Site icon NewsIT

Αφγανιστάν: Η Γερμανία ζητά ασφαλή αποχώρηση πολιτών και οι Ταλιμπάν… γερμανικές επενδύσεις

06.09.2021 | 13:47
Αφγανιστάν: Η Γερμανία ζητά ασφαλή αποχώρηση πολιτών και οι Ταλιμπάν… γερμανικές επενδύσεις

U.S. Air Force loadmasters and pilots assigned to the 816th Expeditionary Airlift Squadron, load passengers aboard a U.S. Air Force C-17 Globemaster III in support of the Afghanistan evacuation at Hamid Karzai International Airport in Kabul, Afghanistan, August 24, 2021. Picture taken August 24, 2021. U.S. Air Force/Master Sgt. Donald R. Allen/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Καλοδεχούμενες είναι οι γερμανικές επενδύσεις φαίνεται να απαντούν εμμέσως οι Ταλιμπάν, στις αιτιάσεις της Γερμανίας για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και δη των γυναικών, αλλά και στο αίτημα για ασφαλή αποχώρηση από το Αφγανιστάν όσων είχαν συνεργαστεί με τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η Γερμανία, ενεργώντας σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει παρουσιάσει τις προϋποθέσεις για να έχει και πάλι διπλωματική παρουσία στην Καμπούλ και να ξεπαγώσει την αναπτυξιακή βοήθεια, καλώντας τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα των γυναικών.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ σε συνέντευξή του στη Bild ανέφερε πως: «Η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες της να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας».

Συνέχισε, λέγοντας, πως με αυτό τον τρόπο οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για επενδύσεις και να εγγυηθούν την ασφάλεια των εταιριών. 

Η Γερμανία διατήρησε στενούς δεσμούς με το Αφγανιστάν στο παρελθόν και μετά την πτώση της πρώτης κυβέρνησης Ταλιμπάν το 2001 διοργάνωσε συνέδριο στη Βόνη που στόχο είχε να θέσει τα θεμέλια για ένα δημοκρατικό Αφγανιστάν.

Η σκληροπυρηνική ισλαμιστική οργάνωση επεδίωξε να παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο αυτή τη φορά.

«Θα θέλαμε να αναβιώσουμε τη φιλική ατμόσφαιρα που υπήρχε μεταξύ Αφγανών και Γερμανών. Η επόμενη κυβέρνηση θα βασίζεται σε μια φιλική σχέση με τη Γερμανία», δήλωσε ο Μουτζαχίντ.

«Θα θέλαμε η Γερμανία να μας στηρίξει στον ανθρωπιστικό τομέα και χρειαζόμαστε βοήθεια στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης, στον τομέα της εκπαίδευσης και με τις υποδομές», πρόσθεσε ο ίδιος. Είπε επίσης ότι θα είναι «μεγάλη χαρά» για τους Ταλιμπάν να υποδεχθούν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ – που αναμένεται να αποχωρήσει από την ηγεσία της χώρας της – για επίσκεψη στο Αφγανιστάν.

Οι γερμανοί πολίτες που ζουν στη χώρα και οι Αφγανοί που έχουν στο παρελθόν συνεργαστεί με τη Γερμανία δεν θα πρέπει να φοβούνται τους Ταλιμπάν και δεν θα υπάρξουν προβλήματα, δήλωσε ο Μουτζαχίντ. Όσοι εξ αυτών επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα θα πρέπει να ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό, πρόσθεσε.

Ο γερμανικός στρατός βοήθησε στην απομάκρυνση πάνω από 5.000 ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στα τέλη του Αυγούστου, αλλά χιλιάδες άνθρωποι πρώην μέλη του προσωπικού στη χώρα και οι οικογένειές τους βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν. Το Βερολίνο έχει υποσχεθεί να τους απομακρύνει.

Ο διορισθείς πρεσβευτής της Γερμανίας στην Καμπούλ Μάρκους Πότζελ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στην Ντόχα για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές πέρασμα γι’ αυτούς.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version