Κόσμος

Αφγανιστάν: Βρέφος που χάθηκε στο χάος του αεροδρομίου, ξαναβρήκε την οικογένειά του

Ύστερα από πέντε μήνες, ένα μωρό που είχε χαθεί μέσα στο χάος που επικράτησε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, βρήκε ξανά την οικογένειά του! Το μωρό εντόπισε παρατημένο ένας οδηγός ταξί!

Ήταν 19 Αυγούστου όταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατούσε χάος, με χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, φοβούμενοι την επόμενη μέρα της επιστροφής των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Ήταν εκείνη την ημέρα που το βρέφος της απίστευτης ιστορίας, ο Σοχάιλ Αχμάντι, δόθηκε σε έναν ξένο στρατιώτη για να σωθεί. Από τότε εξαφανίστηκε αλλά την προηγούμενη εβδομάδα ξαναβρήκε την οικογένειά του έπειτα από πέντε μήνες.

Ο πατέρας του Σοχάιλ, που τότε ήταν μόλις δύο μηνών, έδωσε το βρέφος σε έναν στρατιώτη ο οποίος επέβλεπε το πανικόβλητο πλήθος που είχε συρρεύσει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Παιδί και πατέρας χωρίστηκαν. Παρά τις πολλές προσπάθειες, ο Μίρζα Αλί Αχμάντι δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει τον γιο του. Ένας οδηγός ταξί, ο Χάμιντ Σάφι, ήταν αυτός που βρήκε το μωρό να κλαίει, εγκαταλελειμμένο στο πάτωμα του αεροδρομίου.

«Τον πήγα σε γυναίκες για να τον θηλάσουν, χωρίς επιτυχία. Συνέχισα να αναζητώ την οικογένειά του», δήλωσε ο 29χρονος άνδρας που είχε πάει στο αεροδρόμιο για να αφήσει τον αδελφό του, ο οποίος έφυγε από το Αφγανιστάν. «Τότε πήρα τηλέφωνο τη γυναίκα μου και πήρα το μωρό στο σπίτι».

Το ζευγάρι επιμένει ότι εξακολούθησε να αναζητά μάταια την οικογένεια του μωρού. Το ονόμασαν Μοχάμαντ Άμπεντ. «Αν δεν είχαμε βρει την οικογένειά του, θα το προστατεύαμε και θα το μεγαλώναμε σαν δικό μας παιδί», διαβεβαιώνει ο Χάμιντ Σάφι.

Επί τρεις ημέρες ο πατέρας του μωρού αναζητούσε το παιδί του στο γεμάτο αεροδρόμιο. Απελπισμένος, ο πρώην εργαζόμενος στη φύλαξη της αμερικανικής πρεσβείας αναχώρησε για τις ΗΠΑ με τη γυναίκα και τα άλλα τέσσερα παιδιά τους.

«Σαν μητέρα του»

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η οικογένεια του Σοχάιλ μπόρεσε να εντοπίσει τα ίχνη του στην Καμπούλ, με τη βοήθεια της αστυνομίας και των social media.

Το αγόρι παραδόθηκε στον παππού του, ένας δύσκολος αποχωρισμός για τους Σάφι και τις τρεις κόρες τους.

«Αισθανόμουν υπεύθυνη για αυτόν, σα να ήμουν μητέρα του», εξηγεί η 27χρονη Φατίμα Σάφι. «Συνήθιζε να ξυπνά συχνά τη νύχτα (…) Τώρα όταν ξυπνάω δεν είναι εκεί και κλαίω». Και ο σύζυγός της παραδέχθηκε ότι ήταν «δύσκολο» να δώσουν το μωρό στον παππού του.

Χθες Κυριακή (09.01.2022) ο παππούς του Σοχάιλ, ο Μίρζα Μοχάμεντ Κασέμι, κάλεσε την οικογένεια Σάφι στο σπίτι του στην Καμπούλ για να περάσουν λίγο χρόνο με το μωρό. «Τον φρόντιζαν πέντε μήνες και έχουν δεθεί μαζί του», σημειώνει.

Ο Κασέμι επίσης αναζητούσε τον εγγονό του και πλέον δηλώνει ενθουσιασμένος που ο Σοχάιλ θα πάει στις ΗΠΑ, αν και η διαδικασία ενδέχεται να είναι χρονοβόρα. «Ήταν δύσκολο για την κόρη μου. Έκλαιγε και δεν έτρωγε τίποτα», εξηγεί.

Μέχρι ο Σοχάιλ να πάει στις ΗΠΑ για να επανενωθεί με τους γονείς του, θα τον φροντίζει η θεία του.

Χθες στο τηλέφωνο ο πατέρας του δεν έκρυβε τη χαρά του: «Ήμαστε τόσο θλιμμένοι αυτούς τους πέντε μήνες (…) Όμως όταν βρήκαμε το μωρό μας, χαρήκαμε που ο Θεός μας επέστρεψε το παιδί μας»

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοβαρή εμπλοκή στην τήρηση της εκεχειρίας στη Γάζα - Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τη Χαμάς ότι δεν τηρεί την υποχρέωσή της να δώσει τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερώσει σήμερα. Τρεις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα
Γάζα: Σοβαρή εμπλοκή στην τήρηση της εκεχειρίας – Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Θρίλερ δίχως τέλος στη Γάζα - «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν»
Η Χαμάς διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ονομάτων των ομήρων που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση οφείλεται σε «τεχνικούς» λόγους
Ισραήλ: «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν» λέει ο Νετανιάχου