Site icon NewsIT

Αγανάκτηση των ερευνητών του AIDS για τους ομοφοβικούς νόμους

21.07.2014 | 16:59
Αγανάκτηση των ερευνητών του AIDS για τους ομοφοβικούς νόμους

Ο συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο για το AIDS στη Μελβούρνη εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις χώρες που υιοθέτησαν νόμους οι οποίοι στιγματίζουν την ομοφυλοφιλία, επισημαίνοντας ότι αυτοί ευνοούν τη μετάδοση του ιού, ένα ζήτημα που διχάζει βαθιά τις πλούσιες και τις φτωχές χώρες.

Το θέμα, που αφορά τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και τη δημόσια υγεία, φέρνει αντιμέτωπες τις πλούσιες χώρες δωρήτριες και τις πιο φτωχές χώρες, πολλές εκ των οποίων διατηρούν ή υιοθέτησαν πρόσφατα ομοφοβικούς νόμους.

Η Φρανσουάζ Μπαρέ-Σινουσί, η γαλλίδα γιατρός που βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής επειδή ανακάλυψε τον ιό του HIV, έθεσε τα θέματα αυτά στην έναρξη του 20ού συνεδρίου για το AIDS το οποίο φέτος διεξάγεται στη Μελβούρνη.

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι σε όλες τις περιοχές του κόσμου ο στιγματισμός και οι διακρίσεις εξακολουθούν να είναι τα βασικά εμπόδια σε μια αποτελεσματική πρόσβαση σε θεραπεία», υπογράμμισε η ερευνήτρια, η οποία είναι και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το AIDS (IAS).

«Πρέπει για ακόμη μία φορά να φωνάξουμε δυνατά ότι δεν θα παραμείνουμε άπραγοι την ώρα που οι κυβερνήσεις, σε παραβίαση όλων των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υιοθετούν τερατώδεις νόμους οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να περιθωριοποιούν τους ήδη ευάλωτους πληθυσμούς», κατήγγειλε η Μπαρέ-Σινουσί.

Οι ειδικοί υπενθύμισαν εξάλλου την εμπειρία της αρχής της επιδημίας, που έχει προκαλέσει τον θάνατο 39 εκατομμύρια ανθρώπους σε 33 χρόνια: το ιός του AIDS, ο HIV, εξαπλώθηκε αργά αλλά σταθερά στις στιγματισμένες μειονότητες σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Και σε αυτές μεταδόθηκε με γοργούς ρυθμούς.

Αν οι ομοφυλόφιλοι ή οι αμφιφυλόφιλοι απειλούνται με φυλάκιση ή διωγμό, θα αποφεύγουν να ελέγχονται για τον ιό ή να ζητούν να λαμβάνουν θεραπεία στην περίπτωση που προσβληθούν. Η τοξική αυτή ατμόσφαιρα της σιωπής είναι το καταλληλότερο πεδίο για την μετάδοση του HIV.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σενάριο είναι παρόμοιο και για τα πρόσωπα που εκδίδονται, αλλά και για τους τοξικομανείς που παίρνουν ενδοφλέβια ναρκωτικά.

Οι 12.000 συμμετέχοντες στο συνέδριο ενθαρρύνθηκαν να υπογράψουν τη «Διακήρυξη της Μελβούρνης», η οποία υπογραμμίζει ότι όλοι οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες και οι διαφυλικοί «πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και ίση πρόσβαση στην πρόληψη, τη θεραπεία, την πληροφόρηση και τις υπηρεσίες σε ό,τι αφορά το AIDS».

Την ώρα που τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων αυξάνονται στις δυτικές χώρες και τείνουν να εξισωθούν με τα δικαιώματα των ετεροφυλόφιλων, σε άλλες χώρες και κυρίως στην Αφρική και τη Ρωσία, ενισχύεται η νομοθεσία που έχει στόχο να καταπολεμήσει την ομοφυλοφιλία.

Σύμφωνα με μια έκθεση του προγράμματος του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS) που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, 79 χώρες διαθέτουν νόμους που ποινικοποιούν τις σεξουαλικές επαφές μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και επτά προβλέπουν να επιβάλεται για το αδίκημα αυτό η θανατική ποινή.

Η Ουγκάντα και η Νιγηρία είναι μεταξύ των χωρών που ενίσχυσαν τη νομοθεσία τους. Η Ινδία αποκατέστησε έναν νόμο κατά της σοδομίας που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας, ενώ η Ρωσία απαγόρευσε την ενημέρωση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την οποία χαρακτήρισε «προπαγάνδα» υπέρ της ομοφυλοφιλίας.

Οι δυτικές χώρες, που το 2013 χρηματοδότησαν το ήμισυ των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων (14 δισεκ. ευρώ) που δίνονται για την καταπολέμηση του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους, δήλωσε ο Μάικλ Κίρμπι πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστραλίας και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ηγέτες των χωρών που έχουν υιοθετήσει ομοφοβικούς νόμους «δεν μπορούν να περιμένουν ότι οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών θα συνεχίσουν να πληρώνουν επ’ αόριστον τεράστια ποσά για αντιρετροϊκά φάρμακα, αν αρνούνται να αλλάξουν τους νόμους τους ώστε να βοηθήσουν οι ίδιοι τους πολίτες τους», κατήγγειλε ο Κίρμπι.

Όμως ο Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, διευθυντής του γαλλικού ιδρύματος ερευνών για το AIDS, επεσήμανε ότι φοβάται τις ιατρικές επιπτώσεις σε περίπτωση που πάψει η δυτική χρηματοδότηση.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι προτιμά οι διαμαρτυρίες των δωρητριών χωρών να εκφράζονται μέσω του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απολύθηκε κορυφαία σοπράνο γιατί αποκαλέσε τους ομοφυλόφιλους “περιττώματα”!

Αυστραλοί: Ναι στους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων λένε οι 3 στους 4

Λουξεμβούργο: Η ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη υπέρ της αιμοδοσίας των ομοφυλόφιλων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version