Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν «κόβουν» τα διπλώματα οδήγησης στις γυναίκες

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν «κόβουν» τα διπλώματα οδήγησης στις γυναίκες
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Οι Ταλιμπάν «κόβουν» τις γυναίκες από τα διπλώματα οδήγησης, καθώς πολλοί δάσκαλοι της Χεράτ, της πιο προοδευτικής πόλης του Αφγανιστάν, αποκάλυψαν ότι αξιωματούχοι της οργάνωσης τους ζήτησαν να μην δίνουν πλέον άδειες στις γυναίκες.

«Λάβαμε προφορικά από τους Ταλιμπάν την οδηγία να μην δίνουμε πλέον διπλώματα οδήγησης στις γυναίκες (…) αλλά δεν έχουμε λάβει εντολή να τις εμποδίζουμε να οδηγούν στην πόλη», δήλωσε ο Γιάν Άγα Ασακζάι, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαχείρισης της Κυκλοφορίας της εν λόγω πόλης του Αφγανιστάν και υπεύθυνος των σχολών οδήγησης.

Είναι γνωστό πως το Αφγανιστάν είναι μια βαθιά συντηρητική και πατριαρχική χώρα, αλλά δεν είναι σπάνιο οι γυναίκες να οδηγούν στις μεγάλες πόλεις, κυρίως τη Χεράτ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, που θεωρείται σχετικά πιο προοδευτική σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Ο Νάιμ αλ Χακ Χακάνι, υπεύθυνος της περιφερειακής υπηρεσίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού, δήλωσε ότι δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη εντολή σχετικά με το θέμα, ωστόσο και οι Ταλιμπάν συνήθως αποφεύγουν να εκδίδουν γραπτά εντολές, αφήνοντας τις τοπικές αρχές να ανακοινώνουν τα δικά τους διατάγματα, τις περισσότερες φορές προφορικά.

Η Αντίλα Αντίλ, μια 29χρονη δασκάλα οδήγησης, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν θέλουν να διασφαλίσουν ότι η επόμενη γενιά δεν θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τις μητέρες τους. «Μας είπαν να μην κάνουμε μαθήματα οδήγησης και να μην εκδίδουμε διπλώματα», εξήγησε.

«Πρέπει να μπορώ να πάω την οικογένειά μου στον γιατρό με το αυτοκίνητό μου χωρίς να περιμένω τον αδελφό μου ή τον σύζυγό μου να επιστρέψει στο σπίτι», τόνισε η Σάιμα Ουάφα.

«Στην πραγματικότητα είναι πιο ασφαλές για μία γυναίκα να οδηγεί το δικό της αυτοκίνητο», σημείωσε ο Φερεστέχ Γιακούμπι, μια γυναίκα που οδηγεί εδώ και χρόνια.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021 υποσχόμενοι μια πιο ανεκτική διακυβέρνηση σε σχέση με το πρώτο τους καθεστώς το 1996-2001. Όμως έκτοτε έχουν περιορίσει τα δικαιώματα των Αφγανών, κυρίως των γυναικών και των κοριτσιών, οι οποίες αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση και μεγάλο μέρος του δημόσιου τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις