Η Χάντια Αχμάντι ήταν επί χρόνια δασκάλα στο Αφγανιστάν, όμως μέσα σε λίγες ώρες αναγκάστηκε να αφήσει τη θέση της όταν επικράτησαν οι Ταλιμπάν. Η Αχμάντι, 43 ετών, δεν δίστασε να βγει στο δρόμο και να γυαλίζει παπούτσια, όταν είδε την οικογένειά της να πεινάει.
Σημειώνεται πως στο Αφγανιστάν η απότομη απόσυρση ξένης βοήθειας ύστερα από τη νίκη των Ταλιμπάν οδήγησε την εύθραυστη οικονομία της χώρας σε ελεύθερη πτώση, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα και οδηγώντας στην φτώχεια οικογένειες της μεσαίας τάξης που κάποτε ήταν εύπορες.
«Άρχισα να γυαλίζω παπούτσια όταν είδα ότι τα παιδιά μου πεινούσαν», δήλωσε η Αχμάντι, μητέρα πέντε παιδιών που δεν ήθελε να δώσει το επώνυμό της. Η οικονομία εδώ και καιρό στηρίζεται σε εύθραυστα θεμέλια, εξαρτώμενη από βοήθεια που έχει πλέον εξαφανιστεί με τεράστιες διαφορές μεταξύ της ελίτ της Καμπούλ και των εκατομμυρίων που ζουν μόλις πάνω από το όριο της φτώχειας.
Η οικογένεια της Αχμάντι ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα της προόδου που κατέγραψε ένα τμήμα της κοινωνίας κατά τη διάρκεια 20ετούς διακυβέρνησης υπό τη στήριξη της Δύσης.
Ύστερα από μια δεκαετία διδασκαλίας, με τον σύζυγό της να εργάζεται ως μάγειρας σε ιδιωτική επιχείρηση και μια κόρη που δούλευε ως υπάλληλος σε κυβερνητική υπηρεσία, η οικογένεια απολάμβανε μια μέτρια ευημερία που εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Με τα σχολεία για τα κορίτσια να κλείνουν επ’ αόριστον, η δική της δουλειά ήταν η πρώτη που χάθηκε, ενώ λίγο αργότερα έχασαν τις δικές τους ο σύζυγος και η κόρη της. Ο ένας από τους γιους της, που ήταν φοιτητής, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του όταν η οικογένεια δεν μπορούσε πλέον να καλύψει τα δίδακτρα.
Σε όλη την Καμπούλ, οικογένειες πουλούν υπάρχοντά τους στην άκρη του δρόμου σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Αποτελούν απόδειξη του πόσο συνηθισμένη είναι πλέον η μοίρα της Αχμάντι, με τους κατοίκους να προχωρούν σε αδιανόητες έως τώρα ενέργειες για να επιβιώσουν.
«Αυτή τη στιγμή περνάμε μέρες με πείνα και για την ώρα δεν υπάρχει κανείς στην οικογένειά μας που θα μπορούσε να μας στηρίξει όλους οικονομικά», δήλωσε.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει για ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφγανιστάν και προσπαθούν να συγκεντρώσουν 4,5 δισεκ. δολάρια προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, αλλά με την ξένη βοήθεια να έχει μπλοκαριστεί και το τραπεζικό σύστημα να είναι κοντά στην κατάρρευση, η οικονομία έχει “στραγγαλιστεί” από την έλλειψη ρευστότητας.
Οι Ταλιμπάν δεν επέτρεψαν στις γυναίκες να εργάζονται όταν ήταν την τελευταία φορά στην εξουσία από το 1996 έως το 2001 και τώρα έχουν περιορίσει σημαντικά τις ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες. Αλλά για πολλές, όπως η Αχμάντι, δεν υπάρχει εναλλακτική.
«Κάποιες χήρες είναι οι μοναδικές που φέρνουν φαγητό για τις οικογένειές τους, ενώ κάποιες γυναίκες θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά τους συζύγους τους», είπε η Αχμάντι. «Οι Ταλιμπάν πρέπει να επιτρέψουν στις γυναίκες να εργαστούν. Πρέπει να τους προσφέρουν θέσεις εργασίας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δουλειά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ