Συμβαίνει τώρα:
Βροχές και μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας
Κόσμος

Άγγλος, Γάλλος… Πορτογάλος! Όποιος θέλει υπογράφει στην αίτηση για την επανάληψη του βρετανικού δημοψηφίσματος μετά το Brexit!

- Τα... απόνερα του Brexit είναι ακόμη εδώ και έχουν κάνει την Αγγλία άνω - κάτω!
- Περισσότερες από τρία εκατομμύρια υπογραφές έχουν ήδη συγκεντρωθεί με στόχο την επανάληψη του βρετανικού δημοψηφίσματος
- Το επιχείρημα του διοργανωτή της ηλεκτρονικής αίτησης είναι να εφαρμοστεί ένας κανόνας "σύμφωνα με τον οποίο αν το Leave ή το Remain έχουν ποσοστό μικρότερο από το 60% και η συμμετοχή είναι μικρότερη από 75% θα πρέπει να διεξαχθεί ένα νέο δημοψήφισμα"
- Ωστόσο η διαδικασία της συλλογής των ηλεκτρονικών υπογραφών μοιάζει τουλάχιστον... προβληματική
- Δείτε βήμα προς βήμα πως γίνεται

Έτσι κι αλλιώς ως εγχείρημα έμοιαζε από την αρχή περισσότερο ως συμβολικό, αφού καλώς ή κακώς το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος “έδειξε” Brexit. Ωστόσο, η διαδικασία της συγκέντρωσης υπογραφών για την επανάληψή του φαίνεται να… μπάζει νερά.

Brexit και… τρέχουμε

Ο βρετανικός λαός αποφάσισε κατά 52% την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, μετά από 43 χρόνια “γάμου”.

Οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει εντόνως για άμεση αποχώρηση της Αγγλίας, ενώ η Σκωτία ήδη επιχειρεί να δρομολογήσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της από την Αγγλίας, ούτως ώστε να παραμείνει στην ΕΕ, σχέδιο στο οποίο όμως ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε… στοπ.

Παράλληλα, φαίνεται πως… έχει ανοίξει η όρεξη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για αποχώρηση από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με την Γερμανία -κυρίως- να προσπαθεί να την… κόψει.

Εν μέσω αυτών των καταιγιστικών εξελίξεων, λοιπόν, έχει έρθει στο προσκήνιο και μία ηλεκτρονική αίτηση, με την οποία ζητείται η επανάληψη του βρετανικού δημοψηφίσματος από υποστηρικτές του Bremain.

Πως όμως λειτουργεί ακριβώς;

“Αναγκαστικά” θα συζητηθεί αλλά…

Με την αίτηση αυτή οι υπογράφοντες ζητούν να επαναληφθεί το δημοψήφισμα, κάτι που όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο (αν όχι απίθανο) να συμβεί, αφού το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ξεκάθαρο και φυσικά δεν επιδέχεται… α λα καρτ ερμηνείες.

Πάντως, όπως διευκρινίζεται στο site όπου υπάρχει η αίτηση, εάν συγκεντρωθούν περισσότερες από 10.000 υπογραφές (για οποιοδήποτε θέμα), τότε η κυβέρνηση προβλέπεται να απαντήσει επίσημα, ενώ αν συγκεντρωθούν περισσότερες από 100.000 το ζήτημα συζητείται στο Κοινοβούλιο.

Την ώρα που γράφεται το άρθρο, έχουν συγκεντρωθεί 3.145.520 υπογραφές, που σημαίνει πως το ζήτημα θα συζητηθεί όντως στο Κοινοβούλιο, ωστόσο όπως προαναφέραμε δεν αναμένεται να έχει το επιθυμητό -για τους υπογράφοντες- αποτέλεσμα.

Βήμα προς βήμα

Ακόμη, λοιπόν, κι αν δεν έχει κάποιο απτό αποτέλεσμα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αξίζει να δούμε το πως ακριβώς λειτουργεί η διαδικασία.

Όπως θα διαπιστώσετε, αρκούν μόλις μερικά δευτερόλεπτα (σ.σ. χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής) για να υπογράψει κανείς, ωστόσο τα κριτήρια που απαιτούνται μοιάζουν τουλάχιστον ανεπαρκή.

Αρχικά, το πρώτο που εμφανίζεται αν κανείς επισκεφθεί τη σελίδα, είναι το σύνολο των υπογραφών που έχουν συγκεντρωθεί (σ.σ. πατήστε πάνω στις εικόνες για να εμφανιστούν μεγαλύτερες).

Στην συνέχεια, πατώντας στην επιλογή “sign this petition” (σ.σ. υπογράψτε την αίτηση), εμφανίζεται η φόρμα στην οποία πρέπει να εισαχθούν τα στοιχεία του ανθρώπου που υπογράφει. Απατείται όνομα, ηλεκτρονική διεύθυνση, τοποθεσία και ταχυδρομικός κώδικας.

Πριν την εισαγωγή των στοιχείων εμφανίζεται το εξής μήνυμα: “Only British citizens or UK residents have the right to sign”, δηλαδή δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο Βρετανοί πολίτες ή κάτοικοι της Βρετανίας.

Κι εδώ εμφανίζεται το κυριότερο πρόβλημα. Αρκεί κανείς να επιλέξει αυτή την επιλογή και μπορεί να υπογράψει κανονικά, ακόμη κι αν δεν πληροί την παραπάνω προϋπόθεση!

Όπως δηλαδή κάναμε κι εμείς. Βάλαμε ένα τυχαίο όνομα, ένα e-mail (σ.σ. αληθινό γιατί πρέπει να σταλεί μια επιβεβαίωση), τυχαίο ταχυδρομικό κώδικα και πατώντας “continue” υπογράψαμε!

Στο επόμενο βήμα μας ζητάται να επιβεβαιώσουμε πως το e-mail είναι σωστό.

Αμέσως μετά πληροφορούμαστε πως μας έχει έρθει ένα e-mail επιβεβαίωσης με ένα link, το οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε.

Το e-mail είναι αυτό:

Αφού, λοιπόν, ακολουθήσουμε το link, πληροφορούμαστε πως η υπογραφή μας έχει καταχωρηθεί!

Έτσι απλά, σε λιγότερο από ένα λεπτό, είτε μένουμε στο Λονδίνο είτε στις… Τζιτζιφιές…

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα