Αυτό προειδοποίησε ο Συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν που τόνισε πως τα στοιχεία για τη χώρα είναι πολύ μελανά.
«Σε ό,τι αφορά τη διατροφική ανασφάλεια έχουμε σήμερα τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους στο επίπεδο 3 και τουλάχιστον τρία εκατομμύρια στο επίπεδο 4», με τον λιμό να είναι στο επίπεδο 5.
Οι άνθρωποι που κατατάσσονται στο επίπεδο 4 «επιβιώνουν με λιγότερο από ένα γεύμα την ημέρα και όπως φαίνεται αυτό το γεύμα είναι ψωμί και τσάι. Δεν είναι βιώσιμη η κατάσταση», τόνισε.
«Πρέπει να τους προσφερθεί αμέσως βοήθεια», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «αν τα καταφέρουμε, μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν στο επίπεδο 5», αυτό του λιμού, στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στο Αφγανιστάν, «οι αριθμοί αυτοί είναι χειρότεροι από τις προβλέψεις μας, μεταξύ των πιο αυξημένων παγκοσμίως και απαιτούν άμεση αντίδραση».
Αντίστοιχα το Νότιο Σουδάν μετρά 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στο επίπεδο 4 και λίγο λιγότερους από τέσσερα εκατομμύρια στο επίπεδο 3. Για τον OCHA, «οι ανάγκες του Αφγανιστάν είναι δύο φορές μεγαλύτερες από αυτές του Νότιου Σουδάν».
Βάσει των προβλέψεων της υπηρεσίας του ΟΗΕ, 600.000 άνθρωποι θα χρειάζονται βοήθεια τον Οκτώβριο, επιπλέον των 600.000 που έλαβαν βοήθεια τον προηγούμενο μήνα.
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας είναι ακόμη πιο σημαντικό να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ο OCHA έχει θέσει τα μέσα Δεκεμβρίου ως καταληκτική ημερομηνία για την παροχή βοήθειας σε τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον Λάνζερ, «αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει σοβαρές, αποσταθεροποιητικές συνέπειες για στη χώρα», καθώς από την επισιτιστική κρίση επηρεάζονται 18 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν, κυρίως στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου περίπου 250.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις επαρχίες που έχουν πληγεί περισσότερο από την ξηρασία στο δυτικό Αφγανιστάν, με τους περισσότερους να ζουν σήμερα σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.
Λιμός έχει πλήξει ήδη τρεις το Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια, επεσήμανε ο Λάνζερ: «για πολλούς ανθρώπους αυτή είναι η χειρότερη κατάσταση που έχουν βιώσει ποτέ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ