Μια νέα έκθεση κάνει λόγο για «ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις» που έχουν αφήσει πίσω την Αφρική, σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με την έκθεση η Αφρική δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία covid-19, αν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της ως το τέλος του 2022.
Ο εντοπισμός της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στο νότιο τμήμα της Αφρικής έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της covid-19 συμβάλλουν στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να εξαπλωθούν σε χώρες όπου το ποσοστό ανοσοποίησης είναι πολύ μεγαλύτερο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μόνο πέντε από τις 54 χώρες της Αφρικής βρίσκονται σε καλό δρόμο για να πετύχουν τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εμβολιάσουν πλήρως κατά της covid-19 το 40% του πληθυσμού τους ως το τέλος του 2021, ανέφερε στην έκθεσή του το Ίδρυμα Mo Ibrahim.
Μόλις ένας στους 15 Αφρικανούς έχει ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19, έναντι σχεδόν του 70% των κατοίκων των χωρών της G7, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος.
«Από την αρχή της κρίσης το Ίδρυμά μας και άλλες αφρικανικές φωνές προειδοποιούν ότι μια μη εμβολιασμένη Αφρική μπορεί να γίνει το τέλειο εκκολαπτήριο παραλλαγμένων στελεχών», πρόσθετε η έκθεση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η εμφάνιση του στελέχους Όμικρον μάς θυμίζει ότι η covid-19 παραμένει μια παγκόσμια απειλή και ότι ο εμβολιασμός όλου του κόσμου είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε», σημείωσε. «Ωστόσο εξακολουθούμε να βιώνουμε ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις και η Αφρική έχει μείνει πολύ πίσω».
Λίγα και ληγμένα τα εμβόλια
Τα εμβόλια που έχουν σταλεί στην Αφρική είναι λίγα, καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες διασφάλισαν πρώτες παραγγελίες από τις φαρμακευτικές εταιρείες ενώ ο μηχανισμός COVAX ξεκίνησε να διανέμει εμβόλια στις πιο φτωχές χώρες με αργούς ρυθμούς.
Η παράδοση των εμβολίων κατά της covid-19 στην Αφρική έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, όμως αυτά χορηγούνται με δυσκολία λόγω των περιορισμένων υποδομών των περισσότερων χωρών της ηπείρου και των ασθενών υγειονομικών συστημάτων.
Επίσης υπάρχει σύγχυση λόγω της σύντομης ημερομηνίας λήξης των εμβολίων που δωρίζουν άλλες χώρες στην Αφρική, εξαιτίας της οποίας χρειάστηκε να καταστραφούν πολλά από αυτά.