Παρασκευή, 23 Αυγ.
34oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τον ήχο της γυναικείας φωνής σε δημόσιους χώρους

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τον ήχο της γυναικείας φωνής σε δημόσιους χώρους
AP Photo/ Anja Niedringhaus

Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν απαγορεύουν τον ήχο της γυναικείας φωνής σε δημόσιους χώρους, στο πλαίσιο μιας νέας αυστηρής σειράς νόμων περί ηθών και αρετών του ισλαμιστικού καθεστώτος.

Οι νόμοι των Ταλιμπάν εκδόθηκαν την Τετάρτη (21.08.2024), μετά την έγκρισή τους από τον ανώτατο ηγέτη Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, όπως δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος, και καλύπτουν πτυχές της καθημερινής ζωής του Αφγανιστάν, όπως τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τη μουσική, το ξύρισμα και τις γιορτές.

Μεταξύ των νέων κανόνων, το άρθρο 13 αφορά στις γυναίκες και αναφέρει ότι: είναι υποχρεωτικό για μια γυναίκα να καλύπτει το σώμα της ανά πάσα στιγμή δημόσια και ότι η κάλυψη του προσώπου είναι απαραίτητη για να αποφεύγονται οι πειρασμοί και οι πειρασμοί των άλλων. Τα ρούχα δεν πρέπει να είναι λεπτά, στενά ή κοντά.

Οι γυναίκες είναι επίσης υποχρεωμένες να καλύπτονται μπροστά σε μη μουσουλμάνους- άνδρες και γυναίκες.

Παράλληλα, η φωνή μιας γυναίκας δεν πρέπει να ακούγεται να τραγουδά, να απαγγέλλει ή να διαβάζει δυνατά ή να μιλά σε μικρόφωνα σε δημόσιο χώρο. Απαγορεύεται στις γυναίκες να κοιτάζουν άνδρες με τους οποίους δεν έχουν συγγένεια εξ αίματος ή γάμου και το αντίστροφο.

Επίσης, απαγορεύει στους οδηγούς να μεταφέρουν ενήλικες γυναίκες χωρίς νόμιμο άνδρα κηδεμόνα.

«Η εφαρμογή της σαρία και του χιτζάμπ είναι η κόκκινη γραμμή μας. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με κανέναν για αυτά τα θέματα», δήλωσε ο υφυπουργός Αρετής και Υπουργός Μοχάμαντ Χαλίντ Χανάφι σε συνάντηση με τις αρχές, σύμφωνα με το Tolo

Πρώτη επίσημη διακήρυξη των νόμων περί ηθών και αρετών

Το έγγραφο 114 σελίδων και 35 άρθρων που δημοσίευσε το Associated Press, αποτελεί την πρώτη επίσημη διακήρυξη των νόμων περί ηθών και αρετών στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021, οπότε και δημιούργησαν ένα υπουργείο για τη «διάδοση της αρετής και την πρόληψη της κακίας».

«Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, το υπουργείο Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης του Κακού είναι υποχρεωμένο να διατάσσει το καλό και να απαγορεύει το κακό και είναι επίσης υπεύθυνο για την ειρήνη και την αδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Barkatullah Rasooli, σε δήλωση που δημοσίευσε σήμερα το αφγανικό κανάλι Tolo News.

Οι νόμοι απαγορεύουν τη δημοσίευση εικόνων ζωντανών όντων, απειλώντας το ήδη εύθραυστο αφγανικό τοπίο των social media, την αναπαραγωγή μουσικής, τη μεταφορά γυναικών που ταξιδεύουν μόνες τους και την ανάμειξη ανδρών και γυναικών που δεν έχουν συγγένεια μεταξύ τους. Οι νόμοι υποχρεώνουν επίσης τους επιβάτες και τους οδηγούς να εκτελούν προσευχές σε καθορισμένες ώρες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου, η προώθηση της αρετής περιλαμβάνει την προσευχή, την προσαρμογή του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς των μουσουλμάνων με τον ισλαμικό νόμο, την ενθάρρυνση των γυναικών να φορούν χιτζάμπ και την πρόσκληση των ανθρώπων να συμμορφωθούν με τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ.

Λέει επίσης ότι η εξάλειψη της κακίας περιλαμβάνει την απαγόρευση στους ανθρώπους να κάνουν πράγματα που απαγορεύονται από τον ισλαμικό νόμο.

Για τους άνδρες, το άρθρο 22 απαγορεύει ή καταδικάζει τη χρήση γραβάτας, το ξύρισμα ή το κόψιμο της γενειάδας κάτω από το μήκος της γροθιάς ή το χτένισμα των μαλλιών, ως παραβιάσεις του ισλαμικού νόμου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις