Τρίτη, 19 Νοε.
14oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Στα πρόθυρα κατάρρευσης η οικονομία – Προσπάθεια του ΟΗΕ να τονώσει τη ρευστότητα

Αφγανιστάν: Στα πρόθυρα κατάρρευσης η οικονομία - Προσπάθεια του ΟΗΕ να τονώσει τη ρευστότητα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Σχεδόν 8 εκατομμύρια δολάρια κατέβαλε ο ΟΗΕ για να πληρώσει τους μισθούς περίπου 23.500 υγειονομικών στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο, παρακάμπτοντας και το υπουργείο Υγείας των Ταλιμπάν, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα της οικονομίας που βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Από όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία του Αφγανιστάν, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλε την παροχή βοήθειας μέσω του προγράμματος που χρηματοδοτούσε. Αυτό το πρόγραμμα θέλει να αναβιώσει ο ΟΗΕ και η οργάνωση αρωγής Global Fund.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ δυσκολεύεται να δώσει αρκετά χρήματα στο Αφγανιστάν ώστε να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού αλλά και να αποτρέψει την κατάρρευση της οικονομίας, της υγείας και της παιδείας στη χώρα.

«Κάποιος έπρεπε να αναλάβει δράση. Είμαστε αντιμέτωποι όχι μόνο με ένα σύστημα υγείας στα πρόθυρα κατάρρευσης, αλλά και με ένα χρηματοοικονομικό σύστημα που καταρρέει», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια για την Ασία και τον Ειρηνικό του UNDP Κάνι Ουιγκναράζα.

Η Global Fund προσέφερε 15 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή μισθών και τα υπόλοιπα για την αγορά βασικού ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και εφοδίων. Το UNDP βρήκε έναν τρόπο να περάσει τα χρήματα στο Αφγανιστάν και στα χέρια των υγειονομικών σε 31 από τις 34 επαρχίες της χώρας.

Η Ουιγκναράζα δήλωσε ότι το UNDP μετέφερε κάποια χρήματα στη Διεθνή Τράπεζα του Αφγανιστάν και άλλα μέσω μιας μεγάλης εταιρείας μεταφοράς χρημάτων.

Τα χρήματα κατατέθηκαν στους λογαριασμούς κάποιων υγειονομικών που εργάζονται σε σχεδόν 2.200 κλινικές, ενώ άλλοι 2.500 θα πληρωθούν σύντομα με μετρητά καθώς βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές.

«Έδωσε ελπίδα σε αυτές τις οικογένειες. Έδωσε ώθηση στις υγειονομικές υπηρεσίες», επεσήμανε η Ουιγκναράζα, ενώ πρόσθεσε ότι για τους επόμενους τρεις μήνες το πρόγραμμα θα διαχειρίζονται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef.

«Χωρίς αυτό (το πρόγραμμα) όλοι οι Αφγανοί γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί θα έτρεχαν να φύγουν από τη χώρα», πρόσθεσε.

Από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία η οικονομία του Αφγανιστάν έχει βυθιστεί σε κρίση. Οι τράπεζες της χώρας βασίζονται πολύ στις μεταφορές δολαρίων από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν σταματήσει, ενώ δισεκατομμύρια δολάρια σε αφγανικούς πόρους που βρίσκονται στο εξωτερικό έχουν παγώσει. Παράλληλα έχει σταματήσει η αναπτυξιακή βοήθεια προς το Αφγανιστάν καθώς δωρητές και θεσμοί δεν θέλουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στους Ταλιμπάν από τον ΟΗΕ και πολλές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις