Κόσμος

Αφγανιστάν: Καταφύγιο στο Μεξικό για Αφγανές της ομάδας ρομποτικής

Πέντε νεαρά μέλη μια βραβευμένης ομάδας ρομποτικής του Αφγανιστάν, έφυγαν έντρομες από τη χώρα, όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία. Οι πέντε νεαρές, οι οποίες δεν κατονομάζονται βρήκαν καταφύγιο στο Μεξικό.

Τις πέντε κοπέλες από το Αφγανιστάν υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο του Μεξικού ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μαρσέλο Εμπράρδ. Σημειώνεται πως τα τέσσερα από τα μέλη της ρομποτικής παρέστησαν σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία φορούσαν μαντίλα που κάλυπτε εν μέρει τα μαλλιά τους και φορούσαν μάσκα προστασίας από την COVID-19.

“Δεν έσωσαν μόνον τις ζωές μας, αλλά και τα όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε (…). Η ιστορία μας δεν θα έχει λυπηρό τέλος λόγω των Ταλιμπάν”, δήλωσε μια από τις νεαρές γυναίκες μέσω διερμηνέα, προσθέτοντας ότι η γυναικεία ομάδα ρομποτικής απέδειξε ότι οι γυναίκες είναι επίσης σε θέση να προάγουν την επιστήμη.

afghanistanrobotics

“Τώρα που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, η κατάσταση δεν είναι πια με το μέρος μας (…). Υπό αυτό το καθεστώς, εμείς οι γυναίκες έχουμε δυσκολίες (…) γι’αυτό είμαστε ευγνώμονες που βρισκόμαστε εδώ”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού σημείωσε ότι οι Αφγανές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους για μέγιστη περίοδο 180 ημερών, για την οποία θα υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης, και στη συνέχεια θα μπορούν να επιλέξουν κάποιο άλλο καθεστώς διαμονής.

Δεκτός στο Μεξικό έγινε και ο σύντροφος μίας από αυτές.

“Η δέσμευσή μας να έρθουν στο Μεξικό απορρέει από την προστασία των αξιών μας (…) θέλουμε να τους πούμε από τα βάθη της καρδιάς μας ότι βρίσκονται στο σπίτι τους”, δήλωσε ο Εμπράρδ.

Οι νεαρές αυτές γυναίκες, που είναι γνωστές με την ονομασία “ονειροπόλες Αφγανές”, έχουν κερδίσει διεθνές βραβείο ρομποτικής και πρόσφατα δημιούργησαν έναν νέο αναπνευστήρα για τους ασθενείς που προσβάλλονται από COVID-19 από παλιά μέρη αυτοκινήτου.

afghanistanrobotics

Η αφγανική αυτή ομάδα ρομποτικής απαρτίζεται από 20 γυναίκες, οι οποίες είναι στην πλειονότητά τους ακόμη έφηβες.

Ύστερα από την ανάληψη του ελέγχου του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, πολλοί φοβούνται επιστροφή του καθεστώτος τους στην ωμότητα της δεκαετίας του 1990, η οποία σηματοδοτήθηκε από τον αποκλεισμό των κοριτσιών από τα σχολεία, τον περιορισμό των γυναικών στα σπίτια τους, την απαγόρευση της μουσικής και της ψυχαγωγίας, αλλά και τους λιθοβολισμούς και τις δημόσιες εκτελέσεις.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την Τρίτη, ότι τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν αποτελούν “κόκκινη γραμμή”, την οποία οι Ταλιμπάν δεν θα πρέπει να περάσουν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ κήρυξε πόλεμο και στον αυτισμό: Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ θα βρει την αιτία μέχρι τον Σεπτέμβριο
«Κάτι τεχνητό το προκαλεί» εκτίμησε ο Τραμπ - Ο Κένεντι υποστηρίζει εδώ και καιρό τη θεωρία, που έχει καταρριφθεί επιστημονικά, ότι ο αυτισμός συνδέεται με το εμβόλιο κατά της ιλαράς
Ο Τραμπ και ο Κένεντι
Ο δημοσιογράφος Matthew Boyle προβλέπει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία «δια χειρός» Τραμπ και προτείνει στην ΕΕ να ενώσει δυνάμεις με τις ΗΠΑ
Ο ίδιος έχει στενή σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους υπουργούς του - «Χωρίς αμφιβολία, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (CCP) είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον ελεύθερο κόσμο» σημείωσε
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο CEO της Siemens Ισπανίας, η σύζυγός του και τα 3 παιδιά τους νεκροί από την πτώση του ελικοπτέρου στον Χάντσον - Βίντεο με τη στιγμή της συντριβής
Νεκρός και ο χειριστής του ελικοπτέρου - Μαρτυρίες κάνουν λόγο για αποκόλληση του έλικα - Άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια της τραγωδίας
Μία οικογένεια φωτογραφίζεται έξω από ένα ελικόπτερο
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες