Δευτέρα, 21 Οκτ.
17oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θα επιτρέπουν σε Αφγανούς να φεύγουν και μετά τις 31 Αυγούστου

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θα επιτρέπουν σε Αφγανούς να φεύγουν και μετά τις 31 Αυγούστου

Οι Ταλιμπάν αποδέχτηκαν ότι οι Αφγανοί θα μπορούν να φύγουν από το Αφγανιστάν και μετά την οριστική αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών, στις 31 Αυγούστου, υποστηρίζει ένας Γερμανός διπλωμάτης, ο οποίος διαπραγματεύεται μαζί τους, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους στο Κατάρ.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, ο Σερ Αμπάς Στανεκζάι, «με διαβεβαίωσε ότι οι Αφγανοί που διαθέτουν έγκυρα έγγραφα θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με εμπορικές πτήσεις μετά τις 31 Αυγούστου», έγραψε στο Twitter ο Μάρκους Πότσελ.

Περίπου 100 δημοσιογράφοι από το Αφγανιστάν και οι οικογένειές τους έφτασαν στο Μεξικό

Την ίδια ώρα μια ομάδα 124 ανθρώπων, δημοσιογράφοι από το Αφγανιστάν και μέλη των οικογενειών τους, έγιναν δεκτοί σήμερα στο Μεξικό, ανακοίνωσε το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτοί είναι άνθρωποι που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να ενημερώσουν, που είναι προσηλωμένοι στην ελευθερία της έκφρασης, στην ελευθερία και την ανεξαρτησία του Τύπου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ σε μια τελετή στο αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού, παρουσία των προσφύγων.

Η ομάδα, η οποία αποτελείται από δημοσιογράφους από διάφορα αφγανικά μέσα ενημέρωσης στην Καμπούλ, έφτασε στο Μεξικό μετά από πτήση διάρκειας 20 ωρών από τη Ντόχα με καταριανό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε επίσης παιδιά, σύμφωνα με εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το μεξικανικό ΥΠΕΞ

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Μεξικό υποδέχθηκε πέντε νεαρές Αφγανές, μέλη μιας βραβευμένης διεθνώς ομάδας ρομποτικής που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Το Μεξικό έχει μακρά παράδοση στη φιλοξενία πολιτικών προσφύγων. Πολιτικοί που εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία ή από χώρες της Νότιας Αμερικής βρήκαν στο παρελθόν καταφύγιο στο Μεξικό.

Το Μεξικό ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι επεξεργάζεται αιτήσεις προσφύγων από Αφγανούς, ειδικά από γυναίκες και κορίτσια, αφότου οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Η σταθερότητα του Αφγανιστάν είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ιαπωνίας

Στο μεταξύ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε ότι η σταθερότητα του Αφγανιστάν και η ανοικοδόμηση συνδέονται στενά με το εθνικό συμφέρον της Ιαπωνίας, προσθέτοντας ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να εργάζεται στενά μαζί με άλλες χώρες για το Αφγανιστάν.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι επιλογές περιορίζονται για τη διάλυση της κάτω βουλής του ιαπωνικού κοινοβουλίου, που θα απαιτείτο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά ότι ο ίδιος θα λάβει μια απόφαση δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.

“Όσον αφορά τη διάλυση της κάτω βουλής του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή γενικών εκλογών, οι επιλογές λιγοστεύουν. Έχω πει επανειλημμένα ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η απάντησή μας στον κορονοϊό. Θέλω να αποφασίσω έχοντας αυτό κατά νου”, δήλωσε.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις