιμπάν αν και τους είχαν εκμηδενίσει ως έναν βαθμό οι Αμερικανοί μετά την 11η Σεπτεμβρίου όταν επενέβησαν στο Αφγανιστάν, δεν είχαν τον έλεγχοι στις πόλεις αλλά είχαν τον έλεγχο σε όλες τις επαρχίες της χώρας.  

Σχέσεις με την Τουρκία

Αναφερόμενος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού ξένων υπηκόων ο διεθνολόγος Αθανάσιος Δρούγος σημειώνει: «Όλες οι πρεσβείες 67 χωρών θέλουν να βγάλουν τους διπλωμάτες τους και έχουν αφήσει βεβαίως τις πρεσβείες, έχουν γίνει ειδικά υπόστεγα μέσα στον διεθνή αερολιμένα στην Καμπούλ. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια είχε σημαντικό έλεγχο στο αεροδρόμιο, στα τελωνεία και συγχρόνως οι Αφγανοί  είτε Ταλιμπάν είτε μη Ταλιμπάν έχουν στενές σχέσεις διαχρονικές από την εποχή του Κεμάλ με τους Τούρκους. Πολλοί Αφγανοί σπουδάζουν σε στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει την τέταρτη μεγαλύτερη πρεσβεία μετά τους Αμερικανούς τους Γερμανούς και τους Βρετανούς μέσα στην Καμπούλ. Τώρα η Τουρκία δεν την έκλεισε την πρεσβεία και είναι σημαντικό αυτό. Διατηρεί την πρεσβεία της την στιγμή που όλες οι χώρες μεταξύ και της υπερδύναμης έχουν μεταφερθεί όλες. Η Τουρκία λοιπόν έχει τις επαφές και τις διασυνδέσεις. Όλες οι συνομιλίες για πολιτική επίλυση του Αφγανικού μέχρι και χτες γίνονταν στο Κατάρ στην Ντόχα. Για μένα το Κατάρ μαζί με την Τουρκία και το Πακιστάν θα είναι από τις τρεις χώρες οι οποίες θα έχουν σημαντική επιρροή στην Ταλιμπανική κατάσταση όπως διαμορφώνεται. Το ότι η Τουρκία δεν κλείνει την πρεσβεία και ότι οι Ταλιμπάν το πρωί δήλωσαν πως την Τουρκία δεν την βλέπουν ως εχθρική χώρα αλλά την βλέπουμε σαν φίλη χώρα με την οποία μπορούμε να έχουμε επαφές αυτό πρέπει να μας προβληματίζει».  

Το προσφυγικό

Τι θα γίνει όμως με τους Αφγανούς που θέλουν να φύγουν προς το Δυτικό Αφγανιστάν και να περάσουν στο Ιράν; «Η Ιρανική κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα, δεν συμπαθεί τους Ταλιμπάν, αυτή την στιγμή έχει 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τον πρώτο πόλεμο άρα δεν έχει την δυνατότητα να καλύψει και άλλους. Ας περάσουν τα σύνορα του Ιράν και από εκεί και πέρα να δούμε τι θα γίνει στα σύνορα Ιράν – Τουρκίας διότι εκεί οι Τούρκοι έχουν πάρει τα μέτρα τους έχουν κάνει φράχτη σαν τον δικό μας με σκοπό να εμποδίσουν μαζική είσοδο Αφγανών αλλά δεν μπορεί να τους κόψει και όλους. Αν περάσουμε στην Τουρκία που έχουν ήδη 3 εκατομμύρια πρόσφυγες Σύρους. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση  θα πρέπει να περιμένουμε πολλά. Είναι πολύ ρευστή η κατάσταση. Θα έχουμε εξελίξεις», λέει ο κ. Δρούγος.  

Και συνεχίζει: «Για την Ελλάδα όλα θα κριθούν αν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών ανάμεσα στις 34 επαρχίες του Πακιστάν. Αν δούμε συσσώρευση προς τις περιοχές της Φαράχ και Χαράτ δηλαδή περιοχές που συνορεύουν με το Ιράν τότε τα προβλήματα θα αρχίσουν να γίνονται μεγάλα. Η Ελλάδα πρέπει να το θέσει πριν το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το Σεπτέμβριο και σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών και σε επίπεδο μεταναστευτικής πολιτικής διότι δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Αν το Ιράν αφήσει Αφγανούς να περάσουν στην Τουρκία τότε για την Τουρκία τίθεται μείζον θέμα γιατί μπορεί να εκβιάσει η Τουρκία την ΕΕ».  

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι γυναίκες

Καταλήγοντας ο Αθανάσιος Δρούγος αναφέρει: «Εμένα με ανησυχούν τρία πράγματα στο Αφγανιστάν από εδώ και στο εξής. Τι θα γίνει με τα εσωτερικά θέματα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τα δικαιώματα των γυναικών, με τα δικαιώματα των νεαρών κοριτσιών που τα τελευταία 20 χρόνια πήγαν σχολείο και παρακολούθησαν μαθήματα. Ποια θα είναι η συμπεριφορά του μισογυνικού  θα έλεγε κανείς καθεστώτος των Ταλιμπάν. Αν θα είναι το ίδιο με πριν την 11 Σεπτεμβρίου πριν από 20 χρόνια ή θα είναι τρισχειρότερο. Τι είδους Αφγανιστάν θα έχουμε με το νέο Εμιράτο το Ισλαμικό; Είναι καθεστώς το οποίο εφαρμόζει Σαρία σκληρότατο Ισλαμικό νόμο. Ιδιαίτερα οι Ταλιμπάν μην φανταστεί κανείς ότι θα βάλουν γυναίκα υπουργό. Έχουν αυτή την στιγμή την εμπειρία του 1996 – 2001 όπου κινήθηκαν σε έντονες μισογυνικές τάσεις. Αυτό εμένα με προβληματίζει πάρα πολύ».  

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Αθανασίου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version