Σχεδόν όλοι οι βρετανοί πολίτες χωρίς διπλή υπηκοότητα έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ραάμπ.
«Το μεγαλύτερο μέρος τους, σχεδόν όλοι όσοι θέλουν να επιστρέψουν, έχουν επιστρέψει στην πατρίδα», δήλωσε ο υπουργός στο Sky News και πρόσθεσε ότι το τελευταίο 24ωρο περίπου 2.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Βρετανία από την Καμπούλ, ενώ από τις 15 Αυγούστου έχουν απομακρυνθεί συνολικά πάνω από 9.000 βρετανοί υπήκοοι και Αφγανοί που πληρούν τις προϋποθέσεις γι αυτό.
Ο Ράαμπ είπε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την απομάκρυνση ανθρώπων από το Αφγανιστάν διαρκεί μέχρι το τελευταίο λεπτό αυτού του μήνα και δεν διευκρίνισε πότε θα φύγει από την Καμπούλ η τελευταία πτήση για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε ερώτηση για την χθεσινή αδυναμία ενός εκπροσώπου του Λευκού Οίκου να επιβεβαιώσει αν η απομάκρυνση ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα διαρκέσει μέχρι το τελευταίο λεπτό της 30ης ή της 31ης Αυγούστου.
“Θεωρούμε ότι διαρκεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τον στρατιωτικό σχεδιασμό θα επιβεβαιώσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα”, δήλωσε ο Ράαμπ στην τηλεόραση του BBC.
“Οι υπεύθυνοι στρατιωτικού σχεδιασμού επιβεβαιώνουν τις λεπτομέρειες για τον χρόνο που θα χρειαστούν τελικά ώστε να μειώσουν το προσωπικό τους και τον εξοπλισμό τους. Θα έχουμε αυτές τις πληροφορίες σύντομα, είμαι βέβαιος”, σημείωσε.
Ο βρετανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να είναι λειτουργικό το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης.
51 Αφγανοί στην Ουγκάντα
Με ιδιωτική πτήση στο αεροδρόμιο Έντεμπε έφτασε μια ομάδα 51 αφγανών προσφύγων ώστε να φιλοξενηθεί προσωρινά στην Ουγκάντα «κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της αφρικανικής αυτής χώρας.
Το υπουργείο έσπευσε να τονίσει πως η φιλοξενία γίνεται κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών για την προσωρινή υποδοχή αφγανών υπηκόων «που κινδυνεύουν» και άλλων ανθρώπων οι οποίοι θα μεταβούν τελικά στις ΗΠΑ και σε άλλους προορισμούς στον κόσμο.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπάλα ευχαρίστησε την Ουγκάντα για τη «γενναιοδωρία της και τη φιλοξενία της». «Η κυβέρνηση και ο λαός της Ουγκάντα έχουν μακρά παράδοση στην υποδοχή προσφύγων και άλλων κοινοτήτων που έχουν ανάγκη», ανέφερε η πρεσβεία στο Twitter.
Η Ουγκάντα φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς πληθυσμούς στον κόσμο – σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ -, κυρίως προερχόμενο από το Νότιο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, χώρες με τις οποίες συνορεύει.
Οι περισσότεροι ζουν σε εκτεταμένους προσφυγικούς καταυλισμούς στο βόρειο τμήμα της χώρας, όμως 81.000 πρόσφυγες ζουν στην πρωτεύουσα Καμπάλα.