Κόσμος

Αφγανιστάν: Το newsit.gr στη διαδήλωση γυναικών στην Καμπούλ υπό το βλέμμα των Ταλιμπάν

Η Fayeza είναι 23 ετών και ζει στην Καμπούλ. Εργαζόταν ως γιατρός στην Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών μέχρι που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, στα τέλη του Αυγούστου. Και από τότε η ζωή της άλλαξε 360 μοίρες.

Χθες, Σάββατο (04.09.2021), η Fayeza βρέθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που έκαναν περίπου 20 γυναίκες στο κέντρο της Καμπούλ, για τα δικαιώματα τους. Από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, φώναζαν συνθήματα, περικυκλωμένες από τους Ταλιμπάν.

«Θα αντιστεκόμαστε μέχρι να αποκτήσουμε ελευθερία και ισότητα» και «Δεν είμαστε οι γυναίκες της δεκαετίας του ’90» ήταν κάποια από αυτά… Μέχρι που οι Ταλιμπάν έκαναν χρήση χημικών και άρχισαν να τις ξυλοκοπούν με το πίσω μέρος των όπλων τους για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

«Φυσικά και φοβόμασταν», λέει η Fayeza στο newsit.gr.

Και συνεχίζει: «Μαζευτήκαμε γιατί θέλουμε να ακουστούν οι φωνές μας. Θέλουμε να καταλάβουν ότι οι γυναίκες είναι μέρος της κοινωνίας, όπως οι άντρες, και δεν πρέπει να τις υποτιμούν, ούτε να επιστρέφουν στο σπίτι χτυπημένες. Δεν θα καταπατηθούν τα δικαιώματα των γυναικών. Πού ειναι οι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των γυναικών; Πού είναι η παγκόσμια κοινότητα, που μιλά συνεχώς για δικαιώματα των γυναικών; Διαδηλώσαμε, την ώρα που μας στόχευαν τα όπλα των Ταλιμπάν. Οι Αφγανοί μάχονται για την χώρα τους και οι Αφγανές για τα δικαιώματα τους και μία… θέση στο τραπέζι».

Ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν διαβεβαιώσει ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα γίνονται σεβαστά στο Αφγανιστάν, αλλά με βάση τη δική τους ερμηνεία της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Ο Σιρ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν, είπε την Τρίτη στο BBC πως δεν αναμένει να ονομαστούν γυναίκες μέλη της νέας κυβέρνησης που θα σχηματίσει η ισλαμιστική παράταξη, αλλά διαβεβαίωσε πως θα έχουν ρόλο.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν (1996-2001) επέβαλε στις γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπο και όλο τους το σώμα, δεν επέτρεπε να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς συνοδεία άνδρα συγγενή και τους απαγόρευε να μορφώνονται και να εργάζονται.

«Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους, εν μέσω μίας φριχτής καταστροφής. Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί ακόμα και μία ώρα μετά. Δεν υπάρχει σιγουριά, ασφάλεια. Οι Ταλιμπάν λένε ότι θα επιτρέψουν στις γυναίκες να δουλεύουν και να σπουδάζουν με τη σαρία, αλλά η ερμηνεία της σαρίας είναι εντελώς διαφορετική για αυτούς και έχουν αποδείξει πώς μεταχειρίζονται τις γυναίκες, με όσα έκαναν πριν από 20 χρόνια».

Η Fayeza είπε στο newsit.gr πως η ίδια και η οικογένεια της προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, ωστόσο -μέχρι στιγμής- καμία χώρα δεν τους έχει δεχτεί: «Έχω στείλει email στις πρεσβείες των ΗΠΑ, του Καναδά και της Γερμανίας, που ανακοίνωσαν ότι θα δεχτούν μετανάστες, αλλά δεν μου απάντησαν ποτέ».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στο στόχαστρο οι υπηρεσίες πληροφοριών στη Γερμανία για τον Σαουδάραβα γιατρό που σκόρπισε τον θάνατο στο Μαγδεμβούργο - Τι γνώριζαν
«Μουδιασμένη» παραμένει η Γερμανία μετά την δολοφονική επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο το απόγευμα της Παρασκευής...
Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο οι υπηρεσίες πληροφοριών στη Γερμανία που γνώριζαν για τον Σαουδάραβα γιατρό