Οι Ταλιμπάν διαψεύδουν πως ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ σκοτώθηκε σε εσωτερικές διαμάχες στο κίνημα μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουλάιλ Σαχίν δήλωσε ότι ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, ο οποίος διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευσε ηχητικό μήνυμα, στο οποίο απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σε σύγκρουση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Λέει ότι είναι ψέματα και εντελώς αβάσιμα”, αναφέρει ο Σαχίν σε μήνυμά του στο Twitter. Οι Ταλιμπάν επίσης έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται ότι δείχνει τον Μπαράνταρ σε συναντήσεις στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν. Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει την γνησιότητα του βίντεο.
Οι διαψεύσεις γίνονται έπειτα από φήμες που κυκλοφορούν εδώ και μέρες ότι υποστηρικτές του Μπαράνταρ συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Σιρατζουντίν Χακάνι, επικεφαλής του δικτύου Χακάνι, που έχει την έδρα του κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, στον οποίο επιρρίπτεται η ευθύνη για κάποιες από τις χειρότερες επιθέσεις αυτοκτονίας του πολέμου.
Οι φήμες αυτές ακολούθησαν τις εικασίες για πιθανές αντιπαλότητες ανάμεσα στους στρατιωτικούς διοικητές, όπως ο Χακάνι, και ηγέτες από το πολιτικό γραφείο στη Ντόχα, όπως ο Μπαράνταρ, ο οποίος ηγήθηκε των διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη μιας διευθέτησης με τις ΗΠΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Ταλιμπάν έχουν διαψεύσει επανειλημμένως τις εικασίες για εσωτερικές διαιρέσεις. Ο Μπαράνταρ, ο οποίος κάποτε θεωρείτο πιθανός επικεφαλής μιας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως για κάποιο καιρό και δεν μετείχε σε υπουργική αντιπροσωπεία που συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι στην Καμπούλ.
Ο ανώτατος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος, μουλάς Χαϊμπατουλάχ Ακχουντζάντα, δεν έχει επίσης εμφανιστεί δημοσίως από τις 15 Αυγούστου που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, αν και εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση όταν σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.
Οι εικασίες για τους ηγέτες των Ταλιμπάν τροφοδοτήθηκαν από τις συνθήκες γύρω από τον θάνατο του ιδρυτή του κινήματός τους, του μουλά Όμαρ, ο οποίος ανακοινώθηκε δημοσίως το 2015, δύο χρόνια μετά το συμβάν, προκαλώντας πικρές κατηγορίες μεταξύ της ηγεσίας.
Οι Ταλιμπάν έχουν αθετήσει τις δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη αθετήσει τις δεσμεύσεις τους να προστατεύσουν τις γυναίκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και η διεθνής κοινότητα πρέπει να τους κάνει να λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος πρεσβευτής της κυβέρνησης στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.
«Οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευθεί να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών αλλά τα δικαιώματα των γυναικών εξαφανίζονται από το τοπίο», δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Νασίρ Αχμάντ Αντίσα, που παραμένει διαπιστευμένος στους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών παρά την κατάρρευση της κυβέρνησης που εκπροσωπεί.
Κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι διαπράττουν «εκτεταμένες ωμότητες» στην κοιλάδα Πανσίρ, το τελευταίο μεγάλο τμήμα της χώρας που τους αντιστεκόταν, και είπε ότι προχωρούν σε στοχευμένες δολοφονίες και εξωδικαστικές εκτελέσεις, ακόμα και αγοριών.
Ο διορισμός από τους Ταλιμπάν νέας προσωρινής κυβέρνησης «υπονομεύει την εθνική ενότητα του Αφγανιστάν, την πολιτική και κοινωνική ποικιλομορφία», είπε. Το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται αποκλειστικά από άνδρες, που ανήκουν κατά πλειονότητα στην εθνότητα Παστούν, η οποία αποτελεί τη βάση στήριξης των Ταλιμπάν αλλά αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στη χώρα.
«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ο κόσμος δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός», δήλωσε ο ίδιος. «Ο λαός του Αφγανιστάν χρειάζεται δράση από τη διεθνή κοινότητα περισσότερο από ποτέ».
Οι Ταλιμπάν αρνούνται ότι υπήρξαν κακομεταχειρίσεις στην Πανσίρ. Λένε ότι στηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών εντός ενός μουσουλμανικού πλαισίου και ότι η νέα προσωρινή κυβέρνηση θα έχει διαβουλεύσεις με τους πολίτες για ένα ανοικτό σε όλους, μελλοντικό, μόνιμο σύστημα.
Ο Αντίσα ζήτησε από το Συμβούλιο να πραγματοποιήσει μια αποστολή διερεύνησης γεγονότων προκειμένου να παρακολουθεί τις ενέργειες των Ταλιμπάν — μια πρωτοβουλία που στηρίζουν οι χώρες της Δύσης αλλά που σύμφωνα με διπλωμάτες συναντά αντιδράσεις από ορισμένες ασιατικές χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ