Ένας πόλεμος 20 ετών έριξε την αυλαία του. Με αίμα και ατίμωση για τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί στρατιώτες αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν και μια νέα (άγνωστη και ίσως σκοτεινή) ξημερώνει την πολύπαθη χώρα. Μια ιστορική φωτογραφία κάνει το γύρο του κόσμου.
Είναι η φωτογραφία που δείχνει τον τελευταίο Αμερικανό στρατιώτη να εγκαταλείπει την Καμπούλ. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ολοκληρώθηκε πριν τελειώσει η προθεσμία της 31ης Αυγούστου που είχαν δώσει οι Ταλιμπάν.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέβασαν στα social media φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο τελευταίος, όπως ανέφεραν Αμερικανός στρατιωτικός που έφυγε από την Καμπούλ, σηματοδοτώντας το τέλος του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.
Ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, εικονίζεται καθώς επιβιβάζεται στην τελευταία πτήση που αναχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας (30.08.2021), από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης.
«Ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης εγκατέλειψε το Αφγανιστάν», ανέφερε η USCENTCOM μέσω Twitter.
https://twitter.com/DeptofDefense/status/1432492782837501956
Η τελευταία πτήση με τους Αμερικανούς στρατιώτες αναχώρησε από την Καμπούλ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα). Και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι… πανηγυρισμοί από τους Ταλιμπάν.
«Γράψαμε ιστορία», πανηγύρισε αξιωματούχος των Ταλιμπάν μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες αποχώρησαν από το Αφγανιστάν έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου.
«Γράψαμε για άλλη μια φορά ιστορία. Τα είκοσι χρόνια κατοχής του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ και το NATO τέλειωσαν απόψε», ανέφερε μέσω Twitter ο Ανάς Χακάνι, στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος. «Είμαι πολύ ευτυχής έπειτα από είκοσι χρόνια τζιχάντ (σ.σ. ιερού πολέμου), θυσιών και δυσκολιών, που έχω την ικανοποίηση να βλέπω αυτές τις ιστορικές στιγμές».
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις αυτές, σφοδρά πυρά ακούστηκαν στην Καμπούλ. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη άκουσαν πυρά από διαφορετικές θέσεις υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν και μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος να ανταλλάσσουν συγχαρητήρια σε σημεία ελέγχου στη λεγόμενη πράσινη ζώνη.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους άφησαν το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν, των ισλαμιστών που ανέτρεψαν στα τέλη του 2001, όταν εισέβαλαν στη χώρα.
Οι ΗΠΑ υπέστησαν τις περισσότερες απώλειες από όλες τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού που συμμετείχαν στη σύρραξη: πάνω από 2.460 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πιο μακρόχρονου πολέμου στην αμερικανική ιστορία.
Έμειναν πίσω Αμερικανοί πολίτες
«Εκατοντάδες» πολίτες των ΗΠΑ παραμένουν στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτικών, αναγνώρισε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Μακένζι, κανένας πολίτης των ΗΠΑ δεν κατάφερε να φθάσει στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί στις τελευταίες στρατιωτικές πτήσεις που αναχωρούσαν χθες από την Καμπούλ.
Ο ανώτατος αξιωματικός είπε πως πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να απομακρύνει τους πολίτες των ΗΠΑ που έμειναν πίσω. Πρόκειται για «λίγες εκατοντάδες» ανθρώπους, ανέφερε.
«Θα διαπραγματευτούμε επίσης πολύ σκληρά, πολύ επιθετικά, για να φύγουν Αφγανοί εταίροι μας», πρόσθεσε ο στρατηγός Μακένζι.
«Η στρατιωτική φάση αυτής της επιχείρησης ολοκληρώθηκε. Τώρα αρχίζει η διπλωματική συνέχεια της», διευκρίνισε.
Επιβεβαίωσε ότι «όλοι οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ έχουν πλέον αποχωρήσει από το Αφγανιστάν. Μπορώ να το πω αυτό με 100% βεβαιότητα».
Μήνυμα Μπάιντεν
Μέσα στην ημέρα (σ.σ. στις 20:30 ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει διάγγελμα για να εξηγήσει την απόφασή του «να μην παρατείνει (την) αμερικανική παρουσία» στο Αφγανιστάν «πέραν της 31ης Αυγούστου», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Η 20χρονη στρατιωτική παρουσία μας στο Αφγανιστάν έλαβε τέλος», επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ευχαρίστησε τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που έφεραν σε πέρας μέσα σε 17 ημέρες «τη μεγαλύτερη αεροπορική επιχείρηση εκκένωσης στην αμερικανική ιστορία», χάρη στην οποία πάνω από 123.000 άνθρωποι (Αμερικανοί, Αφγανοί διερμηνείς και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, υπήκοοι άλλων χωρών) εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν.
Η απόφαση να ολοκληρωθεί η αποχώρηση εντός της καθορισμένης προθεσμίας ήταν κάτι που συνέστησε «ομόφωνα» η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν, μολονότι είχαν ακουστεί φωνές στις ΗΠΑ που καλούσαν να παραταθεί η επιχείρηση εκκένωσης.
Για τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι πλέον η ώρα της διπλωματίας και του «συντονισμού» με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον ώστε να «εγγυηθούμε την αποχώρηση με κάθε ασφάλεια» κάθε Αμερικανού, Αφγανού συμμάχου ή ξένου υπηκόου που δεν έχει φύγει ακόμη από το Αφγανιστάν και το επιθυμεί.
«Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι θα επιτρέπουν την ασφαλή έξοδο από την αφγανική επικράτεια και ο κόσμος θα εγγυηθεί πως θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε.
Άντονι Μπλίνκεν: Θα συνεργαστούμε με τους Ταλιμπάν αν…
Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να «συνεργαστούν» με τους Ταλιμπάν, αλλά με την αναγκαία προϋπόθεση πως θα «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μερικές ώρες μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτικών από το Αφγανιστάν, ανακοινώνοντας παράλληλα το κλείσιμο της διπλωματικής αποστολής στην Καμπούλ και τη μεταφορά της λειτουργίας της στη Ντόχα.
«Κάθε βήμα που θα κάνουμε δεν θα βασίζεται στο τι λέει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά στο τι κάνει για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», επέμεινε ο Μπλίνκεν, προειδοποιώντας το νέο καθεστώς πως πρέπει να «κερδίσει», να δείξει πως «αξίζει» νομιμοποίηση και υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.
«Οι Ταλιμπάν θέλουν νομιμοποίηση και διεθνή υποστήριξη. Το μήνυμά μας είναι πως τη νομιμοποίηση και την υποστήριξη πρέπει να την αξίζεις», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Από τη Ντόχα
Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη διπλωματική τους παρουσία στο Αφγανιστάν και μετέφεραν την επιχειρησιακή λειτουργία της στην πρεσβεία τους στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, επιβεβαίωσε, επικαλούμενος το «αβέβαιο περιβάλλον ασφαλείας και την πολιτική κατάσταση» στη χώρα.
Η «νέα διπλωματική αποστολή» θα διαθέτει «νέα ομάδα», με επικεφαλής τον Ίαν Μακάρι, ως χθες δεύτερο τη τάξει στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.
«Θα χρησιμοποιήσουμε το πόστο στη Ντόχα για να διεξαγάγουμε τη διπλωματία μας ως προς το Αφγανιστάν», ιδίως για τη συνδρομή στους Αμερικανούς που έχουν μείνει στη χώρα, την ανθρωπιστική βοήθεια και τον διάλογο με τους Ταλιμπάν, εξήγησε.
Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να «βοηθά» Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ, σημείωσε. Πρόκειται για 100 ως 200 ανθρώπους, κατ’ αυτόν. Άλλοι 6.000 απομακρύνθηκαν από την αφγανική επικράτεια αφότου στήθηκε αερογέφυρα, τη 14η Αυγούστου, μέχρι χθες.
Αγνοώντας τις ερωτήσεις που φώναζαν δημοσιογράφοι, ο Μπλίνκεν είπε πως άνοιξε «νέο κεφάλαιο στη δέσμευση της Αμερικής στο Αφγανιστάν», στο οποίο θα πρωταγωνιστεί «η διπλωματία μας». «Θα συνεχίσουμε τις ασταμάτητες προσπάθειές μας να βοηθήσουμε Αμερικανούς, αλλοδαπούς και Αφγανούς να φύγουν, εάν το επιλέξουν», πιθανόν οδικώς, ανέφερε.
Η διαδικασία πάντως «δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση πως θα είναι εύκολη η γρήγορη», συμπλήρωσε.