Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για τις ισχυρότερες και πλέον καταστρεπτικές ηφαιστειακές εκρήξεις στα χρονικά. Αφορμή, η πλέον πρόσφατη του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα, που εξαμολουθεί να μετράει υλικές καταστροφές και ανθρώπινα θύματα.
Ακολουθεί κατάλογος των πλέον πολύνεκρων ηφαιστειακών εκρήξεων στον πλανήτη το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, πριν από αυτήν της Κυριακής στο ηφαίστειο Φουέγο της Γουατεμάλας (βίντεο κάτω) η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 69 ανθρώπους, κατά τον μέχρι στιγμής απολογισμό.
2014 – Το ηφαίστειο Οντάκε
Σε υψόμετρο 3.067 μέτρων, στο κεντρικό τμήμα της Ιαπωνίας ξυπνά την 27η Σεπτεμβρίου και εκλύονται στήλες καπνού, ηφαιστειακή τέφρα, ενώ εκτοξεύονται πετρώματα. Εκατοντάδες εκδρομείς παγιδεύονται και περίπου εξήντα χάνουν τη ζωή τους. Η καταστροφή αυτή είναι η χειρότερη του είδους στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος μετά το τέλος του πολέμου.
1991 – Η έκρηξη του ηφαιστείου του όρους Ουνζέν
Επίσης στην Ιαπωνία, στοιχίζει τη ζωή σε 43 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων ηφαιστειολόγων Μορίς και Κατιά Κραφτ και του Αμερικανού επιστήμονα Χάρι Γκλίκεν.
2014 – Ηφαίστειο Σιναμπούνγκ
Στη νήσο Σουμάτρα της δυτικής Ινδονησίας, τουλάχιστον 16 άνθρωποι πεθαίνουν στις αρχές του Φεβρουαρίου στην θεαματική έκρηξη του ηφαίστειου Σιναμπούνγκ (βίντεο κάτω), που είχε ξυπνήσει πέντε μήνες νωρίτερα έπειτα από 400 χρόνια αδράνειας.
2016 – Πάλι το Σινανγπούνγκ
Τον Μάιο, χωριά καταπλακώνονται από παχιές στρώσεις καιόμενης ηφαιστειακής τέφρας έπειτα από μια νέα έκρηξη του ηφαιστείου Σιναμπούνγκ (βίντεο κάτω) στην Ινδονησία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
2010 -Ηφαίστειο Μεράπι
Παραμένουμε στην Ινδονησία, όπου τον Οκτώβριο, το ηφαίστειο Μεράπι (σε υψόμετρο σχεδόν 2.900 μέτρων) εκρήγνυται (βίντεο κάτω) με αποτέλεσμα πάνω από 300 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περίπου 280.000 άλλοι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πρόκειται για την ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη από το 1872 στον κρατήρα αυτόν, σε μια εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή στο κέντρο της νήσου Ιάβας, παρότι μια άλλη έκρηξη το 1930 ήταν φονικότερη (1.300 νεκροί). Το 1994, ακόμη μια ηφαιστειακή έκρηξη στοιχίζει τη ζωή σε 60 ανθρώπους.
https://youtu.be/aIkyvU5ohow
2002 – Ηφαίστειο Νγιραγκονγκό
Το Νγιραγκονγκό, στα υψίπεδα της Γκόμας στο ανατολικό Κογκό της Αφρικής, σε υψόμετρο 3.000 και πλέον μέτρων, μπαίνει σε φάση έντονης δραστηριότητας και εκρήγνυται (βίντεο κάτω) στα μέσα του Ιανουαρίου, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους και καλύπτοντας με λάβα ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της πόλης. Η πιο πολύνεκρη έκρηξη είχε σημειωθεί το 1977, όταν οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 600.
1999 – Ηφαίστειο Σαμπανκάγια
Περίπου 800 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λίμας, πρωτεύουσας του Περού, μια ξαφνική ηφαιστειακή έκρηξη διαλύει έναν λόφο και προκαλεί τεράστιες κατολισθήσεις. Τριάντα τέσσερις άνθρωποι κηρύσσονται αγνοούμενοι.
1997 – Ηφαίστειο Σουφριέρ
Τον Ιούνιο, η έκρηξη του ηφαιστείου Σουφριέρ, στο νησί Μοντσεράτ (Μικρές Αντίλες), βρετανική κτήση, στοιχίζει τη ζωή σε 20 ανθρώπους. Το Πλίμουθ, μέχρι τότε πρωτεύουσα της νήσου, η οποία εκκενώνεται, σβήνεται από τον χάρτη.
1996 -Ηφαίστειο Πάρκερ
Η κατάρρευση, τον Σεπτέμβριο, του κρατήρα του ηφαιστείου Πάρκερ (βίντεο κάτω), στο νότιο τμήμα του νησιού Μιντανάο στις Φιλιππίνες, στοιχίζει τη ζωή σε 70 ανθρώπους, ενώ άλλοι 30 κηρύσσονται αγνοούμενοι. Πέντε χρόνια νωρίτερα, το ξύπνημα του Πινατούμπο (80 χλμ. βόρεια της Μανίλας) στοιχίζει τη ζωή 800 και πλέον ανθρώπων.
79 μ.Χ. -Βεζούβιος
Όμως, η πιο γνωστή ηφαιστειακή έκρηξη στην παγκόσμια ιστορία είναι εκείνη του Βεζούβιου, περίπου δώδεκα χιλιόμετρα από τη σημερινή Νάπολη στην Ιταλία. Είχε καταστραφεί ολοσχερώς η Πομπηία και το Ηράκλειο (Ερκολάνο). Στο animation δείτε πως φαντάστηκαν την έκρηξη του Βεζούβιου.
1883 – Ηφαίστειο Κρακατόα
Η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα (βίντεο κάτω) στην Ινδονησία (36.000 νεκροί) θεωρείται η σημαντικότερη που έχει παρατηρηθεί ποτέ: Η ηφαιστειακή τέφρα και οι καπνοί έφθασαν σε υψόμετρο 20.000 μέτρων, βυθίζοντας ολόκληρη την περιοχή στο απόλυτο σκοτάδι. Η έκρηξη προκάλεσε τσουνάμι τα κύματα του οποίου έκαναν τον γύρο ολόκληρου του πλανήτη.
1613 π.Χ. – Ηφαίστειο Σαντορίνης
Ήταν άνοιξη όταν έγινε η μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου (βίντεο κάτω) που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα τελευταία 10.000 χρόνια. Από την έκρηξη ισοπεδώθηκε η Θήρα και τα κοντινά της νησιά του Αιγαίου σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Μάλιστα, σηκώθηκαν παλλιροϊκά κύματα, τα οποία σάρωσαν τα πάντα μέχρι τις ακτές της Κρήτης. Έως και πριν από λίγες δεκαετίες θεωρείτο βέβαιο ότι το τσουνάμι από τη Θήρα είχε προκαλέσει την παρακμή του περίφημου Μινωικού πολιτισμού.