Πόλη «φάντασμα» θυμίζει η Καμπούλ, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Γιατί μπορεί στο διεθνές αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» χιλιάδες να συνωστίζονται για να μπορέσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν αλλά μέσα στην αφγανική πρωτεύουσα τα πράγματα είναι αλλιώς.
Οι περισσότεροι δρόμοι της Καμπούλ ήταν σήμερα (21.08.2021) σε μεγάλο βαθμό άδειοι, με εξαίρεση τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν, τις περιπολίες τους και τους οδικούς άξονες που οδηγούν στο αεροδρόμιο, όπου χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί προσπαθώντας να φύγουν από το Αφγανιστάν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Ταλιμπάν μπορεί να υπόσχονται ένα «νέο πλαίσιο διακυβέρνησης» και ότι θα είναι «υπόλογοι» για όσα κάνουν αλλά για την ώρα, εκτός από απειλές, εκβιασμούς, απαγωγές και εκτελέσεις, κάνουν και κάτι ακόμα: παίζουν με την αγωνία όσων έχουν μείνει πίσω. Την αγωνία για το αν θα έχουν δουλειά και μισθό για να ζήσουν, στην πιο φτωχή χώρα του κόσμου.
Από την περασμένη Κυριακή, όταν οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία, τα κυβερνητικά κτίρια, οι τράπεζες, τα γραφεία έκδοσης διαβατηρίων, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχουν σε μεγάλο βαθμό μείνει κλειστά. Μονάχα κάποιες ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες.
Από την κατάρρευση της κυβέρνησης και την επικράτηση των Ταλιμπάν, μία από τις κυριότερες ανησυχίες των Αφγανών είναι να συνεχίζουν να εισπράττουν έναν μισθό, κάτι που μοιάζει αδύνατο χωρίς την επανέναρξη των δραστηριοτήτων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Μας εμποδίζουν να πάμε για δουλειά»
Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις τους στα δημόσια κτίρια κι ενώ η εργάσιμη εβδομάδα ξεκινάει το Σάββατο στο Αφγανιστάν, κατήγγειλαν πολλοί εξ αυτών στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Πήγα στο γραφείο μου σήμερα το πρωί, όμως οι Ταλιμπάν, που βρίσκονταν στην είσοδο, μου είπαν ότι δεν έχουν εντολή να ξανανοίξει», είπε ο Χαμντουλάχ, ένας δημόσιος υπάλληλος. «Μας είπαν να δούμε τηλεόραση ή να ακούσουμε το ραδιόφωνο για την ανακοίνωση της επιστροφής στην εργασία», συμπλήρωσε.
«Οι Ταλιμπάν έχουν κλείσει όλους τους δρόμους έως το υπουργείο. Δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μπει στο κτίριο», ανέφερε από την πλευρά του ένας εργαζόμενος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ο ένας εξ αυτών μου είπε να περιμένω έως τον διορισμό του νέου υπουργού και των διευθυντών του».
«Μας έστειλαν στα σπίτια μας», επιβεβαίωσε ένας υπάλληλος του δημαρχείου της Καμπούλ. «Ήρθα με μεγάλη ελπίδα, όμως έφυγα απογοητευμένος».